Οι αλλεργίες της Άνοιξης, είναι ένα φαινόμενο που ταλαιπωρεί αρκετό κόσμο. Βασική τους αιτία είναι η γύρη που υπάρχει στο περιβάλλον κατά τους ανοιξιάτικους μήνες στο περιβάλλον, καθώς πρόκειται για την εποχή που τα περισσότερα φυτά ανθούν.

Πιο συγκεκριμένα, οι αλλεργίες της Άνοιξης προκαλούνται από τη γύρη των αγριοσιτηρών, δηλαδή του γρασιδιού, της ελιάς, του φυτού ελξίνη που είναι γνωστό και ως αγριοβασιλικός, των μυκήτων που πολλαπλασιάζονται κατά την άνοιξη, αλλά και λόγω των ακάρεων της οικιακής σκόνης που πληθαίνουν χάρη τις αυξημένες θερμοκρασίες.

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα των αλλεργιών της Άνοιξης είναι:

Αλλεργική ρινίτιδα

Συνάχι, φτέρνισμα, φαγούρα, μπούκωμα στη μύτη και πονοκέφαλος είναι απ’ αυτά που υποφέρει το άτομο με αλλεργία της Άνοιξης.

Ρινοεπιπεφυκίτιδα

Έχει αντίστοιχα συμπτώματα με την αλλεργική ρινίτιδα, αλλά συνοδεύεται από φαγούρα και ερυθρότητα στα μάτια και έντονο δάκρυσμα.

Αλλεργικό άσθμα

Πρόκειται για μία τις πιο έντονες εκφάνσεις των αλλεργιών της Άνοιξης. Έχει διάφορες εντάσεις που εμφανίζονται ως δύσπνοια και «βράσιμο» στο στήθος, έως πολύ έντονο ξερόβηχα.

Φυσικά κάτι που βρίσκεται γύρω μας όπως η γύρη και το αναπνέουμε, είναι δύσκολο να το αποφύγουμε. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και τρόποι, ώστε να προστατευτούμε από τις αλλεργίες της Άνοιξης.

Να λοιπόν τι μπορείτε να κάνετε για να περιορίσετε τις αλλεργίες της Άνοιξης και τα συμπτώματα τους:

Βοήθεια από το γιατρό

Ο γιατρός μπορεί να σας χορηγήσει σκευάσματα, όπως ελαφρά αντιισταμινικά και σπρέι αποσυμφόρησης.

Περιορισμός των εκδρομών

Δυστυχώς θα πρέπει να περιορίσετε τις εκδρομές στη φύση και κυρίως τις μέρες με αέρα ή με μεγάλη ηλιοφάνεια, καθώς τότε είναι που η συγκέντρωση γύρης στον αέρα είναι μεγαλύτερη και οι αλλεργίες της Άνοιξης γίνονται εντονότερες.

Αερίστε το σπίτι

Εάν πάσχετε από αλλεργίες της Άνοιξης θα πρέπει να αερίζετε το σπίτι έως τις 9:00 και στη συνέχεια να κλείνετε ερμητικά τα παράθυρα ώστε να μην εισέρχεται η γύρη στον χώρο σας. Επιπλέον μην αερίζετε τα κλινοσκεπάσματα σας καθώς η γύρη θα προσκολληθεί σε αυτά και ενδέχεται να ενεργοποιηθεί κάποια ανοιξιάτικη αλλεργία την ώρα που θα ξαπλώσετε.

Καλός καθαρισμός του σπιτιού

Το σπίτι σας θα πρέπει να καθαρίζεται καλά και να μην υπάρχει σκόνη που περιέχει ακάρεα, αιτία που δυσχεραίνει τις αλλεργίες της Άνοιξης.

Γυαλιά και κράνος

Όταν είστε σε εξωτερικό χώρο να φοράτε γυαλιά ώστε να υπάρχει προστασία στα μάτια σας από τους παράγοντες που ενεργοποιούν τις αλλεργίες της Άνοιξης. Όταν είστε στη μηχανή το κράνος που κλείνει και το στόμα, σας προστατεύει από τον αέρα που είναι γεμάτος αλλεργιογόνα.