Θα μπορούσαμε άραγε να φανταστούμε ότι το ποδήλατο θα αποτελέσει κάποια στιγμή το κύριο μέσο μετακίνησής μας; Ο ισχυρισμός αυτός μοιάζει να αποτελεί ένα όνειρο για την Ελλάδα. Αποτελεί όμως μία πραγματικότητα για πολλές ευρωπαϊκές πόλεις.

Για παράδειγμα στους δρόμους της Κοπεγχάγης, πλέον κυκλοφορούν περισσότερα ποδήλατα από αυτοκίνητα. Υπολογίζεται πως είναι θέμα χρόνου να συμβεί το ίδιο και στο Λονδίνο.

Οι ευρωπαϊκές δημοτικές αρχές δίνουν μία σειρά από κίνητρα για τη χρήση του ποδηλάτου. Τα κίνητρα αυτά περιλαμβάνουν επενδύσεις σε υποδομές, όπως μοντέρνους ποδηλατόδρομους ή σταθμούς ενοικίασης ποδηλάτων.

Περιλαμβάνουν ακόμα και πρωτότυπες ιδέες, όπως την χρηματική επιδότηση των ποδηλατών. Αυτό ακριβώς συμβαίνει στο Βέλγιο. Περισσότεροι από 400.000 Βέλγοι λαμβάνουν χρηματική αποζημίωση, προκειμένου να χρησιμοποιούν ποδήλατο στις καθημερινές τους μετακινήσεις.

Το ποδήλατο ωφελεί τις πόλεις και εμάς

Η χρήση ποδηλάτου δίνει πολύτιμο “οξυγόνο” στις μεγαλουπόλεις. Συμβάλλει στην κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση και στον περιορισμό της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Αξίζει να σταθούμε ιδιαίτερα στα πολλαπλά οφέλη που προσφέρει το ποδήλατο στον οργανισμό μας.

Βελτιώνει αποφαστικά το ανοσοποιητικό μας σύστημα, την κυκλοφορία του αίματος και της καρδίας. Μην ξεχνάμε πως αποτελεί την καλύτερη γυμναστική, για να μην αναφέρουμε τα χρήματα που θα εξοικονομήσουμε από τις καθημερινές μας μετακινήσεις.

Ας φέρουμε στον νου μας μία όμορφη εικόνα που συναντούμε στις πλατείες πολλών ευρωπαϊκών πόλεων. Εκεί οι πλατείες δεν έχουν μετατραπεί σε “άτυπους” χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων. Θα δούμε, σταθμευμένα σε ειδικούς χώρους, μόνο ποδήλατα.

Τα τελευταία χρόνια, η χρήση του αναπτύσσεται όλο και περισσότερο στην χώρα μας. Κορυφαίο παράδειγμα αποτελούν τα Τρίκαλα, η πιο “φιλική” πόλη της Ελλάδας για τους ποδηλάτες. Στην όμορφη θεσσαλική πόλη υπολογίζεται πως κυκλοφορούν 30.000 ποδήλατα!

Εμείς οι οδηγοί αυτοκινήτων πρέπει πάντα να θυμόμαστε, πως η χρήση του ποδήλατου μόνο οφέλη σημαίνει για την πόλη μας. Επομένως, στην καθημερινότητα μας, οφείλουμε να αντιμετωπίζουμε τους ποδηλάτες με σεβασμό και προσοχή.

*Στοιχεία για το κείμενο χρησιμοποιήθηκαν από   https://bit.ly/2Jm8KRb ,