Ξεκινάμε με κάτι αυτονόητο. Η οδήγηση απαιτεί ψυχραιμία!

Θα ακουστεί άραγε υπερβολικό, αν πούμε πως χρειάζονται, κυριολεκτικά, “ατσαλένια νεύρα”; Μάλλον όχι και τόσο!

Αρκεί να φέρουμε στο μυαλό μας ορισμένα παραδείγματα, που σίγουρα έχουμε βιώσει ως οδηγοί. Ας σκεφτούμε, για παράδειγμα, πώς αισθανόμαστε όταν οχήματα, παρκαρισμένα στα πιο απίθανα σημεία, ξαφνικά μας κλείνουν τον δρόμο;

Πώς αισθανόμαστε, αν βρεθούμε αποκλεισμένοι σε μποτιλιάρισμα, που τελευταία συναντάμε όλο και περισσότερο συχνά στους δρόμους της Αθήνας; ‘H εάν φάμε τον χρόνο μας, ψάχνοντας απεγνωσμένα για μία θέση πάρκινγκ;

θυμός κατά την οδήγηση

Ο θυμωμένος “κύριος Χάιντ”!

Όλες αυτές οι καταστάσεις, συχνά σε συνδυασμό με το καθημερινό στρες, έχουν ως αποτέλεσμα να οδηγούμε υπό έντονη συναισθηματική φόρτιση.

Να το πούμε πιο απλά, να οδηγούμε σε κατάσταση θυμού. Ο θυμός, ένα ισχυρό ψυχολογικό συναίσθημα, μετατρέπει ακόμα και έναν έμπειρο και ικανό οδηγό σε έναν αγνώριστο “κύριο Χάιντ”!

Ένας οδηγός, κυριευμένος από θυμό, μπορεί να κάνει ενέργειες, εντελώς αψυχολόγητες, όπως να στρίψει απότομα χωρίς να ανάψει φλας, να μην τηρεί τις αποστάσεις από τα προπορευόμενα οχήματα, να ξεπερνά το όριο ταχύτητας κτλ. Ενέργειες που αυξάνουν τον κίνδυνο πρόκλησης ενός ατυχήματος.

θυμός κατά την οδήγηση

Η “dream team”του Drive Temper!

Ο θυμός, “αόρατος” από τις κάμερες της τροχαίας, έμοιαζε ανίκητος. Όχι πια, χάρη σε μία απίθανη ομάδα μαθητών της Β’ Λυκείου του Πειραματικού Σχολείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης!

Οι μαθητές ανέπτυξαν την πρωτοποριακή εφαρμογή Drive Temper, που μέσω των αισθητήρων ενός smart phone ή από την θύρα  OTBII του οχήματος, ο οδηγός συγκεντρώνει χρήσιμα στοιχεία, όπως για την επιτάχυνση, ή την κλίση του αυτοκινήτου.

Η εφαρμογή βαθμολογεί τον οδηγό σε μία κλίμακα που έχει τις κατηγορίες “επιθετική” και “ασφαλή” οδήγηση. Επομένως, οι χρήστες της εφαρμογής μπορούν να παρακολουθούν και να βελτιώνουν την οδική συμπεριφορά τους.

Η “dream team” των μαθητών της Θεσσαλονίκης ανακάλυψε μία πολύτιμη “πυξίδα”, που μπορεί να μας βοηθήσει να βρούμε τον δρόμο για την ασφαλή και προσεκτική οδήγηση.

Απ΄ ότι καταλαβαίνουμε ο τρόπος που οδηγούμε επηρεάζει σημαντικά την ασφάλειά μας. Όσο πιο “έξυπνα” οδηγούμε, τόσο περισσότερο κερδίζουμε σε όλους τους τομείς!

θυμός

*Για την συγγραφή του παραπάνω κειμένου χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία από την εργασία των Ορέστη Γαβαλά, Παναγιώτη Παπαντωνίου και Γιώργου Γιαννή “Η επιρροή του θυμού στην οδική συμπεριφορά και ασφάλεια” στο Παρατηρητήριο Οδικής Ασφάλειας του ΕΜΠ.

https://www.nrso.ntua.gr/geyannis/wp-content/uploads/Gavalas-ad81.pdf