Τα μέτρα περιορισμού αρχίζουν να χαλαρώνουν σε όλον τον κόσμο, που προσπαθεί να επιστρέψει, σταδιακά και με μεγάλη προσοχή, σε ρυθμούς κανονικότητας. Πάντοτε όμως, ακολουθώντας τις υποδείξεις των ειδικών, δηλαδή τηρώντας τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής και φυσικά τις αποστάσεις.

Εκτός όμως από τον κορωνοϊό υπάρχει μία άλλη διαχρονική “πανδημία”, την οποία χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε δραστικά. Αναφερόμαστε στα τροχαία ατυχήματα, με τους αριθμούς των θυμάτων να θυμίζουν δυστυχώς την υγειονομική κρίση, που βιώνουμε αυτό το διάστημα. Ειδικά αυτή την περίοδο, οφείλουμε να προσέχουμε πολύ περισσότερο.

Τώρα, που αίρονται οι περιορισμοί στην κυκλοφορία, η κίνηση, το “μποτιλιάρισμα” και τα προβλήματα στους δρόμους θα επιστρέφουν σιγά σιγά! Είναι λογικό πως πολλοί συνάνθρωποί μας θα αισθάνονται περισσότερο ασφαλείς πίσω από το τιμόνι του αυτοκινήτου τους, παρά σε κάποιο Μέσο Μαζικής Μεταφοράς, στα οποία η χρήση μάσκας είναι πλέον υποχρεωτική.

Οδηγός μας ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας

ατυχήματα

Οι πολίτες της χώρας μας πειθάρχησαν υποδειγματικά στις συστάσεις της επιστημονικής κοινότητας και στην περίπτωση της οδήγησης δεν υπάρχουν καλύτερες συστάσεις από αυτές του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, τον οποίο οφείλουμε πάντα να ακολουθούμε. Όπως τηρούμε τα μέτρα υγιεινής, για να προστατέψουμε εμάς τους ίδιους, τα αγαπημένα μας πρόσωπα και τους ευάλωτους συμπολίτες μας, το ίδιο κάνουμε και με τη συμπεριφορά μας κατά την οδήγηση.

Ενημερωνόμαστε σωστά

Η συνειδητοποίηση της ευθύνης συνδέεται με την ενημέρωση. Θα ήταν πολύ χρήσιμη μία διαφημιστική εκστρατεία στα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας και στα social media, για την οδική συμπεριφορά, που θα μπορούσε να εστιάσει στις πέντε κυριότερες αιτίες πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων.

Αυτές οι αιτίες είναι:

  • η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ,
  • η υπέρβαση του ορίου ταχύτητας,
  • η χρήση κινητού τηλεφώνου
  • και η μη χρήση ζωνών ασφαλείας
  • και κράνους για όσους οδηγούν μηχανή

Τώρα, που επιστρέφουμε σταδιακά στους καθημερινούς μας ρυθμούς, ας κρατήσουμε το μάθημα της ατομικής ευθύνης από την εμπειρία της πανδημίας. 

ατυχήματα

Χρειάζεται πάντα να θυμόμαστε πως ο δρόμος απαιτεί προσοχή και σύνεση. Πως δε χρειάζεται ποτέ να υποτιμάμε τον κίνδυνο πρόκλησης ενός τροχαίου ατυχήματος.

Ο κορωνοϊός που ξεκίνησε από μία μακρινή επαρχία της Κίνας και έφτασε μέχρι την άλλη άκρη του κόσμου, έδειξε πως δεν έκανε διακρίσεις. Το ίδιο ακριβώς ισχύει με τα τροχαία ατυχήματα, για τα οποία η επίδειξη ατομικής ευθύνης, αποτελεί την καλύτερη μορφή πρόληψης.

*Στοιχεία για το παραπάνω κείμενο χρησιμοποιήθηκαν από το άρθρο https://www.georgeyannis.com/road-traffic-accidents-pandemic-versus-covid-19-pandemic/ του Παρατηρητηρίου Οδικής Ασφάλειας ΕΜΠ.