Με τη θεαματική είσοδο της τεχνητής νοημοσύνης και της τεχνολογίας των αλγόριθμων, ο πλανήτης εισέρχεται σε μία νέα εποχή, ένα γεγονός που σίγουρα δε θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστη την οδική ασφάλεια.

Νέα οδηγική εμπειρία

Οδήγηση και τεχνητή νοημοσύνη

Η νέα εποχή της τεχνολογικής επανάστασης προσθέτει στα εξαρτήματα του αυτοκινήτου, ακόμα και το προσωπικό μας smartphone, αλλάζοντας στην κυριολεξία ό,τι ξέραμε μέχρι τώρα για την οδήγηση.

Κατεβάζοντας τις σχετικές εφαρμογές, μπορούμε να έχουμε μια ακριβή και εντελώς αμερόληπτη ενημέρωση του τρόπου που οδηγούμε, προκειμένου την επόμενη φορά να γίνουμε ακόμα καλύτεροι και πιο προσεκτικοί.

Φυσικά και ο τομέας της ασφάλισης δε γινόταν να μην ακολουθήσει τις τεχνολογικές εξελίξεις. Το πρόγραμμα Smart Drive της Anytime, μέσω της εφαρμογής SmartDrive Greece αξιολογεί την οδική συμπεριφορά, επιβραβεύοντας την ασφαλή οδήγηση με έκπτωση στα ασφάλιστρα στην ανανέωση του συμβολαίου τους.

Τεχνολογία και ασφάλεια

Οδήγηση και τεχνητή νοημοσύνη

Η τεχνολογία αποτελεί πολύτιμο “σύμμαχο” για ασφαλέστερη οδήγηση, καθώς όλα τα αυτοκίνητα νέας τεχνολογίας διαθέτουν προηγμένα συστήματα (ενεργητικής και παθητικής ασφάλειας) που αποτελούν τον καλύτερο “συνοδηγό” μας. «Συνομιλώντας» με την τεχνολογική «αντίληψη» του αυτοκινήτου μας, κάνουμε την οδήγηση πολύ πιο ασφαλή για εμάς, τους συνεπιβάτες μας και τους πεζούς στον δρόμο. Το αυτοκίνητο διαθέτει, πλέον, τα σύγχρονα εργαλεία γι’ αυτό, όμως το πώς τα χρησιμοποιούμε εξαρτάται από εμάς.

Συστήματα ασφαλείας

Οδήγηση και τεχνητή νοημοσύνη

Συστήματα που ανιχνεύουν από τη σταθερότητα του οχήματος, μέχρι και το βαθμό κόπωσης του οδηγού, “συστήνοντάς” του να κάνει τις απαραίτητες στάσεις, όταν υπολογίζουν πως έχει ανάγκη από ξεκούραση, συχνά με τη χαρακτηριστική εικόνα της κούπας με τον ζεστό καφέ, που εμφανίζεται στο ταμπλό του αυτοκινήτου!

Μάλιστα στην Αθήνα, συγκεκριμένα στο Καλλιμάρμαρο, εγκαινιάστηκε η πρώτη “έξυπνη” διάβαση πεζών, που διαθέτει ειδικούς πομπούς μετάδοσης ηχητικών και παλμικών σημάτων για ανθρώπους με προβλήματα όρασης, ακόμα και ειδικό φωτισμό χαμηλά στην άσφαλτο, που προειδοποιεί τους συμπολίτες μας, που είναι “προσκολλημένοι” στην οθόνη του κινητού τους!

Αυτόνομα οχήματα και τεχνητή νοημοσύνη

Οδήγηση και τεχνητή νοημοσύνη

Στην εποχή των αυτόνομων οχημάτων, οι αλγόριθμοι και οι αισθητήρες φέρνουν την τεχνητή νοημοσύνη κυριολεκτικά στη θέση του οδηγού, με την πραγματικότητα να συναντά τις πιο δημοφιλείς ιστορίες επιστημονικής φαντασίας.

Η τεχνητή νοημοσύνη όμως δεν είναι πλέον σενάριο μιας ταινίας του Χόλυγουντ, αλλά μία υπαρκτή πραγματικότητα, με την οδική ασφάλεια και τους οδηγούς να την έχουν ήδη καλωσορίσει!

*Για τη συγγραφή του παραπάνω κειμένου χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία από την έρευνα του καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Γιώργου Γιαννή “Νέες τεχνολογίες και Οδική Ασφάλεια” για το Παρατηρητήριο Οδικής Ασφάλειας του ΕΜΠ.

https://www.nrso.ntua.gr/geyannis/wp-content/uploads/geyannis-cp428.pdf