Το πρώτο μεγάλο βήμα για την επιστροφή στην κανονικότητα έγινε. Τα SMS έχoυν φύγει πλέον από τη ζωή μας (ελπίζουμε οριστικά), ενώ απελευθερώθηκαν και οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις εδώ και μία εβδομάδα. Βλέπουμε ήδη τα πρώτα μποτιλιαρίσματα στις Εθνικές Οδούς, εικόνες απολυτά οικίες στην προ covid εποχή, ενώ το ίδιο συμβαίνει σε πολλούς δρόμους της Αθήνας και άλλων μεγάλων πόλεων.

Μπορεί τα SMS να μας εγκατέλειψαν, όχι όμως και ο covid. Σίγουρα είναι πολλοί οι συμπολίτες μας που νιώθουν “άβολα” να χρησιμοποιούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς για τις καθημερινές μετακινήσεις τους, εγκαταλείποντας την ασφάλεια που νιώθουν πίσω από το τιμόνι του αυτοκινήτου τους.

επιστροφή στην κανονικότητα

Τo θετικό στοιχείο του 2020

Κι όμως το 2020 έχει και κάποια θετικά στοιχεία, όπως είναι η σημαντική μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και δυστυχημάτων, σχεδόν σε ποσοστό 16%, αναμενόμενο βέβαια λόγω των περιορισμών στις μετακινήσεις που έφερε το lockdown. O πίνακας με τα στοιχεία από το Παρατηρητήριο Οδικής Ασφάλειας ΕΜΠ είναι χαρακτηριστικός:

επιστροφή στην κανονικότητα

Επειδή δεν είμαστε πια στην περίοδο που όλοι “γκουκλάραμε” «πώς να προστατέψεις το όχημά σου από την ακινησία», είναι και στο χέρι μας να έχουμε ασφαλείς μετακινήσεις, ειδικά τώρα με την άρση του lockdown:

  • Φοράμε πάντα ζώνες ασφαλείας, οδηγοί και συνεπιβάτες και κράνος όσοι κυκλοφορούν με μηχανές
  • Τηρούμε τα όρια ταχύτητας και τις αποστάσεις, εξάλλου το μόνο σίγουρο είναι ότι δε θα πάμε πιο γρήγορα αν “κολλήσουμε” πίσω από το προπορευόμενο όχημα!
  • Έχουμε τα μάτια μας στον δρόμο και τα χέρια στο τιμόνι και δεν επιτρέπουμε σε τίποτα να μας αποσπάσει την προσοχή, με “συνήθη ύποπτο” το κινητό μας τηλέφωνο
  • Κάνουμε πάντα έναν “προβλεπόμενο” έλεγχο στο αυτοκίνητό μας, π.χ. ελέγχουμε την πίεση των ελαστικών, ρυθμίζουμε τους καθρέπτες, αλλά και τη θέση του οδηγού, ώστε και να αισθανόμαστε άνετα, και να έχουμε τον κατάλληλο χρόνο αντίδρασης, όταν χρειαστεί.

Μπορούμε και εμείς να συμβάλλουμε από την πλευρά μας, ώστε η επιστροφή στην κανονικότητα να γίνει με ασφαλείς δρόμους για όλους μας!

Στην Anytime βέβαια, όσο πιο προσεκτικά οδηγούμε, τόσο περισσότερο κερδίζουμε. Γιατί με το πρωτοποριακό πρόγραμμα Smart Drive που συνδέεται με την εφαρμογή Anytime SmartDrive Greece στο κινητό μας, μπορούμε και να αξιολογούμε τον τρόπο που οδηγούμε και να εξασφαλίζουμε χαμηλότερα και δικαιότερα ασφάλιστρα, ανάλογα με τον τρόπο οδήγησής μας.

 

*Για τη συγγραφή του παραπάνω κειμένου χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία από έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που παραθέτει το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Οδικής Ασφάλειας.

https://ec.europa.eu/transport/modes/road/news/2021-04-20-road-safety