Όλη την περίοδο της παραμονής μας στο σπίτι, αλλά και γενικότερα, βομβαρδιζόμαστε από πολλές και διαφορετικές πληροφορίες, κάποιες από τις οποίες μπορεί να μην είναι σωστές. Ειδικά όμως τώρα η ανάγκη μας για έγκυρη ενημέρωση, είναι ακόμα μεγαλύτερη.

Στην Anytime, θέλουμε να είμαστε δίπλα σου κάθε στιγμή, ώστε να ενημερώνεσαι από τους κατάλληλους ανθρώπους, δηλαδή από τους ειδικούς για διάφορα επίκαιρα θέματα, που μπορεί να μας ενδιαφέρουν.

Για αυτό και ξεκινήσαμε στα Social Media της Anytime μία νέα ενότητα, την #ΑnytimeExpertsTalks. Κάθε εβδομάδα περιμένουμε τις ερωτήσεις σου που αφορούν διάφορα θέματα της καθημερινότητά μας (την υγεία μας, τη ψυχολογία των παιδιών μας, τη διατροφή μας, το αυτοκίνητό μας, το σπίτι μας και πολλά άλλα θέματα). Σ’ ένα σύντομο video ειδικοί επιστήμονες και επαγγελματίες απαντούν με ασφάλεια στις ερωτήσεις μας και δίνουν συμβουλές που κάνουν πιο εύκολη και απλή την καθημερινότητά μας.

Στο παρακάτω video η Γενικός Οικογενειακός Γιατρός Αγαθή Φαρρή-Σκορδάκη, απόφοιτος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με μεταπτυχιακό στη Δημόσια Υγεία από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας και συνεργάτης της γραμμής Υγείας της INTERAMERICAN 1010, μας δίνει απαντήσεις σχετικές με απορίες που έχουμε για τον κορωνοϊό.

Ας δούμε τις ερωτήσεις και τις απαντήσεις της γιατρού:

-Πόσο ανησυχητικά μπορούν να είναι τα ήπια συμπτώματα, όπως τα δέκατα;

κορωνοϊός

Μία από τις μεθόδους παρακολούθησης της υγείας μας είναι η θερμομέτρηση, που μπορεί να γίνει είτε με τα ηλεκτρονικά θερμόμετρα ή με τα υδραργυρικά. Η θερμοκρασία όμως του σώματός μας δεν είναι σταθερή κατά τη διάρκεια της μέρας και μπορεί να ποικίλει ανάλογα με τη φυσική μας δραστηριότητα. Έτσι, μια θερμοκρασία μέχρι 37,4°(δέκατα) θεωρείται φυσιολογική, θα μπορούσε όμως να είναι και η αρχή μίας λοίμωξης. Η περαιτέρω άνοδος της θερμοκρασίας θα μας δείξει, αν πρόκειται για λοίμωξη ή όχι.

Η άνοδος της θερμοκρασίας πάνω από 37,5° είναι ενδεικτική, ότι κάτι δεν πάει καλά στον οργανισμό μας και ότι αντιδρά απέναντι σε αυτό. Καλό θα είναι, να μη λαμβάνουμε αντιπυρετικά, εάν η θερμοκρασία είναι κάτω από 38°, για να δούμε πώς θα εξελιχθεί. Η θερμοκρασία πάνω από 38,5° με συνοδό αίσθημα δύσπνοιας και ταχύπνοιας δημιουργεί υποψίες λοίμωξης από τον κορωνοϊό, οπότε αν χρειαστεί καλούμε στον ΕΟΔΥ στο 1135.

Πέρα από τα βασικά μέτρα πρόληψης τι άλλο μπορώ να κάνω, για να προστατευτώ από τον COVID-19;

κορωνοϊός

Πολύ μεγάλη σημασία για την προφύλαξη από τον κορωνοϊό, έχουν τα βασικά μέτρα πρόληψης, τα οποία περιλαμβάνουν:

  • Αποφυγή συνωστισμού σε κλειστούς χώρους
  • Διατήρηση απόστασης 1,5 με 2 μέτρα από άλλο άτομο είτε στην εργασία μας είτε σε εξωτερικούς χώρου
  • Χρήση μάσκας από όλους
  • Καλό και τακτικό πλύσιμο των χεριών
  • Αποφεύγουμε να πιάνουμε το πρόσωπο με τα χέρια μας.
  • Αρκετή ξεκούραση κατά τη διάρκεια της μέρας
  • Να μην καταπονούμε τον οργανισμό μας.
  • Να έχουμε μια ισορροπημένη μεσογειακή διατροφή με άφθονα φρούτα και μπόλικο νερό.
  • Να πλένουμε τη μύτη μας με φυσιολογικό ορό.

-Υπάρχουν κάποια φάρμακα που πρέπει να αποφεύγουμε την περίοδο του κορωνοϊού;

κορωνοϊός

Υπάρχουν πολλές μελέτες σε παγκόσμιο επίπεδο σχετικά με φάρμακα που, είτε θα μπορέσουν στο μέλλον να καταπολεμήσουν τον κορωνοϊό, είτε που κάνουν πιο ευάλωτο τον οργανισμό που τα λαμβάνει στη λοίμωξη του κορωνοϊού. Καμία όμως μελέτη μέχρι στιγμής δεν έχει επιβεβαιώσει κάποιο σίγουρο αποτέλεσμα, για αυτό και όσοι πάσχουν από χρόνια νοσήματα πρέπει να λαμβάνουν κανονικά την αγωγή τους και σε κάθε περίπτωση να βρίσκονται σε επικοινωνία με τον γιατρό τους.

-Υπάρχει λόγος ανησυχίας, εφόσον τηρούνται σχολαστικά όλα τα μέτρα πρόληψης;

κορωνοϊός

Για την πλειονότητα του πληθυσμού τα βασικά μέτρα πρόληψης είναι αρκετά. Σε περίπτωση όμως αύξησης των κρουσμάτων τα περιοριστικά μέτρα, που ίσχυσαν, φάνηκε ότι ήταν ιδιαίτερα αποδοτικά. Ιδιαίτερη όμως προσοχή χρειάζεται να δώσουν όσοι ανήκουν στις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες.

Οι ευπαθείς ομάδες πρέπει να τηρούν τα μέτρα πρόληψης με μεγαλύτερη προσοχή και κυρίως να είναι σε συχνή επικοινωνία με τον γιατρό τους.

Περιμένουμε και τις δικές σου ερωτήσεις στα επόμενα #AnytimeExpertsTalk. Συνέχισε να ενημερώνεσαι από τους ειδικούς και βρες απαντήσεις σε κάθε σου απορία.