Δεν χρειάζεται να είστε κάτοχος υβριδικού οχήματος για να οδηγείτε οικολογικά αλλά και οικονομικά.

Η οικολογική οδήγηση είναι ο τρόπος για να κάνετε κάθε σας μετακίνηση «πράσινη» αλλά και να κοστίζει λιγότερο.

Ας δούμε μερικά ecofriendly tips:

1) Διατηρήστε σταθερή την ταχύτητα σας

Η φιλοσοφία της ecofriendly οδήγησης βασίζεται στη σταθερότητα και τις αρμονικές μεταβάσεις. Διατηρήστε σταθερή την ταχύτητα του οχήματος σας σε οποιαδήποτε πορεία και μην επιταχύνετε απότομα, γιατί αυξάνετε την κατανάλωση καυσίμου. Ακόμη αποφύγετε τις πολύ υψηλές ταχύτητες, δηλαδή πάνω από τα 90 km/h καθώς κοστίζουν περισσότερο.

2) Κάντε την σωστή αλλαγή ταχυτήτων

Η μετάβαση ταχυτήτων είναι ένα σημαντικό κεφάλαιο σε ότι αφορά την ecofriendly οδήγηση. Ο οικονομικότερος τρόπος είναι να αλλάζετε την ταχύτητα σας ανάμεσα στις 2000 και 2500 χιλιάδες στροφές όπου ο κινητήρας έχει αρκετή ισχύ και δεν καίει άσκοπα. Ακόμη ποτέ μην ανεβάζετε άσκοπα στροφές για κανένα λόγο.

3) Φρενάρετε με τεχνική

Αποφύγετε το άσκοπο φρενάρισμα, καθώς η ταχύτητα που θα χάσετε θα πρέπει να ανακτηθεί ξανά. Αυτό δε σημαίνει όμως πως έχετε φρενάρει και σωστά, διότι το σημαντικότερο όπως είπαμε, είναι οι σταθερές και αρμονικές κινήσεις. Το φρενάρισμα σας θα πρέπει να είναι απαλό και σε υψηλές σχέσεις ταχυτήτων.

4) Οικονομία στις στάσεις

Σε κάθε στάση που υπερβαίνει ή αγγίζει το 1 λεπτό θα ήταν καλό να σβήνετε τον κινητήρα. Με αυτό τον τρόπο θα εξοικονομήσετε αρκετό καύσιμο το οποίο θα συντηρούσε αναμμένο τον αδρανοποιημένο κινητήρα σας. Σκεφτείτε ecofriendly!

5) Σωστή συντήρηση

Η σωστή και τακτική συντήρηση του οχήματος θα εξασφαλίσει το μέγιστο της λειτουργίας του με το μικρότερο κόστος. Ένα όχημα που δεν συντηρείται σωστά συνήθως καίει περισσότερο καύσιμο.

6) Ελαστικά

Τα ελαστικά είναι αυτά που δέχονται όλη την τριβή με τον δρόμο, έτσι θα πρέπει πάντα να έχουν την ιδανική πίεση αέρα, να μην υπάρχουν φθορές και να μην έχουν υπερβεί τον χρόνο ζωής τους, καθώς θα επηρεάσουν την κατανάλωση καυσίμου.

7) Προτιμήστε το παράθυρο

Το κλιματιστικό αυξάνει τη μέση κατανάλωση σε κάθε διαδρομή. Προτιμήστε να κάνετε ecofriendly την διαδρομή σας ανοίγοντας τα παράθυρα! Εάν πρέπει να χρησιμοποιήσετε κλιματισμό προσπαθήστε να τον ρυθμίσετε κοντά στους 23 βαθμούς Κελσίου.

8) Μην μεταφέρετε επιπλέον βάρος

Κάθε άσκοπο βάρος σημαίνει μεγαλύτερη προσπάθεια που πρέπει να καταβάλει ο κινητήρας και άρα περισσότερη κατανάλωση καυσίμου. Προτιμήστε να μεταφέρετε κάθε φορά τα απαραίτητα και ποτέ μην υπερβαίνετε τα 5 άτομα στο εσωτερικό της καμπίνας.