Υπέροχα χρώματα, όμορφα χωριά, μυρωδιές κάστανου στη θράκα, πεζοπορίες στη φύση, αυθεντικές γεύσεις και άνθρωποι, εύκολη πρόσβαση από την Αθήνα κάνουν τον Πάρνωνα ωραία ιδέα για ένα φυσιολατρικό weekend. Ανακαλύψτε το… κρυμμένο μυστικό που μοιράζονται η ορεινή Λακωνία και Αρκαδία.

Ανεβαίνουμε το φιδωτό δρόμο από την Τρίπολη για τον Άγιο Πέτρο βράδυ, μόνοι με τις καστανιές. Δεν έχουμε προλάβει να κουραστούμε από τη διαδρομή όταν ξεπροβάλει στα δεξιά μας το φωτισμένο νεοκλασικό σχολείο, το πρώτο κτίριο που μας τραβάει την προσοχή μπαίνοντας στο χωριό. Μόλις τρεις ώρες δρόμο από την Αθήνα, ο Άγιος Πέτρος είναι το πιο τουριστικό χωριό του Πάρνωνα και από τα πρώτα που απέκτησαν ξενοδοχείο στην ορεινή Ελλάδα! Ήδη από τη δεκαετία του ‘60, τα πούλμαν γνώριζαν το δρόμο για το κεφαλοχώρι της Κυνουρίας, που καθιερώθηκε ως ο δημοφιλέστερος σταθμός πριν ή μετά την επίσκεψη στην περίφημη μονή της Παναγίας της Μαλεβής και η πλατεία του τα Σαββατοκύριακα σφύζει από ζωή με τις ψησταριές να παίρνουν φωτιά! Κάνουμε μια βόλτα στο χωριό για να φωτογραφίσουμε τον πύργο του Τρικαλίτη, ένα πυργόσπιτο του 18ου αιώνα, που στέγαζε άλλοτε το σχολαρχείο και σήμερα αποτελεί διατηρητέο μνημείο και τα παλιά αρχοντικά χτισμένα με πέτρα Πάρνωνα, όπως της Φρύγαινας ή του Κασουρή.

Όσο όμορφα κι αν είναι τα χωριά πάντως, το… βαρύ πυροβολικό αυτής της εκδρομής είναι ο ίδιος ο Πάρνωνας, το θηλυκό βουνό, όπως τον λένε, επειδή δίνει ζωή σε εκατοντάδες μοναδικά είδη δέντρων, αγριολούλουδων και βοτάνων. Πεύκο, έλατο, καστανιά, τσάι και φλισκούνι είναι τα μερικά μόνο από τα αρώματα που μας κρατούν συντροφιά καθώς το επόμενο πρωί ξεκινάμε για να δούμε τα κυριότερα αξιοθέατα του βουνού, ακολουθώντας το δρόμο για Καστάνιτσα. Κάνουμε δεξιά στην ταμπέλα για το καταφύγιο του ορειβατικού συλλόγου της Σπάρτης και αρχίζουμε να ανηφορίζουμε. Το σκούρο πράσινο των ελάτων και των μαυρόπευκων μας κρύβει τον ήλιο, τα αυτιά μας αρχίζουν να βουλώνουν, ο Μαλεβός (το άλλο όνομα του Πάρνωνα) μας τυλίγει επιβλητικός. Βρισκόμαστε σε υψόμετρο 1420 μέτρα, όταν ο δρόμος σταματάει μπροστά στο πέτρινο καταφύγιο που χρησιμοποιούν ως βάση τους οι ορειβάτες για να περπατήσουν τον Πάρνωνα.

