Έχει φτάσει μία ηλιόλουστη Κυριακή και έχουμε αποφασίσει να πάμε μία μονοήμερη εκδρομή. Έχουμε πάει ήδη το αμάξι συνεργείο, επομένως φαίνεται πως τίποτα δεν μπορεί να εμποδίσει την “απόδραση” μας.

Μέχρι που κοιτάμε το ασφαλιστήριο συμβόλαιο, το οποίο θυμόμασταν ότι έληγε σε έναν μήνα. Ξαφνικά συνειδητοποιούμε, ότι έχει ήδη λήξει. Το είχαμε ξεχάσει εντελώς, λόγω των υποχρεώσεων των προηγούμενων ημερών.

Εάν αυτή η ιστορία διαδραματίζονταν την δεκαετία του `90, το αμάξι θα μπορούσε να ασφαλιστεί από Δευτέρα. Όμως είμαστε πλέον στην εποχή της direct ασφάλισης.

Συνειδητοποιούμε λοιπόν, πως δεν υπάρχει κανένας λόγος να αναβάλουμε την κυριακάτικη εκδρομή μας. Η Anytime μπορεί να μας αποστείλει ασφαλιστήριο συμβόλαιο στο mail μας, με άμεση ασφαλιστική κάλυψη.

Χρειάζονται μόνο λίγα λεπτά από τον χρόνο μας και η χρήση μίας χρεωστικής κάρτας. Πρέπει πάντα να θυμόμαστε πως δεν μιλάμε για μία οποιαδήποτε διαδικτυακή ασφάλεια, αλλά για την Anytime της INTERAMERICAN.

Σαν ταινία επιστημονικής φαντασίας

Εάν η direct ασφάλιση έμοιαζε αδιανόητη μερικά χρόνια πριν, η αυτόνομη οδήγηση, δηλαδή η εικόνα ενός οχήματος χωρίς οδηγό, σίγουρα έμοιαζε με σκηνή από ταινία επιστημονικής φαντασίας!

Και όμως η αυτόνομη οδήγηση ήδη εφαρμόζεται πιλοτικά στα Τρίκαλα και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, μέσω νέων, επαναστατικών τεχνολογιών. Οι αντιδράσεις του κοινού ποικίλουν. Είναι λογικό να υπάρχουν ενστάσεις για μία σειρά από ζητήματα.

Προβληματίζει το κόστος του συγκεκριμένου οχήματος, η ασφάλεια στην χρήση των προσωπικών δεδομένων, ή το ενδεχόμενο ατοχίας των συστημάτων του οχήματος.

Όμως διαπιστώθηκε πως οι Έλληνες οδηγοί δεν είναι εντελώς αρνητικοί στην ιδέα της αυτόνομης οδήγησης. Η ασφάλεια, η άνεση και η  αποτελεσματικότητα (στο περιβάλλον, στην ενέργεια και στην οικονομία), που προσφέρουν τα αυτόνομα οχήματα, προάγουν τη κινητικότητα σε ένα νέο επίπεδο.

Μία συντονισμένη διαφημιστική εκστρατεία και μία πιλοτική εφαρμογή της, στα μέσα μαζικής μεταφοράς για παράδειγμα, μπορεί να εξοικειώσει περαιτέρω το κοινό με την αυτόνομη οδήγηση.

Όπως έχει γίνει με την direct ασφάλιση, είναι θέμα χρόνου η αυτόνομη οδήγηση να μπει για τα καλά στην ζωή μας, αλλάζοντας ότι ξέραμε μέχρι σήμερα για τη μετακίνηση.

*Στοιχεία για το παραπάνω κείμενο χρησιμοποιήθηκαν από την εργασία των Χαράλαμπου Σουρή, Άκη Θεοφιλάτου και Γιώργου Γιαννή “Διερεύνηση Αποδοχής Αυτόνομων Οχημάτων από τους Έλληνες Οδηγους” στο Παρατηρητήριο Οδικής Ασφάλειας του ΕΜΠ.

https://www.nrso.ntua.gr/geyannis/wp-content/uploads/geyannis-pc263.pdf