Άλλο ένα έντονο καιρικό φαινόμενο πρόκειται να μας επισκεφτεί σήμερα, αυτή τη φορά με την ονομασία «Ιανός». Το φαινόμενο είναι γνωστό ως «μεσογειακός κυκλώνας».

Ιανός

Τι είναι όμως ο μεσογειακός κυκλώνας;

Είναι ένα σπάνιο και ακραίο καιρικό φαινόμενο, στην ουσία μοιάζει με έναν τροπικό κυκλώνα, αλλά είναι πιο ήπιος. Συνοδεύεται από ισχυρούς ανέμους, μεγάλα κύματα στις ακτές και πολύ έντονες βροχές και καταιγίδες, που έχουν όμως μεγαλύτερη ένταση, διάρκεια και έκταση.

Ιανός

Ποιες περιοχές θα έρθουν αντιμέτωπες με το μεσογειακό κυκλώνα «Ιανό»;

Τα νησιά του Ιουνίου (Ζάκυνθος, Κεφαλλονιά, Ιθάκη) και οι περιοχές της Πελοποννήσου (κυρίως Ηλεία, Μεσσηνία, Αχαΐα), αλλά και η Στερεά Ελλάδα, η Αττική και η Εύβοια, οι Κυκλάδες και η Κρήτη πρόκειται να βρεθούν αντιμέτωπες με τον «Ιανό».

Ιανός

Πόσο θα διαρκέσουν τα έντονα καιρικά φαινόμενα;

Οι συνέπειές ενός μεσογειακού κυκλώνα κρατούν περίπου 2 μέρες και σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή από σήμερα μέχρι την Κυριακή.

Ιανός

Πώς μπορούμε να προστατευτούμε από τον μεσογειακό κυκλώνα Ιανό;

Σε περίπτωση που o κυκλώνας «Ιανός» φτάσει στην περιοχή που βρισκόμαστε, ακολουθούμε τις οδηγίες της Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας και περιορίζουμε τις μετακινήσεις μας.

Οι οδηγίες της Γ.Γ.Π.Π. είναι:

1.Όσοι βρίσκονται σε περιοχές που έχουν πλημμυρίσει στο παρελθόν ή κοντά σε ποταμούς, χείμαρρους ή ακτές, να αποφύγουν να μείνουν σε υπόγειους, ημιυπόγειους και ισόγειους χώρους. Αν υπάρχει η δυνατότητα, είναι προτιμότερο να φιλοξενηθούν σε κάποιο συγγενή ή φίλο.

2.Να αποφύγουν κάθε περιττή μετακίνηση κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων, να έχουν κλειστά τα παράθυρα και τις πόρτες κι αν χρειαστεί να μετακινηθούν σε ψηλότερα σημεία του σπιτιού.

3.Να μη διασχίζουν χείμαρρους, ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρίσει, ούτε με όχημα, ούτε πεζοί.

Ιανός

Για ό,τι χρειαστείς είμαστε κοντά σου

Ιανός

Ό,τι καιρό κι αν κάνει, στην Anytime είμαστε κοντά σου για οτιδήποτε κι αν χρειαστείς. Μέσω της υπηρεσίας Roads που έχουμε αναπτύξει σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr μπορείς να παρακολουθείς τις καιρικές συνθήκες σε όλο το οδικό δίκτυο, ανά 3 ώρες για τις επόμενες 3 μέρες.

Και μην ξεχνάς, πως για οτιδήποτε χρειαστείς στο δρόμο, η Οδική Βοήθεια της INTERAMERICAN είναι κοντά σου, μόνο με ένα κλικ από το κινητό σου, μέσω της εφαρμογής Drive On.