«Έχω δει περισσότερα από όσα θυμάμαι και θυμάμαι περισσότερα από όσα έχω δει.» Benjamin Disraeli
Η φράση αυτή είναι βαθιά ριζωμένη στη ψυχή του κάθε ταξιδιώτη. Έχει ένα άρωμα από διάφορα τοπία και μέρη στα οποία έχει περιπλανηθεί. Βλέπετε η μετακίνηση ενός ανθρώπου από το ένα μέρος στο άλλο δημιούργησε το πολιτισμό.
Μία φυσική περιπλάνηση που είναι η απόρροια ενός μηχανισμού με αποκλειστικό σκοπό την εξυπηρέτηση και την εύρυθμη λειτουργία του κοινωνικού συνόλου.
Ο «Παλμός» των αστικών πόλεων…
Πληθώρα αλλαγών επέφερε ο πολιτισμός, αγγίζοντας και τον τομέα των μεταφορών αναπτύσσοντας κατάλληλες υποδομές για την μετακίνηση των πολιτών, με τελευταίο επίτευγμα την υλοποίηση του Μετρό, αλλά και τη δημιουργία αυτοκινητοδρόμων που συνδέουν επαρχιακές πόλεις με μεγάλα αστικά κέντρα.
Και μπορεί το σταμάτα – ξεκίνα να επικρατεί στα περισσότερα από τα αστικά κέντρα, αφού οι περισσότεροι από εμάς χρησιμοποιούμε το δικό μας μέσο μετακίνησης, αλλά ας αναλογιστούμε όλοι…Τι θα γινόταν αν δεν υπήρχαν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς;
Τα οφέλη από τον περιορισμό των αυτοκινήτων
Ο περιορισμός της κυκλοφορίας των οχημάτων βελτιώνει αισθητά την ποιότητα ζωής στις μεγάλες πόλεις. Η ανάπτυξη, αλλά και η χρήση του συγκοινωνιακού δικτύου, φυσικά και αποτελεί θετικό πρόσημο στο στόχο αυτό.
Ας προσεγγίσουμε όμως το θέμα εναλλακτικά! Για παράδειγμα, μία μέρα μπορούμε να αφήσουμε το αυτοκίνητο και να χρησιμοποιήσουμε ποδήλατο ή ακόμα καλύτερα… Τι θα λέγατε να κατευθυνθούμε στο με το όχημά μας στον πλησιέστερο σταθμό, και στη συνέχεια να πάμε στη δουλειά μας χρησιμοποιώντας ένα μεταφορικό μέσο;
Σύμφωνα με μελέτες και έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια η μείωση της κυκλοφορίας των οχημάτων έχει πολλαπλά οφέλη. Και δε θα αναφερθώ μόνο στο περιβάλλον, αλλά και στη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.
Πού και γιατί σημειώνονται τα λιγότερα τροχαία
Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τα λιγότερα ατυχήματα σημειώνονται στις χώρες της Ε.Ε. Ένας λόγος είναι το ανεπτυγμένο οδικό δίκτυο που διαθέτουν.
Ταυτόχρονα όμως οι τοπικές αρχές πολλών Ευρωπαϊκών πόλεων, ενθαρρύνουν την χρήση ποδηλάτων με σύγχρονους ποδηλατόδρομους. Έχουν ένα οργανωμένο συγκοινωνιακό δίκτυο για την εξυπηρέτηση του κοινού.
Προφανώς τα τροχαία ατυχήματα δεν είναι δυνατόν να εξαφανιστούν στο σύνολο τους. Μπορούν όμως να περιοριστούν.
Η ανάπτυξη του οδικού δικτύου, ποδηλατόδρομων και των μέσων μαζικής μεταφοράς, είναι ο ιδανικός συνδυασμός για μία επιτυχημένη πολιτική οδικής ασφαλείας.
*Για την συγγραφή του άρθρου χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία από την διπλωματική εργασία του Δημήτριου Γιάγκου «Κινητικότητα και οδική ασφάλεια στις ευρωπαϊκές πόλεις», που παρουσιάστηκε τον Ιούλιο του 2018.