Όπως γνωρίζεις το Ηνωμένο Βασίλειο είναι από τα λίγα κράτη στον κόσμο που συνεχίζουν να οδηγούν από την αριστερή πλευρά του δρόμου, όμως πιθανότατα δεν ξέρεις πως πρόκειται για μία πολύ παλιά συνήθεια.

Άγγλοι

Οι Ρωμαϊκές καταβολές

Η συνήθεια της οδήγησης από τα αριστερά έχει καταβολές στην αρχαία Ρώμη. Η αρχαιολογική έρευνα έχει αποκαλύψει πως οι Ρωμαίοι στρατιώτες βάδιζαν πάντα από την αριστερή πλευρά, ενώ αντίστοιχα οι αναβάτες των αλόγων και οι οδηγοί των κάρων έκαναν το ίδιο.

Ο βασικός λόγος που το έκαναν είναι για να βρίσκονται σε ετοιμότητα, καθώς οι περισσότεροι άνθρωποι είναι δεξιόχειρες και το σπαθί το τοποθετούσαν από την αριστερή πλευρά. Με αυτό τον τρόπο θα μπορούσαν να αντιδράσουν πολύ γρηγορότερα σε μία ενδεχόμενη επίθεση.

Η θεσμοθέτηση στα χρόνια του Μεσαίωνα

Το 1300 υπάρχει για πρώτη φορά η θεσμοθέτηση αυτής της πρακτικής από τον Πάπα Βονιφάτιο Η’, ο οποίος έθεσε ως όρο για όσους ταξίδευαν για προσκύνημα στη Ρώμη να οδηγούν από την αριστερή πλευρά των δρόμων. Η συγκεκριμένη ρύθμιση διατηρήθηκε έως και τον 18ο αιώνα.

Άγγλοι

Η κίνηση στην Αμερική

Καθώς οι δρόμοι είχαν γεμίσει με πλήθος μεγάλων αμαξών, το 1792 η Πενσυλβάνια αποφασίζει η κίνηση των αμαξών να διεξάγεται στα δεξιά του δρόμου. Την ίδια απόφαση σταδιακά την υιοθέτησαν και σε άλλες περιοχές της Αμερικής και του Καναδά.

Η ταξική αλλαγή στη Γαλλία

Στη Γαλλία η αριστερή πλευρά του δρόμου ήταν για να κυκλοφορούν οι άμαξες των αριστοκρατών, ενώ από τα δεξιά κινούνταν οι φτωχοί. Η Γαλλική Επανάσταση το 1789 ανάγκασε ευγενείς και πλούσιους να οδηγούν και αυτοί στα δεξιά, ώστε να μπερδεύονται με τους φτωχούς.

Ο νόμος της αριστερής κίνησης ανά τον κόσμο

Η Μεγάλη Βρετανία διατηρεί κανονικά σε όλα αυτά τα χρόνια την οδήγηση από τα αριστερά, ενώ το 1835 καθιερώνει και ειδικό νόμο.

Φυσικά αυτό το καθεστώς μεταφέρθηκε και στις αποικίες.

Έτσι η Αυστραλία, η Ινδία, η Νότια Αφρική, η Νέα Ζηλανδία, η Μαλαισία, η Σιγκαπούρη, η Σρι Λάνκα, το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές, η Ταϊλάνδη, η Ινδονησία και το Χονγκ Κονγκ, ως πρώην Βρετανικές αποικίες διατηρούν ακόμη την οδήγηση από τα αριστερά!

Αριστερά ή δεξιά δεν έχει σημασία, καθώς πάντα προέχει η προστασία και αυτή την έχεις σίγουρη με μία ασφάλεια αυτοκινήτου από την Anytime!