Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας διοργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση από το 2002 και γιορτάζεται κάθε χρόνο από τις 16 έως τις 22 Σεπτεμβρίου, με στόχο να γνωρίσουμε νέους εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης, που είναι φιλικοί προς το περιβάλλον και βελτιώνουν την καθημερινότητά μας.

Η φετινή Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας με θέμα «Better Connections» στοχεύει στην προώθηση της βιώσιμης κινητικότητας, στην καλύτερη συνεργασία μεταξύ ανθρώπων και πόλεων και στην ευαισθητοποίησή μας, ώστε να γίνουν οι πόλεις που ζούμε πιο ανθρώπινες.

Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας

Μέρα χωρίς αυτοκίνητο

Κορύφωση των εκδηλώσεων της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας αποτελεί η τελευταία μέρα της διοργάνωσης, η Μέρα χωρίς Αυτοκίνητο που γιορτάζεται στις 22 Σεπτεμβρίου. Τη συγκεκριμένη μέρα, οι πόλεις «κλείνουν» για τα αυτοκίνητα και οι δημοτικές αρχές ενθαρρύνουν τη χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς, των ποδηλάτων και τον περίπατο, διαμορφώνοντας ειδικές ζώνες κυκλοφορίας και δείχνοντας στον κόσμο πώς θα μπορούσαν να είναι οι δρόμοι στις πόλεις τους.

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας είναι μία ευκαιρία για να αποφύγουμε όσο μπορούμε κι εμείς την εύκολη λύση του αυτοκινήτου μας και να στραφούμε σε άλλους εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης, όπως είναι τα ηλεκτρικά πατίνια ή ποδήλατα που στις μέρες μας κατακλύζουν τις πόλεις και μετατρέπονται σε αγαπημένο μέσο μεταφοράς.

Τα συγκεκριμένα οχήματα αποτελούν έναν οικονομικό κι ευχάριστο τρόπο μετακίνησης στις πόλεις, που μας «λύνουν τα χέρια», αφού μας βοηθούν να αποφεύγουμε την κίνηση και να μην ψάχνουμε… ώρες ατελείωτες για πάρκινγκ. Επιπλέον, συμβάλλουν στη μείωση της ρύπανσης, και γενικότερα στην καλύτερη ποιότητα ζωής στις πόλεις, αφού μας βοηθούν να ανακαλύψουμε την περιοχή μας, παραμένοντας σωματικά και ψυχικά υγιείς.

Βασική βέβαια προϋπόθεση για να αλλάξουμε την ποιότητα ζωής στις πόλεις μας, είναι να κυκλοφορούμε με ασφάλεια, όποιο μέσο κι αν επιλέγουμε για τις μετακινήσεις μας.

Αν λοιπόν σκέφτεσαι κι εσύ να αλλάξεις τον τρόπο που μετακινείσαι και να επιλέξεις ένα ηλεκτρικό πατίνι ή ποδήλατο, στην Anytime μπορείς να ασφαλίσεις το αγαπημένο σου μέσο, προστατεύοντας και το όχημά σου, αλλά κι εσένα που το οδηγείς.

 

*Για τη συγγραφή του κειμένου χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία από τη μελέτη του Γιώργου Γιαννή “Βιώσιμη κινητικότητα στις έξυπνες πόλεις” του καθηγητή Γιώργου Γιάννη για το Παρατηρητήριο Οδικής Ασφάλειας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

 https://www.nrso.ntua.gr/geyannis/wp-content/uploads/geyannis-cp426.pdf