Άραγε τι θα χρειαστούμε για να μεταβούμε οδικώς, από την Κηφισιά ή την Γλυφάδα, στο κέντρο της Αθήνας τις πρωινές ώρες;
Εκτός από βενζίνη στο αυτοκίνητο, θα χρειαστούμε οπωσδήποτε μεγάλη υπομονή!

Όλοι σίγουρα έχουμε διαπιστώσει πως, ειδικά τους τελευταίους μήνες, η κίνηση έχει επιστρέψει σε πολλούς κεντρικούς δρόμους της Αθήνας. Το μποτιλιάρισμα είναι πλέον μέρος της καθημερινότητας των Αθηναίων οδηγών.
Σε συνέντευξή του στη LiFO, ο συγκοινωνιολόγος και καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Θάνος Βλαστός, αποτύπωσε το πρόβλημα με μία του φράση: «Όσο επιμένουμε στην σχεδόν αποκλειστική χρήση του αυτοκινήτου, ο κορεσμός θα αποτελεί μόνιμη συνθήκη που θα οξύνεται».
Επομένως, πολλοί συμπολίτες μας είναι πλέον απολύτως δεμένοι με το αυτοκίνητό τους. Καθώς δεν μπορούν να κάνουν χωρίς αυτό, δε φαίνονται διατεθειμένοι να το αποχωριστούν!
Απαραίτητη η βελτίωση των δημόσιων συγκοινωνιών

Σίγουρα δεν είμαστε στη δεκαετία του ’90. Τότε το αυτοκίνητο ήταν το μοναδικό μέσο μετακίνησης για πολλούς κατοίκους της πρωτεύουσας. Ειδικά, μετά την επέκταση του μετρό στα νότια και στα δυτικά προάστια της Αθήνας, δόθηκε μία “ανάσα”.
Όμως, όπως αναφέρει ο καθηγητής, πολλά βήματα πρέπει να γίνουν ακόμα για τη βελτίωση των δημόσιων συγκοινωνιών, ειδικότερα στην κυκλοφορία των λεωφορείων.
Επίσης η πρωτεύουσα δεν είναι “φιλόξενη” σε εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης, όπως τα ποδήλατα. Ακόμα και στο περπάτημα εμείς οι ίδιοι αντιμετωπίζουμε πρόβλημα. Για παράδειγμα, πολλά πεζοδρόμια έχουν μετατραπεί σε αυτοσχέδια parking!

Εναλλακτικοί τρόποι μετακίνησης
Μία λύση θα ήταν η προώθηση εναλλακτικών τρόπων μετακίνησης. Ένα πρώτο βήμα ήταν τα ηλεκτροκίνητα πατίνια, τα οποία σίγουρα μας φάνηκαν “εξωγήινα” την πρώτη φορά που τα είδαμε να κυκλοφορούν!
Υπάρχουν και άλλες πρωτοποριακές ιδέες, όπως το car sharing, το οποίο κάνει θραύση στο εξωτερικό. Στην Ελλάδα όμως είναι ακόμα άγνωστο. Επίσης η νέα επέκταση του μετρό, που αναμένεται σε μερικά χρόνια, θα συμβάλλει σίγουρα στην κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση.

Αν χρησιμοποιούσαμε λίγο παραπάνω το μετρό, τον ηλεκτρικό, αλλά και τα λεωφορεία, θα μπορούσαμε να συμβάλλουμε στη μείωση της κίνησης. Έτσι, ίσως φτάναμε νωρίτερα και στον προορισμό μας.
Θα πρέπει φυσικά όλοι μας να βοηθήσουμε από την πλευρά μας, για να μην καταλήγουμε τις ώρες αιχμής μονίμως “αποκλεισμένοι” στην Κατεχάκη και στην Κηφισίας!
*Για την συγγραφή του παραπάνω κειμένου χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία από το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Οδικής Ασφάλειας και το παρατηρητήριο Οδικής Ασφάλειας του ΕΜΠ https://ec.europa.eu/transport/road_safety/sites/roadsafety/files/pdf/statistics/dacota/bfs2018_urbanareas.pdf, και από τη συνέντευξη που έδωσε ο καθηγητής του ΕΜΠ Θάνος Βλαστός στη LiFO (στον δημοσιογράφο Γιάννη Πανταζόπουλο) https://www.lifo.gr/articles/athens_articles/268914/giati-exei-pali-tosi-kinisi-stoys-dromoys-tis-athinas