Η κακοκαιρία Ariel έχει κάνει την εμφάνισή της, με την ΕΜΥ να προειδοποιεί για μεγάλα ύψη βροχής σε αρκετές περιοχές της χώρας μας. Κι επειδή ο χειμώνας είναι μπροστά μας και οι βροχές θα μας «επισκέπτονται» αρκετά συχνά από εδώ και στο εξής, πάμε να δούμε κάποιες χρήσιμες συμβουλές, ώστε να οδηγούμε με ασφάλεια και σε περίπτωση βροχής.

Ας ξεκινήσουμε όμως με το πιο βασικό… Αν ο καιρός είναι πολύ άστατος και βρέχει πάρα πολύ στην περιοχή σου, απόφυγε τη μετακίνηση με το αυτοκίνητό σου. Οι υποχρεώσεις δε σταματούν ποτέ, είναι όμως προτιμότερο να οδηγήσεις, μόλις ηρεμήσουν λίγο τα έντονα καιρικά φαινόμενα. Όλοι άλλωστε δείχνουν κατανόηση σε τέτοιες έκτακτες περιπτώσεις. 😊

Αν λοιπόν χρειάζεται να μετακινηθείς με το αυτοκίνητό σου, λίγο πριν ξεκινήσεις τη διαδρομή σου, ενημερώσου για τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν σε όλο το ελληνικό οδικό δίκτυο, μέσω της υπηρεσίας ROADS, που αναπτύξαμε σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών κι ακολούθησε τα παρακάτω χρήσιμα tips.

  • Έλεγξε τους υαλοκαθαριστήρες του αυτοκινήτου σου, πριν ξεκινήσεις, ώστε να καθαρίζουν καλά το παρμπρίζ. Οι φθαρμένοι υαλοκαθαριστήρες, πέρα από το γεγονός ότι δυσκολεύουν την ορατότητα στον δρόμο, μπορεί να γδάρουν το παρμπρίζ σου.
  • Άναψε τα φώτα πορείας, ακόμα κι αν έχεις καλή ορατότητα στον δρόμο.
  • Κράτα την ψυχραιμία σου σε περίπτωση που πιάσει μία δυνατή μπόρα, όσο είσαι εν κινήσει και επίλεξε μία διαδρομή που θεωρείς ότι είναι πιο ασφαλής, αποφεύγοντας δρόμους που ξέρεις ότι στο παρελθόν έχουν πλημμυρίσει.
  • Ρύθμισε σωστά το σύστημα θέρμανσης ή κλιματισμού, για να μη θολώσουν τα τζάμια του αυτοκινήτου σου.
  • Μείωσε ταχύτητα και κράτα αποστάσεις! Η οδήγηση με μικρότερη ταχύτητα είναι ο καλύτερος τρόπος, για να κυκλοφορείς με ασφάλεια σε έναν δρόμο που γλιστράει. Θυμήσου ότι ακόμα κι αν έχει βρέξει ελάχιστα, υπάρχει ολισθηρότητα στον δρόμο.
  • Πρόσεξε τα μεγάλα οχήματα, που λόγω του όγκου τους εκτοξεύουν μεγάλες ποσότητες βροχής κι εμποδίζουν την ορατότητα.
  • Ακολούθησε την πιο στεγνή πορεία του δρόμου, όπως αυτή φαίνεται από τη συνεχή κίνηση των αυτοκινήτων.
  • Ξεκίνα νωρίτερα από ότι συνήθως, για να φτάσεις στον προορισμό σου χωρίς άγχος και βιασύνη.

Και μην ξεχνάς… για ό,τι χρειαστείς, εμείς είμαστε δίπλα σου!