Ξανακατεβαίνουμε προς τα κάτω και ακολουθούμε το φιδωτό δρόμο προς Καστάνιτσα. Η διαδρομή είναι υπέροχη. Πριν προλάβουμε να ζαλιστούμε από τα ζιγκ ζαγκ, προβάλει ανάμεσα σε δυο καταπράσινες ρεματιές, σαν το κάστρο του παραμυθιού κάτασπρη η πυργοπολιτεία της Καστάνιτσας. Από τα πιο γραφικά χωριά του Πάρνωνα, χτισμένη σε υψόμετρο 840 μέτρων με φόντο τις ελατοσκέπαστες πλαγιές και το καστανόδασος, η Καστάνιτσα διατηρεί αναλλοίωτη την παραδοσιακή τσακώνικη αρχιτεκτονική της. Ψηλά πέτρινα σπίτια, ξύλινα μπαλκόνια βαμμένα σε έντονα χρώματα (μπλε, κίτρινα, κεραμιδί), στέγες σκεπασμένες με σχιστόλιθο, δρύινα παραθυρόφυλλα. Θυμίζει χωριό της Μακεδονίας ή της Ηπείρου. Αφήνουμε το αυτοκίνητο στην πλατεία και παίρνουμε το κεντρικό σοκάκι που μας ανεβάζει στα ερείπια του βυζαντινού πύργου Καψαμπέλη που δεσπόζει σε ένα λόφο στην κορυφή του χωριού. Αν ο ουρανός είναι καθαρός μπορεί αν δεις μέχρι και θάλασσα. Για φαγητό επιλέγουμε το Στολίδι (27550/52255-6) στην πλατεία με τοπικά πιάτα με βάση το κάστανο, όπως ρεβίθια στο φούρνο με κάστανα και χοιρινό με κάστανα.

Γυρίζοντας προς τον Άγιο Πέτρο, συνεχίζουμε άλλα 13 περίπου χιλιόμετρα νότια, μέχρι τη Βαμβακού, ένα μικρό χωριό που αποτελεί βάση περιπατητικού τουρισμού αφού τα γύρω βουνά είναι γεμάτα έλατα και μονοπάτια. Ο παράδεισος όμως των περιπατητών βρίσκεται 15 ακόμη χιλιόμετρα νότια από τη Βαμβακού. Μιλάμε για τα Τσίντζινα (Πολύδροσο στο χάρτη), ένα κουκλίστικο χωριό μες στα έλατα, που περιβάλλεται από σηματοδοτημένα μονοπάτια με διαφορετικούς βαθμούς δυσκολίας. Ένα από τα πιο όμορφα είναι εκείνο που οδηγεί στο μοναστήρι των Αγίων Αναργύρων, το οποίο διαθέτει καταπληκτικές αγιογραφίες και εικόνες του Κόντογλου. Απαραίτητη η στάση στο εστιατόριο του ξενώνα Πρυτανείο (27310/26982, 6974074340), φτιαγμένο από νέους ανθρώπους ερωτευμένους με την περιοχή, με πολύ ενδιαφέρουσες τοπικές γεύσεις και φιλόξενη ατμόσφαιρα.

Ένα ακόμη χωριό που θα σας τραβήξει την προσοχή σας είναι η Καρυές, με το πιστό αντίγραφο των Καρυάτιδων του Ερεχθείου να δεσπόζει σε ψηλό βράχο! Κάνοντας βόλτα στο χωριό χαζέψτε το παλιό ρολόι και το περικυκλωμένο από αιωνόβια πλατάνια ξωκλήσι της Παναγίας και δοκιμάστε τις σπιτικές γεύσεις στην Ταβέρνα της Αρετής (27310/95350) σε ένα παλιό χάνι: αν πετύχετε τον μπαρδουνιώτικο κόκορα φρικασέ και το σπληνάντερο τιμήστε τα!

Που να μείνετε

Αρχοντικό Πάρνωνα Καρυές, 27310/95014
Οικονομικός φροντισμένος πέτρινος ξενώνας σε όμορφη τοποθεσία μες στο πράσινο λίγο έξω από το χωριό με άνετα δωμάτια και κοινόχρηστους χώρους.

ΠρυτανείοΤσίντζινα, 27310/26982, 6974074340
Ατμοσφαιρικός ξενώνας που απλώνεται σε δύο πέτρινα κτίρια σε ύψωμα με πολύ ωραία θέα στο χωριό. Προσωπική περιποίηση και φιλοξενία από τους νεαρούς ιδιοκτήτες – γνώστες της περιοχής και σπιτικό πρωινό και γεύσεις.