Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε μία πολύ έντονη τάση στις μεγάλες πόλεις για δημιουργία ποδηλατόδρομων και προώθηση εναλλακτικών τρόπων μετακίνησης, όπως είναι τα ποδήλατα ή τα πατίνια. Από τις αρχές του 2019, δεκάδες ηλεκτρικά πατίνια κυκλοφορούν στους δρόμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, αποτελώντας ένα γρήγορο και οικονομικό τρόπο μετακίνησης.

Ηλεκτρικά πατίνια

Με ελάχιστο κόστος μπορούμε να καλύψουμε τη διαδρομή που μας χωρίζει από το σπίτι στον πλησιέστερο σταθμό του μετρό, ή στον χώρο εργασίας, χωρίς το άγχος μήπως μπλέξουμε στην κίνηση, ή να κάνουμε ατελείωτους “γύρους” μέχρι να παρκάρουμε!

Μας εξασφαλίζουν μεγαλύτερη ευκολία και οικονομία, αφού εξοικονομούμε το ποσό που θα δίναμε για καύσιμα. Οι βόλτες μας είναι πιο ευχάριστες, αφού μπορούμε να ανακαλύψουμε νέα σημεία της πόλης μας, βοηθώντας ταυτόχρονα και το περιβάλλον. Φροντίζουμε όμως και για τη φυσική μας κατάσταση, αφού για να ισορροπήσουμε, κάνουμε αρκετή γυμναστική.

Ηλεκτρικά πατίνια

Πόσο ασφαλή είναι;

Φυσικά, για να αποφευχθεί ο “διχασμός” που παρατηρήθηκε σε αρκετές χώρες με την εμφάνιση τους, δεν πρέπει να αντιμετωπιστούν ως “παιχνίδι”. Καθώς αποτελούν ένα μέσο μετακίνησης, πρέπει η κυκλοφορία τους να συνοδευτεί από το κατάλληλο ρυθμιστικό πλαίσιο (απουσιάζει ακόμα στην Ελλάδα) και προβλεπόμενους χώρους στάθμευσης, για να “συνυπάρξουν” ομαλά με τους πεζούς και τους άλλους οδηγούς.

Τι λένε οι κάτοικοι της Αθήνας

Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δούμε τι ακριβώς λένε οι Αθηναίοι πολίτες, που είχαν την πρώτη τους “γνωριμία” με τα ηλεκτροκίνητα πατίνια τους προηγούμενους μήνες. Σύμφωνα με τη σχετική έρευνα του Βασίλη Μαραγκουδάκη για το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, οι πολίτες της πρωτεύουσας βλέπουν με “καλό μάτι” τα ηλεκτροκίνητα πατίνια, περισσότερο κι από το περπάτημα, αν έχουν να διανύσουν μικρές αποστάσεις.

Τα ηλεκτρικά πατίνια δε φαίνεται πάντως να “συγκινούν” όσους έχουν συνηθίσει να χρησιμοποιούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Δεν τα βλέπουν ως εναλλακτική, όπως το μετρό, που τους εξασφαλίζει πιο ασφαλείς και οικονομικές μετακινήσεις. Περισσότερο θετικές στη χρήση τους εμφανίζονται οι γυναίκες κι όσοι τα θεωρούν ως έναν “ευχάριστο” τρόπο μετακίνησης. Επιπλέον, όσοι τα έχουν δοκιμάσει έστω μία φορά για να μετακινηθούν, εμφανίζονται περισσότερο πρόθυμοι να τα επιλέξουν και πάλι.

Συμπέρασμα, τα ηλεκτρικά πατίνια “κερδίζουν” ένα σημαντικό μέρος των συμπολιτών μας. Πάντα με το κατάλληλο νομικό πλαίσιο, μπορούν να συμβάλλουν στη βελτίωση των καθημερινών μας μετακινήσεων στις πόλεις.

 

*Για τη συγγραφή του παραπάνω κειμένου χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία από τη διπλωματική εργασία του Βασίλη Μαραγκουδάκη “Προτιμήσεις των Αθηναίων απέναντι στα ηλεκτρικά πατίνια” για το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

https://www.nrso.ntua.gr/geyannis/wp-content/uploads/maragkoudakis-ad102c.pdf