Η Άνοιξη είναι εδώ και το Πάσχα δεν απέχει πολύ. Ο καιρός είναι πλέον ο ιδανικός σύμμαχος για αποδράσεις στη φύση!

Όμως πριν το ταξίδι πρέπει να βεβαιωθούμε πως το όχημα πληροί τις προϋποθέσεις για ένα άνετο και ασφαλές ταξίδι.

Πριν οργανώσετε την επόμενη απόδραση ή τις πασχαλινές διακοπές, ελέγξτε τα παρακάτω πράγματα και βεβαιωθείτε πως το όχημα είναι πανέτοιμο:

  1. Ελαστικά

Τα λάστιχα είναι αυτά που έρχονται σε άμεση επαφή με το δρόμο και δέχονται μεγάλη φθορά. Πριν από ένα ταξίδι ελέγξτε την ημερομηνία των ελαστικών σας, αλλά και την κατάσταση τους. Αρκετές φορές υπάρχει η περίπτωση από την πολύ χρήση να χρειάζονται αλλαγή. Ο κάθε τύπος ελαστικών διαθέτει ειδικό σύστημα με πτυχώσεις που προειδοποιεί τον οδηγό πότε πρέπει να προβεί σε αλλαγή. Ακόμα πολύ σημαντικό είναι ο αέρας.

Tip
Ελέγξτε την πίεση των ελαστικών σας μετά το γέμισμα του ρεζερβουάρ.

  1. Στάθμη λαδιού

Το λάδι είναι απαραίτητο για την καλή υγεία του κινητήρα. Ελέγξτε τη στάθμη του με την ειδική μεζούρα, η οποία πρέπει ιδανικά να είναι στην ένδειξη MAX. Ακόμα, ανατρέξτε στο βιβλίο των service να δείτε πριν πόσα χιλιόμετρα αλλάξατε λάδια και συμβουλευτείτε τον κατασκευαστή για την επόμενη αλλαγή.

Tip
Παραμένετε σταθεροί σε μια συγκεκριμένη μάρκα, καθώς υπάρχουν διαφορές στην αντοχή τους.

  1. Υγρά

Το αυτοκίνητο είναι σαν ένας ζωντανός οργανισμός, όλα πρέπει να βρίσκονται στα φυσιολογικά επίπεδα. Ελέγξτε τη στάθμη των υγρών στα φρένα,  το ψυγείο, τα υδραυλικά στο τιμόνι, τη μπαταρία και τους υαλοκαθαριστήρες. Εάν χρειάζονται συμπλήρωμα φροντίστε να προμηθευτείτε πριν το ταξίδι, καθώς η έλλειψη τους μπορεί να δημιουργήσει βλάβη στο όχημα ή να δυσκολέψει την οδήγηση.

  1. Service και φώτα

Δείτε πότε κάνατε το τελευταίο service. Αν έχει περάσει αρκετός καιρός, καλό θα ήταν να πάτε για έναν έλεγχο, καθώς μπορεί να υπάρχουν φθορές που δεν έχετε εντοπίσει ή να χρειάζονται κάποια τμήματα αντικατάσταση, όπως π.χ. τα λουριά της μηχανής. Ο μηχανικός θα φροντίσει να σας ενημερώσει για την κατάσταση του οχήματος και να σας συμβουλέψει για το ταξίδι. Επίσης, μην ξεχάσετε να ελέγξετε όλα τα φώτα του οχήματος καθώς είναι σημαντικά, όχι μόνο για τη δική σας ασφάλεια αλλά και των άλλων εκδρομέων.

  1. Ασφάλεια και έλεγχος

Φροντίστε να έχετε στο όχημά σας ένα βαλιτσάκι εύκολα προσβάσιμο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης με τα βασικά, δηλαδή φαρμακείο, πυροσβεστήρα, προειδοποιητικό τρίγωνο και γιλέκο ασφαλείας. Ακόμη, καλό θα ήταν να υπάρχει ρεζέρβα, κλειδί, γρύλος, γάντια, καλώδια ρεύματος και υγρά μαντιλάκια. Σε περίπτωση που έχετε παιδιά κάτω των 12 ετών μεριμνήστε για ειδικά καθίσματα και σακούλες σε περίπτωση δυσφορίας. Τέλος, μην ξεχάσετε να κάνετε έλεγχο στα βασικά χαρτιά του οχήματος και βεβαιωθείτε πως τα έχετε μαζί σας.

  1. Ορατότητα

Πριν τ0 ταξίδι ελέγξτε την κατάσταση, αλλά και τις γωνίες των καθρεπτών σας, φροντίστε να έχετε καθαρά τζάμια και αν φοράτε γυαλιά οράσεως να τα έχετε μαζί σας.

Tip
Μην ξεχάσετε τα γυαλιά ηλίου ή τοποθετείστε ειδικό πάνελ που κόβει το φως.

 

Να θυμάστε πάντα να κάνετε τον έλεγχο πριν από κάθε μεγάλο ταξίδι. Ένα καλοσυντριμμένο όχημα, όσο παλιό και αν είναι, παραμένει ασφαλές και αξιόπιστο!