Το αυτοκίνητό μας διευκολύνει την καθημερινότητά μας και γενικότερα τη ζωή μας. Μειώνει τις αποστάσεις και μας βοηθάει να εξοικονομούμε πολύτιμο χρόνο, αλλά και να μετακινούμαστε με ασφάλεια.

Όσο επιστρέφουμε σε ρυθμούς κανονικότητας, έχουμε αρχίσει να το χρησιμοποιούμε και πάλι, άλλοι λιγότερο και άλλοι περισσότερο.

Τη συγκεκριμένη περίοδο είναι ίσως προτιμότερο να χρησιμοποιούμε το όχημά μας, όταν χρειάζεται να μετακινηθούμε, παρά τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, γιατί αποφεύγουμε έτσι το συνωστισμό.

αυτοκίνητo     

Στην ενότητά μας #AnytimeExpertsTalk, που ειδικοί επιστήμονες και επαγγελματίες απαντούν με ασφάλεια στις ερωτήσεις μας, για να έχουμε έγκυρη και αξιόπιστη ενημέρωση, βρίσκουμε απαντήσεις και στις απορίες μας για τη συντήρηση του αυτοκινήτου μας.

Στο παρακάτω video, ο Μηχανικός αυτοκινήτων του δικτύου συνεργαζόμενων συνεργείων autoduder.com, Μάνος Κρομμυδάκης απόφοιτος ανώτερης τεχνικής σχολής, που δραστηριοποιείται στο χώρο του αυτοκινήτου τα τελευταία 20 χρόνια, δίνει απαντήσεις σε όλες τις απορίες που έχουμε για τη συντήρηση του αυτοκινήτου μας.

Ας δούμε τις ερωτήσεις και τις απαντήσεις του μηχανικού.

-Έχω μεγάλο διάστημα να χρησιμοποιήσω το αυτοκίνητό μου. Χαλάει η βενζίνη;

Η βενζίνη συγκαταλέγεται σε ένα από τα καθαρότερα υγρά καύσιμα, που δύσκολα αλλάζουν οι ιδιότητές της. Εξαρτάται όμως πάντα από το χρονικό διάστημα, που θα παραμείνει το όχημά μας σε ακινησία. Εάν παραμείνει πάνω από 6 μήνες συνήθως εξατμίζεται, ενώ αν παραμείνει πάνω από χρόνο, πιθανότατα να προκαλέσει φθορές στο σύστημα τροφοδοσίας καυσίμου.

-Τα φανάρια μου έχουν θολώσει. Πρέπει να τα αλλάξω ή να κάνω κάτι άλλο;

αυτοκίνητo

Τα σύγχρονα οχήματα είναι εξοπλισμένα με πλαστικούς προβολείς για λόγους ασφάλειας, βάρους και αντοχής. Με το πέρασμα του χρόνου όμως οι περιβαλλοντικές συνθήκες και τα χημικά, που χρησιμοποιούμε για το πλύσιμο του αυτοκινήτου μας, προκαλούν φθορές. Υπάρχουν ειδικά κιτ καθαρισμού που βελτιώνουν σε ποσοστό 70% με 80% την επιφάνεια του πλαστικού, εφόσον αυτό είναι εφικτό.

-Κάθε πότε πρέπει να βάζω μπροστά το αυτοκίνητό μου, για να μην έχω πτώση της τάσης της μπαταρίας;

αυτοκίνητo

Η ακινησία του οχήματός μας φθείρει την μπαταρία. Ο κύκλος φόρτισης- εκφόρτισης συμβάλλει στην υγεία της, άρα το αυτοκίνητό μας πρέπει να κινείται ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Έτσι, παρατείνεται η ζωή της μπαταρίας.

-Τι πρέπει να κάνω, για να χρησιμοποιώ με ασφάλεια το κλιματιστικό του αυτοκινήτου μου;

Προτείνουμε μία φορά κάθε χρόνο, πριν την τακτική λειτουργία του κλιματισμού, να γίνεται αντικατάσταση του φίλτρου καμπίνας και απολύμανση του κυκλώματος με καθαριστικά προϊόντα. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνουμε αποτελεσματικά τη σωστή υγιεινή του κυκλώματος κλιματισμού του αυτοκινήτου μας.

-Ποια είναι τα πιο σημαντικά σημεία, που πρέπει να προσέξω στο αυτοκίνητό μου, για να είναι σωστά συντηρημένο και ασφαλές;

Χρειάζεται σίγουρα σε ετήσια βάση το όχημά μας να περνάει από μία προγραμματισμένη συντήρηση. Το λεγόμενο δηλαδή service, που περιλαμβάνει:

  • τη λίπανση του κινητήρα, εξασφαλίζοντας έτσι τη μακροζωία
  • την αλλαγή των φίλτρων, για να έχουμε καλύτερη αποδοτικότητα στον κινητήρα μας
  • τον έλεγχο του συστήματος διεύθυνσης από αμορτισέρ κι από μπροστινό σύστημα
  • τον έλεγχο των φρένων
  • τον έλεγχο των ελαστικών, που είναι πολύ σημαντικός για την ασφάλεια του οχήματός μας
  • οποιαδήποτε άλλη διάγνωση φθοράς ή βλάβης θα μας υποδείξει ο μηχανικός μας

Συνεχίζουμε κάθε εβδομάδα να ενημερωνόμαστε σωστά από ειδικούς για επίκαιρα θέματα που μας απασχολούν και περιμένουμε και τις δικές σου ερωτήσεις στα επόμενα #AnytimeExpertsTalk.