Αν κι ο κορωνοϊός δεν αναμένεται να εξαφανιστεί σύντομα, το προσωπικό στοίχημα όλων μας είναι η σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα. Όμως δεν αναφερόμαστε σε ορισμένα αρνητικά φαινόμενα, που το προηγούμενο διάστημα, βλέπαμε συχνά στους δρόμους της πρωτεύουσας. Γιατί σίγουρα “κανονικότητα” δεν είναι, για παράδειγμα, η κυκλοφοριακή συμφόρηση!

Ούτε προφανώς είναι “κανονικότητα” να μετατρέπονται τα πεζοδρόμια σε αυτοσχέδια πάρκινγκ, ούτε η ενοχλητική ηχορρύπανση από την συχνά ατελείωτη κυκλοφορία των αυτοκινήτων. Και φυσικά δεν είναι “κανονικότητα” το επιβατικό Ι.Χ., που όσο κι αν μας “έλειψε” το προηγούμενο διάστημα, αποτελεί σχεδόν το μοναδικό μέσο μετακίνησης για τον πολίτη της Αθήνας.

Μία φιλόδοξη παρέμβαση
Αυτή την όχι και τόσο επιθυμητή “κανονικότητα” φιλοδοξεί να αλλάξει ο “Μεγάλος Περίπατος της Αθήνας”, η πιο μεγάλη αστική παρέμβαση στην πρωτεύουσα των τελευταίων χρόνων, που θέτει για πρώτη φορά την προτεραιότητα στον άνθρωπο και όχι στα οχήματα. Είναι ένα σχέδιο, που προβλέπει την ενοποίηση του ιστορικού κέντρου σε έναν απέραντο “περίπατο”, ενοποιώντας τις ιστορικές γειτονιές της Αθήνας και τα αξιοθέατά της.
Ο “Μεγάλος Περίπατος” φιλοδοξεί να κάνει την πρωτεύουσα περισσότερο “φιλόξενη” στους κατοίκους και τους επισκέπτες της. Μεταξύ των άλλων παρεμβάσεων, σχεδιάζει να προωθήσει αυτό, που έχει ανάγκη περισσότερο η Αθήνα, δηλαδή εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης. Προβλέπει νέους λεωφορειόδρομους και ποδηλατόδρομους, αν και η μεγάλη του φιλοδοξία είναι να δώσει κίνητρα για αυτό που λέει ακριβώς το όνομά του, ένα όμορφο περπάτημα στους δρόμους της πρωτεύουσας!
Φωτεινά παραδείγματα

Όλοι γνωρίζουμε, πως χρειάζεται τεράστια υπομονή να παρκάρεις στην Αθήνα, ειδικά τις ώρες αιχμής, για να μην αναφέρουμε τα οφέλη, που θα προκύψουν και για το περιβάλλον. Αν και το σχέδιο ακούγεται πολύ καλό, για να είναι αληθινό, αρκεί να επισημάνουμε τα παραδείγματα δύο ελληνικών πόλεων.
Δύο ελληνικές πόλεις, η Καρδίτσα και το Ρέθυμνο, διακρίθηκαν στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2019, με την Καρδίτσα να λαμβάνει μάλιστα την πρώτη θέση στην κατηγορία των μικρών πόλεων. Η Καρδίτσα έφτασε να διαθέτει το μεγαλύτερο δίκτυο ποδηλατόδρομων στην Ελλάδα, ενώ πρόσφερε κίνητρα σε εργαζομένους και δημοτικούς υπαλλήλους να χρησιμοποιούν το ποδήλατο, όχι το Ι.Χ., ως βασικό μέσο μετακίνησης. Επομένως, αν μία μικρή θεσσαλική πόλη κατάφερε να κάνει το “θαύμα”, γιατί να μην τα καταφέρει και η Αθήνα;

Εάν μάλιστα πετύχει ο βασικός στόχος του “Μεγάλου Περίπατου”, να πείσει δηλαδή τους κατοίκους της πρωτεύουσας να “βάλλουν χειρόφρενο” στα αυτοκίνητά τους, η Αθήνα θα γίνει σίγουρα πιο όμορφη, χαρούμενη και φιλόξενη. Σε αυτή την περίπτωση, υπάρχει άλλωστε και το πρόγραμμα Short Drive της Anytime, που εξασφαλίζει πιο οικονομικά και δικαιότερα ασφάλιστρα, ανάλογα με το πόσο χρησιμοποιούμε το αυτοκίνητό μας.
*Για τη συγγραφή του παραπάνω κειμένου χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία από το Παρατηρητήριο Οδικής Ασφάλειας του ΕΜΠ https://www.nrso.ntua.gr/city-of-athens-the-great-walk-traffic-arrangements-may-2020/