Τα παιδιά στο διαδίκτυο μπορούν να εκτεθούν σε σειρά κινδύνων. Πώς θα τα εκπαιδεύσουμε σωστά ώστε και να αναπτύξουν μόνα τους μία κουλτούρα ασφαλούς πλοήγησης;

Δεν χρειάζεται να γινόμαστε οι καταπιεστικοί γονείς που μας φοβούνται τα παιδιά μας. Αντιθέτως θέλουμε να είμαστε δίπλα τους καθώς μεγαλώνουν και να τα βοηθάμε να αναπτύσσουν μόνα τους δεξιότητες και να κατακτούν στόχους.

Οι κίνδυνοι στο διαδίκτυο είναι πολλοί, όμως μπορούμε να κάνουμε αρκετά ώστε τα παιδιά μας να τους αναγνωρίζουν και να τους αποφεύγουν.

Μάθε τους την αξία της ιδιωτικότητας

Δείτε τους τι είναι σημαντικό να διαφυλάττουν και τη μεγάλη αξία που έχουν οι κωδικοί στο διαδίκτυο. Εξήγησε τους πως ένα ισχυρός κωδικός προστατεύει τους λογαριασμούς τους, αλλά και τα ίδια.

Θύμισε τους πως ό,τι ανεβαίνει μένει για πάντα στο διαδίκτυο

Η ωριμότητα που μπορούν να δείξουν τα παιδιά είναι εντυπωσιακή, αρκεί να τους εξηγήσουμε. Πρέπει να καταλάβουν πως οι αναρτήσεις τους θα μείνουν για πάντα στον ψηφιακό χώρο, όμως αυτές δεν θα τα εκφράζουν καθώς θα έχουν μεγαλώσει. Έτσι δεν θα πρέπει να μοιράζονται πράγματα για τα οποία δεν είναι σίγουρα.

Εξήγησε τους κινδύνους

Τα παιδιά θέλουν να κάνουν νέους φίλους, όμως το διαδίκτυο είναι μία κοινότητα αγνώστων. Ο δικός σου ρόλος είναι να τα βοηθήσεις να καταλάβουν πως οι άνθρωποι πίσω από τις οθόνες δεν είναι αυτό που νομίζουν, οπότε και το καλύτερο είναι να μην μιλούν με όσους δεν γνωρίζουν προσωπικά.

Fact checking από την κούνια

Μία δεξιότητα που πρέπει να αναπτυχτεί από νωρίς είναι αυτή της κριτικής σκέψης. Καθίστε μαζί και δείτε πως μία είδηση μπορεί να αναπαράγεται και να είναι λανθασμένη ή ψευδής. Αυτό θα είναι ένα βιωματικό workshop από το οποίο θα βρει έναν νέο τρόπο ανάγνωσης των γεγονότων αλλά και θα το οδηγήσει σε μία πολύ πιο ολοκληρωμένη και σύνθετη σκέψη.

Χρησιμοποίησε εφαρμογές γονικού ελέγχου

Υπάρχουν πολλά εργαλεία με τα οποία μπορείς να περιορίζεις την πρόσβαση σε συγκεκριμένες σελίδες ή να σταματάνε οι συσκευές να συνδέονται στο διαδίκτυο μετά από κάποια ώρα. Με αυτό τον τρόπο έχεις ένα επιπλέον όπλο στα χέρια σου για να κάνεις μία σιωπηρή επιτήρηση.

Επένδυσε χρόνο και άκου

Ο καλύτερος γονέας δεν είναι αυτός που μιλάει πολύ, αλλά που ακούει περισσότερο και τα παιδιά το νιώθουν.

Χτίσε μία σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης και το παιδί σου θα στα λέει όλα. Ποτέ μην του φωνάξεις γιατί θα απομακρυνθεί. Πάντα να το βοηθάς να καταλάβει τι είναι σωστό και ποιες είναι οι συνέπειες σε κάποιες επιλογές που ενδεχομένως δεν τις βλέπει ως λάθος.

Στα μάτια του δεν θα είσαι μόνο ο ήρωας, αλλά και ο σοφός φίλος του!