Η αφυδάτωση είναι ένα από τα πιο συχνά προβλήματα του καλοκαιριού που μπορεί να αντιμετωπίσει κάποιος.

Βασικότερη αιτία της αφυδάτωσης είναι οι υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με την υπερέκθεση στον ήλιο χωρίς την απαραίτητη κατανάλωση υγρών, ώστε το σώμα να αντέξει. Υπολογίζεται πως 2 στα 3 άτομα κάθε καλοκαίρι έρχονται αντιμέτωπα με την αφυδάτωση λόγω ζέστης και της κατανάλωσης αλκοόλ.

Το αλκοόλ λανθασμένα επιλέγεται αρκετά ως μια «δροσιστική» λύση στις παραλίες, χωρίς όμως να γνωρίζουμε πως από μόνο του ως ουσία αφυδατώνει τον οργανισμό και στην πραγματικότητα μας ξεγελά η θερμοκρασία του και η ευχάριστη γεύση. Η αιθανόλη που περιέχει απορροφάται γρηγορότερα από το πεπτικό σύστημα και όταν είναι συνδυασμένη με νερό που προέρχεται π.χ. από τα παγάκια, αυτή η διαδικασία γίνεται ακόμα γρηγορότερα.

Ακόμη, αρκετοί άνθρωποι λόγω της υπερδραστηριότητας τους αμελούν να ενυδατωθούν και έτσι σταδιακά παθαίνουν αφυδάτωση χωρίς να το καταλαβαίνουν. Πέρα όμως των νέων, αντιμέτωποι με τον κίνδυνο αφυδάτωσης έρχονται και οι ηλικιωμένοι όπου η ικανότητα του οργανισμού τους να συγκρατεί το νερό έχει μειωθεί λόγω ηλικίας.

Η αφυδάτωση φυσικά έχει στάδια και κλιμακώνεται. Το πρώτο στάδιο ονομάζεται ήπια αφυδάτωση όπου εμφανίζεται με τη μορφή της δίψας. Το επόμενο είναι η μέτρια αφυδάτωση όπου το άτομο παρουσιάζει ξηροστομία, κοκκινίλες στο δέρμα του και έντονη κόπωση. Το τελευταίο είναι η σοβαρή αφυδάτωση όπου εκεί πέφτει η αρτηριακή πίεση, δεν υπάρχει κατάλληλη οξυγόνωση των ιστών και παρουσιάζονται ζαλάδες, απώλεια συνείδησης, ταχυκαρδίες και θερμοπληξία.

Καθώς όλοι κινδυνεύουν από την αφυδάτωση, ας δούμε μερικούς τρόπους για να προστατευτούμε αυτό το καλοκαίρι:

  1. Καταναλώστε ημερησίως τουλάχιστον 1,5 λίτρο νερό σε συνδυασμό με χυμούς φρούτων.
  2. Αποφύγετε τα διουρητικά όπως αλκοόλ, καφέ, τσάι ή βότανα.
  3. Προτιμήστε τρόφιμα πλούσια σε υγρά, όπως καρπούζι, πεπόνι, καρότο, ντομάτα, πορτοκάλια και γιαούρτι.
  4. Καταναλώστε αλμυρά τρόφιμα. Το αλάτι θα σας βοηθήσει να καταναλώσετε περισσότερο νερό και θα αναπληρώσει τους χαμένους ηλεκτρολύτες από τον ιδρώτα.
  5. Μην καταναλώνετε τρόφιμα με πολλά λιπαρά όπως τηγανητά, έτοιμο φαγητό, κόκκινο κρέας, σάλτσες και τυριά.
  6. Να πίνετε νερό καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και όχι μόνο όταν διψάτε.
  7. Να αποφεύγετε την έντονη σωματική δραστηριότητα τις ώρες που ο ήλιος είναι δυνατός.
  8. Να φοράτε δροσερά και ανοιχτόχρωμα ρούχα.