Μπορεί οι σημερινοί έφηβοι να θεωρούνται οι ψηφιακοί αυτόχθονες, όμως όπως έχουν δείξει τα εμπειρικά δεδομένα, αποτελούν από τις πιο ευάλωτες ομάδες απέναντι σε οικονομικού τύπου απάτες.

Ο λόγος είναι η ελάχιστη εμπειρία που έχουν, αλλά και η έλλειψη ενημέρωσης σχετικά με τους διάφορους μηχανισμούς και τα προσωπικά δεδομένα.

Τι χρειάζεται όμως να αποφεύγεις εσύ και το παιδί σου στις online αγορές:

Καταστήματα με ελάχιστα στοιχεία

Αν βρήκες ένα e-shop το οποίο προσφέρει πολύ χαμηλότερα προϊόντα ή υπηρεσίες σε σχέση με όλα τα άλλα καταστήματα, δεν έχει κριτικές και δεν μπορείς να βρεις περισσότερα στοιχεία πέρα της σελίδας του, τότε υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να είναι fake.

Αναπάντεχα δώρα και δέματα

Spam μηνύματα σε κινητό ή social media που σε ενημερώνουν πως κέρδισες σε διαγωνισμούς που δεν έλαβες ποτέ μέρος ή ενημερώσεις για ανάκτηση δεμάτων που δεν περίμενες, πρόκειται για κλασσικές στρατηγικές phishing. Σκοπός των επιτήδειων είναι να τους δώσεις στοιχεία, όπως ο αριθμός της τραπεζικής σου κάρτας ή το τηλέφωνό σου.

Οφέλη από καταστήματα που δεν έχουν τα στοιχεία σου

Μία άλλη διαδεδομένη πρακτική εξαπάτησης είναι η κατασκευή σελίδων που μοιάζουν πολύ με γνωστά brands και τα οποία στέλνουν ένα link που σου ζητάνε να μπεις μέσα ή να κατεβάσεις κάποιον οδηγό.

Πρόκειται για προσπάθεια είτε υποκλοπής δεδομένων, είτε εγκατάστασης κάποιου ransomware, δηλαδή ενός λογισμικού που κλειδώνει τον υπολογιστή σου και σου ζητάει λύτρα.

Η βασική αρχή είναι πως δεν πατάμε links και δεν ανοίγουμε mails που δε γνωρίζουμε. Οι εταιρίες μπορούν να μας στέλνουν e-mails μονάχα αν έχουμε δώσει εμείς τα στοιχεία μας σε αυτές.

Δε δίνουμε κωδικούς από e-mail και τηλέφωνο

Οποιοδήποτε και αν είναι το επιχείρημα ή όσο και πειστικοί αν ακούγονται αυτοί που μας τα ζητάνε, σε καμία των περιπτώσεων δεν παρέχουμε κωδικούς τραπεζικών λογαριασμών, social media ή υπηρεσιών στις οποίες είμαστε εγγεγραμμένοι.

Με όλα τα παραπάνω προστατεύεις τις online αγορές και συναλλαγές σου. Για να έχεις όμως ακόμα μεγαλύτερη ασφάλεια και το κεφάλι σου ήσυχο, απόκτησε μόνο με €25 τον χρόνο το πρόγραμμα Personal Cyber Insurance της Anytime,  που προστατεύει τις ηλεκτρονικές αγορές και συναλλαγές σου!