Ο όρος ««Chaos» vs «Apeiron»: Το απόλυτο ελληνικό crash test των 3.000hp!» συνειρμικά μας παραπέμπει σε μεγάλες μονάδες του εξωτερικού, που κορυφαίοι μηχανικοί εργάζονται σκληρά για να δημιουργήσουν το απόλυτο όχημα που θα ποθούσε κάθε παθιασμένος οδηγός έστω και για λίγα λεπτά.
Ποιος θα φανταζόταν όμως πως η Ελλάδα που καινοτομεί έχει δημιουργήσει όχι ένα, αλλά δύο τέτοια οχήματα το «Chaos» και το «Apeiron»!
Ο δαιμόνιος μηχανικός πίσω από αυτά, είναι ο Σπύρος Πανόπουλος, ο οποίος από το 1997 με την εταιρεία του «Spyros Panopoulos Automotive Perfection» εφαρμόζει νέες τεχνολογίες στον κλάδο της αυτοκίνησης.

Project «Chaos»
To «Chaos» είναι το πρώτο ολοκληρωμένο hyper car του Σπύρου Πανόπουλου που ανοίγει τον δρόμο της ελληνικής αυτοκινητοβιομηχανίας σε έναν τομέα που απλά θαύμαζε από μακριά κάποτε. Πρόκειται για ένα αυτοκίνητο που κατασκευάζεται από μοναδικά πρωτοποριακά υλικά, όπως ανθρακόνημα και zylon. Αυτό που το κάνει να ξεχωρίζει είναι πως τα περισσότερα εκτυπώνονται στην Ελλάδα και η μονάδα μπορεί να παράγει 5 τέτοια ανά έτος με δυνατότητες επέκτασης.
Το πανίσχυρο και θηριώδες «Chaos» είναι εφοδιασμένο με έναν 10κύλινδρο V twinturbo κινητήρα 4.0 λίτρων, που του δίνει τη δυνατότητα να φτάσει έως και 3.000 ίππους όταν καίει βιοαιθανόλη, με τελική ταχύτητα που ξεπερνά τα 500 km/h, ενώ αγγίζει τα 100 km/h σε λιγότερο από 2 δευτερόλεπτα!
Project «Apeiron»
Το δεύτερο ελληνικό hyper car είναι το «Apeiron» το οποίο έχει τον ίδιο κινητήρα με το «Chaos». Αντίστοιχα κρύβει 3.000 hp, ξεπερνά τα 500 km/h και κατασκευάζεται και αυτό από ελληνικά εκτυπωμένα μέρη ανθρακονήματος και zylon.
Αυτό όμως που κάνει το «Apeiron» να ξεχωρίζει είναι η αεροδυναμική του. Είναι το πρώτο αυτοκίνητο που θα μεταβάλει την επιφάνειά του ανάλογα με τις συνθήκες κίνησης και ταχύτητας χάρη στην τεχνοτροπία «parametric design» φέροντας νέα δεδομένα στην αυτοκίνηση παγκοσμίως.
Ποιο θα οδηγούσαμε;
Αν υποθέταμε πως είμαστε κάτοχοι ενός hyper car θα ήταν πολύ δύσκολο να διαλέξουμε ανάμεσα στο «Chaos» και το «Apeiron». Και τα δύο είναι τεχνολογικές επιτομές με ελληνική υπογραφή, όμως μάλλον θα κλείναμε προς το «Apeiron» μιας και η δυνατότητα να μεταβάλλει την αεροδυναμική του είναι κάτι πρωτόγνωρο.
Σε συνδυασμό με τα φιλόδοξα πλάνα της Spyros Panopoulos Automotive Perfection που στοχεύει να εισάγει το 5G και την επαυξημένη πραγματικότητα (AR) στις επόμενες γενιές των οχημάτων είμαστε σίγουροι πως η αναβάθμιση των ηλεκτρονικών θα έκαναν τα «Chaos» και «Apeiron» τα απόλυτα οχήματα.