Αυτή την περίοδο που όλοι μας δίνουμε ιδιαίτερη βάση στην υγεία μας, η διασφάλιση της καλής λειτουργίας του ανοσοποιητικού μας είναι πιο σημαντική από ποτέ.
Αναρωτιόμαστε όμως, πώς θα τα καταφέρουμε με σύμμαχό μας τη διατροφή, τι ισχύει για τα συμπληρώματα διατροφής και ποια είναι τα tips για τη διαχείριση του βάρους μας και για σωστότερες διατροφικές συνήθειες.
Στο παρακάτω video ο Δρ. Πωλ Φαρατζιάν, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος της Nutrimed, απαντά στο #AnytimeExpertsTalk σε όλες αυτές τις ερωτήσεις, που μας απασχολούν.
-Επηρεάζει η διατροφή την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος;
Καθημερινά το ανοσοποιητικό μας σύστημα βάλλεται από μικροοργανισμούς και ιούς και καλείται να τους απωθήσει ή σε άλλες περιπτώσεις, όταν προσβληθεί, να αναρρώσει ταχύτατα. Φαίνεται, ότι αυτό το σύστημα είναι εξαιρετικά πολύπλοκο, αφού αφορά πάρα πολλά μικροθρεπτικά στοιχεία και μάλιστα απαιτεί τη μεγαλύτερη πληθώρα μικροθρεπτικών συστατικών. Ενδεικτικά η βιταμίνη Α, C, D, E, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως για παράδειγμα η Β12, το φυλλικό οξύ, η B6, και άλλα μικροθρεπτικά συστατικά, όπως για παράδειγμα ο σίδηρος, το σελήνιο, ο ψευδάργυρος, όλα αυτά είναι στοιχεία που το ανοσοποιητικό μας σύστημα χρειάζεται καθημερινή ή επαρκή παροχή, για να δουλεύει σωστά.
Επομένως, αν κάποιος ρωτήσει, αν έχει νόημα να παίρνει ένα πολυβιταμινούχο συμπλήρωμα, έτσι ώστε να συμπληρώνει τη διατροφή του, ενδεχομένως ναι, αν η διατροφή του δεν είναι αυτή που θα έπρεπε.
-Τι συστήνουν οι διεθνείς οργανισμοί;

Συστήνουν μια διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά, που περιέχονται σε διαφορετικά φρούτα και λαχανικά με πληθώρα χρωμάτων (κίτρινα, κόκκινα, πράσινα). Το χρώμα του κάθε φρούτου και λαχανικού υποδηλώνει και διαφορετική περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά.
Aπό εκεί και πέρα υπάρχουν κάποιες συνήθειες, όπως για παράδειγμα η κακή ποιότητα της διατροφής, ή η παχυσαρκία, η οποία φαίνεται, ότι όντως μπορεί να επηρεάσει και την ταχύτητα ανάρρωσης και σε κάποιες περιπτώσεις μειώνει τις αντιστάσεις του ανοσοποιητικού και μπορεί να προσβληθούμε πιο εύκολα από κάποιες ιώσεις ή μικρόβια. Ακόμα ο ελλιπής ύπνος, η μειωμένη ή η πολύ αυξημένη σωματική δραστηριότητα είναι συνήθειες που φαίνεται, ότι μπορεί να επηρεάσουν πολύ αρνητικά το ανοσοποιητικό σύστημα. Άρα η διατροφή μπορεί να βοηθήσει, αλλά σ΄ ένα σύνολο, σ΄ ένα πακέτο συνηθειών, που θωρακίζουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα.
Πόσο σημαντική είναι η βιταμίνη D;

Υπάρχουν εξαιρετικές μελέτες στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο, που δείχνουν, ότι τα επίπεδα πρόσληψης και σύνθεσης της βιταμίνης D, άρα και το status της βιταμίνης D, έτσι όπως αξιολογείται αιματολογικά είναι σε χαμηλότερα επίπεδα από αυτά που θα θέλαμε. Τον τελευταίο καιρό όντως υπάρχουν κάποια μηνύματα στα media που δείχνουν, ότι το καλό status της βιταμίνης D μπορεί να μειώσει τις επιπλοκές από τις ιώσεις και ενδεχομένως από τον Covid-19. Υπάρχει μία συσχέτιση επιδημιολογική μεταξύ χαμηλού status βιταμίνης D και προσβολής από τον ιό.
-Ποιες είναι οι αιτίες του χαμηλού επιπέδου βιταμίνης D, ειδικά στην Ελλάδα που είναι ηλιόλουστη χώρα;

Τα αίτια έλλειψης της βιταμίνης D μπορεί να είναι πολλά, μπορεί να είναι:
- θέμα γενετικής
- θέμα αποφυγής του ήλιου
- χρήσης αντηλιακών υψηλής προστασίας (άρα δε συνθέτουμε βιταμίνη D)
Επομένως, επειδή είναι ένας δείκτης που αξιολογείται εδώ και χρόνια αιματολογικά, το ένα έχει κάποιος ένα καλό status βιταμίνης D, ενδεχομένως μπορεί να βοηθήσει και σε ένα καλύτερο ανοσοποιητικό σύστημα.
-Τι μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια του βάρους;

Αν κάποιος έχει βάλει κιλά στην περίοδο της καραντίνας ή γενικά θέλει να χάσει μερικά κιλά, υπάρχουν κάποιοι χρυσοί κανόνες. Για παράδειγμα, η κατανάλωση του πρωινού, που βοηθάει στο να μην τσιμπολογάμε κατά τη διάρκεια της μέρας και να ανεβάσουμε τις καύσεις μας και το μεταβολισμό μας. Ακόμα, οι σαλάτες μαζί με το κάθε γεύμα, δηλαδή μια πλούσια σαλάτα με πολυχρωμία και με πρόσληψη αντιοξειδωτικών βοηθάει σε υψηλότερα επίπεδα κορεσμού, στο να χορταίνουμε καλύτερα και σε καλύτερα επίπεδα διαχείρισης της γλυκόζης.
-Πώς μπορώ να εντοπίσω τις λάθος διατροφικές μου συνήθειες;

Ένας πολύ ωραίος τρόπος, για να καταλάβει κάποιος τα λάθη, που κάνει στις διατροφικές του συνήθειες είναι να καταγράψει για λίγες μέρες τι τρώει και τι πίνει. Αυτά τα ημερολόγια είτε είναι ηλεκτρονικά είτε σ’ ένα χαρτί, κάνουν τον καθένα από εμάς διαιτολόγο του εαυτού του. Έτσι μπορούμε να εντοπίσουμε, ποια είναι τα προβλήματα, όπως για παράδειγμα η κατανάλωση μεγάλων γευμάτων, το συνεχές τσιμπολόγημα, η συχνή κατανάλωση γλυκών μέσα στη μέρα. Επομένως καταγράφοντάς τα, βλέπουμε πού είναι τα προβλήματα και πηγαίνοντας σε έναν ειδικό, του δίνουμε σημαντικές πληροφορίες για τις αιτίες που έχουμε βάλει κιλά.
Στην ενότητα #AnytimeExpertsTalk βρίσκουμε όλες τις έγκυρες απαντήσεις που χρειαζόμαστε για επίκαιρα θέματα, που μας απασχολούν.