Εάν είσαι λίγο αφηρημένος/η μπορεί να ξεχάσεις το πορτοφόλι σου πολύ εύκολα κάπου και μαζί με αυτό να χάσεις και όλα τα σημαντικά για σένα έγγραφα, αλλά και κάρτες. Οι τραπεζικές κάρτες απενεργοποιούνται με ένα τηλέφωνημά σου, όμως τι γίνεται με το δίπλωμα οδήγησης που είναι απαραίτητο για να μετακινείσαι με το όχημά σου;

Ποια είναι η διαδικασία επανέκδοσης, πόσο γρήγορα γίνεται και πόσο εύκολη μπορεί να είναι;

δίπλωμα οδήγησης

Τι κάνεις εάν το χάσεις;

Το δίπλωμα οδήγησης είναι ένα πολύ ισχυρό έγγραφο, σαν την ταυτότητα, οπότε θα πρέπει να εκδώσεις άμεσα νέο. Μόλις διαπιστώσεις ότι το έχασες χρειάζεται να το δηλώσεις άμεσα στην αστυνομία και στη συνέχεια να βρεθείς σε κάποιο ΚΕΠ ή απλά να μπεις στη σελίδα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και να ζητήσεις επανέκδοση ανάλογα αν πρόκειται για κλοπή, απώλεια ή φθορά.

Τι δικαιολογητικά χρειάζονται;

Επειδή πρόκειται για μία διαδικασία κρατικού εγγράφου χρειάζονται κάποια έγγραφα και μερικά παράβολα τα οποία μπορείς να τα εκδώσεις ψηφιακά. Έτσι θα χρειαστείς:

  • Αίτηση Αντιγράφου Διπλώματος οδήγησης
  • Φωτοτυπία αστυνομικής ταυτότητας, ελληνικού διαβατηρίου ή ατομικού βιβλιάριου υγείας.
  • Βεβαίωση απώλειας ή κλοπής από αστυνομικό τμήμα
  • 2 πρόσφατες φωτογραφίες διαβατηρίου
  • ΑΦΜ
  • Παράβολο των €30 για έκδοση νέου διπλώματος
  • Σε περίπτωση απώλειας ή κλοπής χρειάζεσαι παράβολο των €30
  • Παράβολο των €9,02 για είσπραξη παγίου τέλους χαρτόσημου και εισφοράς υπέρ τρίτων

Τα τρία τελευταία παράβολα μπορείς να τα βρεις στο σύστημα ως ενιαίο-ενοποιημένο παράβολο άδειας οδήγησης και χαρτόσημο και κοστίζουν συνολικά 69,02.

δίπλωμα οδήγησης

Πόσο διαρκεί η διαδικασία;

Εάν η κατάθεση των δικαιολογητικών γίνει στην Περιφέρεια ολοκληρώνεται σε 30 μέρες, ενώ αν γίνει στα ΚΕΠ ίσως διαρκέσει λίγο παραπάνω λόγω αποστολής και παραλαβής δικαιολογητικών, όμως θα ειδοποιηθείς με σχετικό sms ή τηλέφωνο.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι κανένας μας δε θέλει να χάσει το δίπλωμά του και να μπει σε όλη αυτήν τη διαδικασία, αφού το όχημά μας είναι αναπόσπαστο μέρος της ζωής μας και το χρειαζόμαστε για τις μετακινήσεις μας. Για αυτό και αξίζει προστασία και ασφάλεια κάθε στιγμή. Με μία ασφάλεια αυτοκινήτου στην Anytime επιλέγεις το πρόγραμμα με τις καλύψεις που χρειάζεσαι σε πολύ συμφέουσα τιμή και με μοναδικά προνόμια που κάνουν καλύτερη την καθημερινότητά σου.