Τα οχήματα μικροκινητικότητας ή «Last Mile», όπως τα ονομάζουν διεθνώς, δηλαδή τα ηλεκτρικά πατίνια, ποδήλατα και σκούτερ, είναι οχήματα που προορίζονται για σύντομες διαδρομές, σχεδιασμένα για να μεταφέρουν ένα άτομο και υπόσχονται πιο οικονομικές, γρήγορες και βιώσιμες μεταφορές.

Αυτή η νέα μορφή κινητικότητας γίνεται όλο και πιο δημοφιλής και στην Ελλάδα με πρωταγωνιστές να αναδεικνύονται τα ηλεκτρικά πατίνια, ενώ αρκετά μεγάλη ζήτηση σημειώνουν και τα ηλεκτρικά ποδήλατα, αφού το ποσοστό των αιτήσεων που έγιναν στον 1ο κύκλο του προγράμματος Κινούμαι Ηλεκτρικά άγγιξε το 70%. Εδώ να σημειώσουμε ότι η επιδότηση μέσω του προγράμματος Κινούμαι Ηλεκτρικά 2 για ένα ηλεκτρικό ποδήλατο είναι 40%, με μέγιστο ποσό τα 800 ευρώ και μπορούμε να κάνουμε αίτηση μέχρι και 31/12/2023.

Γιατί κερδίζουν όλο και περισσότερο κόσμο τα ηλεκτρικά ποδήλατα;

Βελτιώνουν τη φυσική μας κατάσταση

Είναι μία πολύ καλή μορφή άσκησης. Παρόλο που τα ηλεκτρικά ποδήλατα έχουν υποβοήθηση, βελτιώνουν τη φυσική μας κατάσταση και κάνουν καλό τόσο στην ψυχική όσο και στη σωματική μας υγεία. Στην ουσία το ηλεκτρικό ποδήλατο είναι το ίδιο με το συμβατικό, μόνο που έχει έναν ηλεκτρικό κινητήρα, για να δίνει ώθηση στις ανηφόρες και στις δύσκολες διαδρομές.

Προσιτά σε όλους

Άτομα κάθε ηλικίας και φυσικής κατάστασης μπορούν να τα οδηγήσουν και μάλιστα για περισσότερο χρόνο από ότι ένα συμβατικό ποδήλατο.

Μεγαλύτερη ευκολία

Τα ηλεκτρικά ποδήλατα έχουν σχεδιαστεί για να διανύουμε μεγαλύτερες αποστάσεις με άνεση, χωρίς να κουραζόμαστε, συγκριτικά με ένα συμβατικό ποδήλατο. Επιπλέον, μας βοηθούν να ανέβουμε πιο εύκολα τις ανηφόρες.

Πιο οικονομικές μετακινήσεις

Η μετακίνηση με ένα ηλεκτρικό ποδήλατο είναι μία πρακτική κι εναλλακτική λύση για να πας στη δουλειά σου, αν είσαι από τους τυχερούς και δεν απέχει πολύ μακριά από το σπίτι σου. Έτσι, γλιτώνεις από την ταλαιπωρία της κίνησης και φυσικά είναι οικονομικά, αφού δε χρειάζεται να ξοδέψεις χρήματα για βενζίνη. Επιπλέον, δεν απαιτεί άδεια οδήγησης και άδεια κυκλοφορίας, απλώς και μόνο σεβασμό στον ΚΟΚ και φυσικά για τη δική σου την ασφάλεια κράνος, για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο.

Φιλικά προς το περιβάλλον

Τα ηλεκτρικά ποδήλατα επιβαρύνουν πολύ λιγότερο το περιβάλλον σε σχέση με τα αυτοκίνητα, αφού μειώνουν τις εκπομπές ρύπων. Η ενέργεια που καταναλώνει ένα ηλεκτρικό ποδήλατο είναι πολύ λιγότερη από εκείνη που χρησιμοποιεί ένα αυτοκίνητο για να διανύσει την ίδια απόσταση.

Σε ποιους απευθύνονται;

  • Σε όσους θέλουν να αποφεύγουν να χρησιμοποιούν το αυτοκίνητό τους ή κάποιο μέσο μαζικής μεταφοράς για πιο κοντινές αποστάσεις.
  • Σε όσους θέλουν να κινούνται ξεκούραστα, πηγαίνοντας πιο άνετα στο γραφείο ή στις δουλειές τους.
  • Σε όσους θέλουν να βάλουν πιο έντονα την άσκηση στην καθημερινότητά τους.

Πόσο κοστίζει ένα ηλεκτρικό ποδήλατο;

Οι τιμές στα ηλεκτρικά ποδήλατα ποικίλουν. Ξεκινούν από €600 περίπου και φτάνουν μέχρι και τις €3.000 ή και παραπάνω, ανάλογα με την κατασκευή του σκελετού, την μπαταρία και την εγγύηση της εταιρείας. Η κρατική επιδότηση φυσικά πάντα βοηθάει.

Το μέλλον από ό,τι φαίνεται ανήκει στη μικροκινητότητα, η οποία εμφανίζει μεγάλη δυναμική και αρκετές προοπτικές ανάπτυξης. Για να διευκολυνθεί όμως η ανάπτυξη της μικροκινητικότητας, χρειάζεται να γίνουν πολεοδομικές παρεμβάσεις, να αναβαθμιστεί το δίκτυο των ποδηλατόδρομων και φυσικά να γίνουμε όλοι πιο προσεκτικοί στον δρόμο.

Αν λοιπόν σκέφτεσαι κι εσύ να αλλάξεις τον τρόπο που μετακινείσαι, στην Anytime έχουμε σχεδιάσει ένα πρόγραμμα ασφάλισης που προστατεύει τόσο το εναλλακτικό μέσο μετακίνησής σου, όσο κι εσένα που το οδηγείς. Σου εξασφαλίζει την αστική ευθύνη προς τρίτους, 24ωρη Γραμμή Υγείας 1010, προσωπικό ατύχημα οδηγού, έξοδα ιατροφαρμακευτικών δαπανών, έξοδα αντικατάστασης/επισκευής οπτικών, έξοδα οδοντιατρικής αποκατάστασης, νομική προστασία, ενώ μπορείς να επιλέξεις να προσθέσεις την Οδική Βοήθεια, την Ολική κλοπή και τις Ίδιες Ζημιές.