Ποιες είναι «Οι καλύτερες και οι χειρότερες πόλεις για οδηγούς και ιδιοκτήτες ΙΧ»; Η έρευνα της εταιρίας Mr. Auto, που συγκεντρώνει στοιχεία από 100 πόλεις του κόσμου, παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον.
Το “χρυσό μετάλλιο” παίρνει η πόλη Κάλγκαρι του Καναδά. Ακολουθεί η πρωτεύουσα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Ντουμπάι και άλλη μία πόλη του Καναδά, η Οτάβα.
Επειδή σίγουρα αναρωτιόμαστε για τη θέση της Αθήνας, τα αποτελέσματα της έρευνας είναι μάλλον απογοητευτικά. Η Αθήνα κατατάσσεται στην 90ή θέση, λίγο πάνω από την ινδική πόλη Βομβάη και το Λάγος στην Νιγηρία!
Η 11η, από το τέλος, κατάταξη δεν αποτελεί έκπληξη. Παρά την ανάπτυξη των αστικών συγκοινωνιών, με τους νέους σταθμούς του μετρό, το αυτοκίνητο είναι στις πρώτες θέσεις των Αθηναίων ως μέσο μετακίνησης.
Με λίγα λόγια, πολλοί παίρνουν το αυτοκίνητο «ακόμα και για να πάνε στο περίπτερο»! Μπορεί ο γιατρός να μας συμβουλεύει πως «το περπάτημα κάνει καλό», αλλά μάλλον προτιμούμε να “ταλαιπωρούμε” το αυτοκίνητό μας, παρά τους εαυτούς μας!
Αν δούμε τα υπόλοιπα αποτελέσματα της έρευνας, μάλλον η 11η κατάταξη είναι δικαιολογημένη. Διότι η έρευνα λαμβάνει υπόψιν μία σειρά από άλλους παράγοντες.
Παράγοντες, όπως τη στάθμευση, το κόστος των καυσίμων και την ιδιοκτησία ΙΧ ανά κάτοικο. Όλοι γνωρίζουμε πως υπάρχουν περιοχές της Αθήνας, ειδικά τις ώρες αιχμής, όπου το παρκάρισμα μοιάζει με άθλο!
Πως, σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις, η ελληνική πρωτεύουσα παραμένει “αφιλόξενη” σε εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την περιορισμένη ύπαρξη ποδηλατόδρομων.
Για να μην αναφέρουμε το κόστος της βενζίνης, αλλά και γενικότερα της συντήρησης ενός αυτοκινήτου. Σχεδόν έχουμε ξεχάσει τη φράση «γέμισέ το» στα πρατήρια υγρών καυσίμων!
Επίσης,πάντα περιμένουμε με αγωνία τον λογαριασμό, κάθε φορά που επισκεπτόμαστε ένα συνεργείο. Ειδικά, εάν το αμάξι μας έχει “τα χρονάκια του”, θα χρειαστούν σίγουρα αρκετές επισκέψεις.
Σε αυτή την περίπτωση, η Anytime μπορεί νας μας βοηθήσει. Σε συνεργασία με την υπηρεσία Autoduder, δίνει τη δυνατότητα να βρούμε το οικονομικότερο συνεργείο στην περιοχή μας, παρέχοντας σημαντικές εκπτώσεις στους πελάτες της.
Φυσικά για να πλησιάσει η Αθήνα το Κάλγκαρι, πρέπει να γίνουν πολλά ακόμα. Στην πραγματικότητα θα πρέπει να βάλουμε και εμείς “το χεράκι μας”, ανακαλύπτοντας εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης.
Μια άλλη καλή ιδέα είναι να αρχίσουμε να χρησιμοποιούμε περισσότερο τα μέσα μεταφοράς. Και, γιατί όχι, να ξεκινήσουμε να περπατάμε και λίγο. Όπως αναφέραμε και πιο πριν, θα μας το συστήσει και ο γιατρός μας. Σίγουρα κάτι παραπάνω ξέρει!
*Για την συγγραφή του παραπάνω κειμένου χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία από το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Οδικής Ασφάλειας: