«Επειδή συμβαίνει συχνά» έλεγε το σλόγκαν μίας από τις πρώτες διαφημίσεις κινητών τηλεφώνων, την εποχή (που μοιάζει πλέον πάρα πολύ μακρινή), τότε που είχε πρωτοξεκινήσει η προώθησή τους στο ευρύ κοινό. Το σλόγκαν αναφερόταν στις μικρές καθημερινές διευκολύνσεις που προσφέρει το κινητό μας τηλέφωνο, μία άμεση επικοινωνία με την εργασία μας, αν “κολλήσουμε” στην κίνηση ή με το προγραμματισμένο μας ραντεβού, αν τύχει και καθυστερήσουμε.

Πλέον με το κινητό μας… κάνουμε πολλά περισσότερα από ένα απλό τηλέφωνο! Στην εποχή των smartphones, το κινητό μας έχει μετατραπεί σε προέκταση του χεριού μας (το έχουμε ξαναπεί, όχι φυσικά όταν οδηγούμε), σε μέσο ψυχαγωγίας και στο ψηφιακό μας πορτοφόλι, με το οποίο πληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας, κυριολεκτικά με ένα κλικ!

Και από τις 27 Ιουλίου, το ψηφιακό μας πορτοφόλι “χωράει” την αστυνομική μας ταυτότητα και το δίπλωμα οδήγησης με την εφαρμογή gov.gr Wallet. Τι ανταπόκριση είχε; Πολλοί παραπάνω από 500.000 συμπολίτες μας κατέβασαν το δίπλωμα οδήγησης και την ταυτότητα στο κινητό τους. Και σύντομα θα έχουν και την άδεια κυκλοφορίας!

Δίπλωμα και ταυτότητα στο κινητό μας!

Με τους κωδικούς του TaxisNet ή του web banking (το οποίο κυριολεκτικά μας «έχει λύσει τα χέρια») και την επιβεβαίωση του κινητού μας με το σχετικό SMS έχουμε το ψηφιακό “αποτύπωμα” του διπλώματος και της ταυτότητας στο smart phone μας. Φυσικά δεν ξεχνάμε να ενεργοποιήσουμε τη λειτουργία ειδοποιήσεων (Push Notifications) καθώς είναι απαραίτητη για τη λειτουργία της εφαρμογής, γιατί έτσι θα λαμβάνουμε αιτήματα συγκατάθεσης σε περίπτωση ελέγχου ενός ψηφιακού εγγράφου, μέσω του docs.gov.gr.

Βέβαια, καθώς η ψηφιακή ταυτότητα και το δίπλωμα δεν αποτελούν διεθνή ταξιδιωτικά έγγραφα (μέχρι στιγμής τουλάχιστον, ισχύουν αποκλειστικά στο εσωτερικό) έχουμε κάπου καλά φυλαγμένα το δελτίο ταυτότητας και το δίπλωμά μας. Αν τύχει και χάσουμε ή μας κλέψουν το κινητό μπορούμε πολύ εύκολα να ανακαλέσουμε την ισχύ του ψηφιακού δελτίου ταυτότητας και άδειας οδήγησης μέσω της σχετικής υπηρεσίας στο gov.gr, όπου άμεσα παύεται η ισχύς των σχετικών ψηφιακών εγγράφων.

Και τώρα που έχεις πολύ εύκολα και απλά τα έγγραφα που χρειάζεσαι στο κινητό σου τηλέφωνο, μην ξεχάσεις να κατεβάσεις και την εφαρμογή Οδικής Βοήθειας Drive On της Interamerican για ό,τι σημαντικό χρειαστείς στον δρόμο. Σε περίπτωση ανάγκης (ατύχημα, μπαταρία, βλάβη, λάστιχο, καύσιμα) μας ειδοποιείς με το πάτημα ενός κουμπιού, εμείς εντοπίζουμε την τοποθεσία σου, ενώ εσύ βλέπεις κάθε στιγμή από το κινητό σου πότε ερχόμαστε.