Το ψηφιακό κράτος σημαίνει σχεδόν κάθε λύση να βρίσκεται στο κινητό μας, ακόμη και αυτή που αφορά τον δακτύλιο. Μαζί με τις αλλαγές ήρθε και το daktylios.gov.gr η ψηφιακή υπηρεσία, όπου οι πολίτες μπορούν να εκδώσουν γρήγορα κι εύκολα το ειδικό σήμα που τους επιτρέπει την ελεύθερη κυκλοφορία εντός του δακτυλίου.

Πρόκειται για ένα εγχείρημα που σχεδιάστηκε από τα υπουργεία «Ψηφιακής Διακυβέρνησης» και «Υποδομών και Μεταφορών», ενώ την υλοποίηση ανέλαβε το «Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας κι Έρευνας».

Ποιοι έχουν τη δυνατότητα να κινούνται ελεύθερα;

ειδικό σήμα

Σύμφωνα με τον νέο «πράσινο» δακτύλιο ισχύει το σύστημα των μονών – ζυγών και συγκεκριμένες μέρες. Όμως κάποια οχήματα έχουν τη δυνατότητα να κυκλοφορούν ελεύθερα εντός του δακτυλίου, κάθε μέρα και στιγμή, πάντα όμως με το ειδικό σήμα. Αυτά τα αυτοκίνητα είναι:

  • Ηλεκτρικά
  • Υβριδικά
  • Από κατασκευής φυσικού αερίου ή υγραερίου
  • Οχήματα κατηγορίας Euro 6 με εκπομπή ρύπων κάτω από 120 gr CO2
ειδικό σήμα

Πώς λειτουργεί;

Ο οδηγός θα πρέπει να συνδεθεί με τους κωδικούς του Taxisnet εντός της πλατφόρμας. Στη συνέχεια κάνει επιλογή έκδοσης και απλά βάζοντας τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματός του και το ΑΦΜ του ιδιοκτήτη, τότε έχει τη δυνατότητα να εκδώσει το ειδικό σήμα.

Πόσο χρόνος χρειάζεται;

Εάν τα στοιχεία είναι σωστά γίνεται αυτόματα διασταύρωση των στοιχείων από τα υπουργεία και ο πολίτης έχει αμέσως στα χέρια του το ειδικό σήμα σε μορφή PDF το οποίο είτε μπορεί να κρατήσει στο κινητό του, είτε να το εκτυπώσει και να το έχει στο ντουλαπάκι μαζί με τα υπόλοιπα έγγραφα του οχήματος και απλά να το παρουσιάσει σε ενδεχόμενο έλεγχο της Τροχαίας.

Για να κυκλοφορείς με ασφάλεια κάθε στιγμή, ασφάλισε το ηλεκτρικό σου αυτοκίνητο στην Anytime και βρες τις καλύψεις που θέλεις σε πολύ προσιτή τιμή, αλλά και σημαντικά προνόμια που διευκολύνουν τη ζωή σου, όπως έκπτωση στη φόρτιση του ηλεκτρικού αυτοκινήτου σου και πολλά ακόμη!