Για να μη σε πιάνει άγχος με την τιμή των καυσίμων και για να μη μετράς μία… αιωνιότητα μέχρι να φτάσεις στον προορισμό σου, εγκλωβισμένος/η στην κίνηση (όσον αφορά το παρκάρισμα, ας μην το συζητήσουμε καλύτερα) τι θα έλεγες να αξιοποιήσεις το “μικρό θαύμα” της μικροκινητικότητας για τις καθημερινές σου μετακινήσεις;

Τα ηλεκτρικά πατίνια και ποδήλατα ήρθαν κυριολεκτικά να σου “λύσουν τα χέρια”, αφού αποτελούν έναν οικονομικό και ευχάριστο τρόπο μετακίνησης στις πόλεις. Μία δοκιμή θα σε πείσει για το πόσο άνετα μπορείς να κάνεις μία τυπική διαδρομή 20 λεπτών, για παράδειγμα, τη διαδρομή σπίτι-γραφείο.

Από την άλλη, θα σκεφτείς, καλά όλα αυτά, αλλά “είναι ασφαλή“; Αυτό είναι το πρώτο ερώτημα που σίγουρα έρχεται στο μυαλό πολλών συμπολιτών μας, που είδαν σχεδόν ως “εξωγήινα” τα πρώτα ηλεκτρικά πατίνια στους ελληνικούς δρόμους!

Μικροκινητικότητα και ασφάλεια!

Αρχικά να ξεκινήσουμε με το αυτονόητο: τα ηλεκτρικά οχήματα μικροκινητικότητας είναι μέσα μετακίνησης, οπότε καλό είναι να έχεις στον νου σου πως είτε οδηγείς ηλεκτρικό πατίνι, είτε ποδήλατο, χρειάζεται να συμπεριφέρεσαι σαν να οδηγείς ένα δίκυκλο. Για παράδειγμα:

  • Μην ξεχνάς το κράνος! Είναι η σημαντικότερη προστασία για τον οδηγό, είτε οδηγεί ποδήλατο, είτε οδηγεί πατίνι!
  • Αλκοόλ και οδήγηση δεν πάνε ποτέ μαζί, κάτι που φυσικά ισχύει και για τα ηλεκτρικά ποδήλατα-πατίνια.
  • Ποια είναι μία από τις πρώτες ενέργειες που κάνουμε πριν πάρουμε το αυτοκίνητο; Ελέγχουμε τα λάστιχα! Το ίδιο ακριβώς και πριν πάρουμε ένα ηλεκτρικό πατίνι-ποδήλατο.
  • Βεβαίως στο ηλεκτρικό πατίνι δεν έχουμε ταχύτητες, συμπλέγκτες, φλας, αλλά είναι εκτεθειμένο το σώμα σου. Χρησιμοποιείς ως “φλας” τα χέρια σου, για να δείχνεις την κατεύθυνσή σου και είσαι εφοδιασμένος/η με φώτα, φωσφορίζον γιλέκο και κουδούνι για είσαι “ορατός/η”.
  • Φυσικά προσέχεις πάρα πολύ με την ταχύτητα, κρατάς αποστάσεις ασφαλείας και αποφεύγεις τον υπερβολικό… ενθουσιασμό, γιατί όπως είπαμε τα οχήματα ΕΠΗΟ δεν είναι παιχνίδι!

Και μπορεί η ασφάλιση ενός ηλεκτρικού πατινιού-ποδηλάτου να μην είναι υποχρεωτική, αλλά για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο ας φροντίσεις και για αυτό! Πόσο μάλλον τώρα που η Anytime κάνει τις μετακινήσεις σου πιο ευχάριστες και ξέγνοιστες, προσφέροντάς σου προγράμματα ασφάλισης που ταιριάζουν στις ανάγκες σου και προστατεύουν τόσο εσένα, όσο και το αγαπημένο σου μέσο μετακίνησης.

* Για τη συγγραφή του παραπάνω κειμένου χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία από το “European plattform of Sustainable Urban Mobility Plans”. https://www.eltis.org/sites/default/files/sump_topic_guide_micromobility_devices.pdf