Γραφικά χωριά ξεχασμένα από τον τουρισμό, καταπράσινα φαράγγια που «κρύβουν» σημαντικά αξιοθέατα από την ελληνιστική ως τη βυζαντινή εποχή, μικροί οικογενειακοί ξενώνες. Με εύκολη πρόσβαση από την Αθήνα που κάνει την περιοχή καλή πρόταση και για weekend, τα χωριά του Ταΰγετου περιμένουν τους ταξιδιώτες που αναζητούν προτάσεις έξω από τα κλασικά να τα ανακαλύψουν.
Αφήνοντας πίσω μας τη Σπάρτη με κατεύθυνση το Γύθειο, ο Ταΰγετος κάνει αισθητή την παρουσία του, με τις χιονισμένες βουνοκορφές του να ξεπροβάλλουν επιβλητικές πίσω από τους αχανείς πορτοκαλεώνες. Πριν από μερικά χρόνια τις πλαγιές του χαίρονταν μόνο οι ορειβάτες και ακόμη και στα εύκολα προσβάσιμα (μέσω ασφαλτοδρόμων) χωριά στους πρόποδές του οι ταξιδιώτες και οι ξενώνες ήταν ελάχιστοι. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια ο Ταΰγετος μπαίνει σιγά σιγά στον ταξιδιωτικό χάρτη με μικρούς φροντισμένους ξενώνες αλλά και μονάδες ιδιαίτερων αξιώσεων.
Επιλέγουμε να αρχίσουμε τη γνωριμία μας με τα χωριά του Ταϋγέτου από το Ξηροκάμπι (θα δούμε τη διασταύρωση επί της εθνικής Σπάρτης – Γυθείου στα δεξιά μας, 13 χλμ. από τη Σπάρτη) με την όμορφη πλατεία και το ενδιαφέρον ελληνιστικό γεφύρι. Από δω ξεκινάει μια πανέμορφη διαδρομή που μας βάζει όλο και πιο βαθιά στο φαράγγι με την οργιώδη βλάστηση με κατάληξη το γραφικό χωριουδάκι της Κουμουστάς, έναν «κοιμισμένο» σήμερα μεσαιωνικό οικισμό, με λίγα αναστηλωμένα σπίτια. Το τοπίο καταπράσινο. Η χαράδρα με το μικρό ποτάμι στο βάθος σε μαγνητίζει.
Αν είστε του περπατήματος αξίζει να βάλετε στο πρόγραμμά σας την πεζοπορική διαδρομή από την Κουμουστά στη Μονή Γόλλας (μία από τις τρεις μονές της χώρας με αγιογραφίες όπου απεικονίζονται αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι). Στη μονή μπορείτε να φτάσετε και με αυτοκίνητο (11 χλμ. από το Ξηροκάμπι ), όπως επίσης και στη Μονή Ζερμπίτσας (3 χλμ. από το Ξηροκάμπι), όπου λειτουργεί και μια μικρή έκθεση αγιογραφίας. Καταλήγουμε για φαγητό στην ταβέρνα του ξενοδοχείου “Ilaeira Mountain Resort” στην Τόριζα (27310/35515) με πανοραμική θέα από τη τζαμαρία, νόστιμα τοπικά μαγειρευτά και ψητά της ώρας.
Την επόμενη μέρα την αφιερώνουμε στα λεγόμενα χωριά του Βόρειου Ταΰγετου που ενδείκνυνται για τους λάτρεις της οδήγησης, καθώς εκπλήξεις παραμονεύουν σε κάθε στροφή. Αγναντεύοντας την κοιλάδα του Ευρώτα, τα χωριά του Βόρειου Ταΰγετου πατάνε πάνω στη «Μυστριώτικη Στράτα», τη διαδρομή δηλαδή που ακολουθούσαν οι Παλαιολόγοι από τον Μυστρά για την Κεντρική Ελλάδα. Ανεβαίνοντας προς τη Σπάρτη και λίγο αφότου περάσουμε την πόλη και τη γέφυρα του Ευρώτα, ακολουθούμε τις πινακίδες δεξιά για Βορδόνια-Καστόρι. Ο δρόμος, άνετος στην αρχή, αλλάζει σιγά σιγά, γίνεται πιο στενός και φιδογυριστός καθώς ανεβαίνουμε όλο και ψηλότερα. Το Καστόρι είναι ένα ζωντανό κεφαλοχώρι με σπάνια νεοκλασικά και πέτρινα αρχοντικά.
Περνώντας το γεφύρι του ποταμού Κάστορα αρχίζουμε να ανηφορίζουμε. Πράσινο όσο πιάνει το μάτι σου. Ελαιώνες αιωνόβιοι στολίζουν τη χρυσή κοιλάδα του Ευρώτα. Πρώτο μεγάλο χωριό στη διαδρομή μας το Γεωργίτσι που διαθέτει ξενώνα και ταβερνάκια με κρέατα της ώρας στην πλατεία με τα πλατάνια. Σε μικρή απόσταση από το Γεωργίτσι, προσπερνάμε την Αγόριανη, ένα μικρό γραφικό χωριουδάκι. Οι βυζαντινολάτρες επιβάλλεται να κάνουν μια στάση στην έξοδο του χωριού για να θαυμάσουν τη βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Νικολάου (12ος αι.) με τοιχογραφίες της ίδιας σχολής με αυτές του Μυστρά. Σε τρία χιλιόμετρα φτάνουμε στο Λογκανίκο, χωριό-προμαχώνα τόσο του αρχαίου σπαρτιάτικου κράτους όσο και του Μυστρά, λόγω της στρατηγικής του θέσης. Σ’ ένα χορταριασμένο πια λόφο πάνω από το χωριό στέκουν τα απομεινάρια του κάστρου του βυζαντινού Λογκανίκου.
Λίγο πριν μπούμε στην Αρκαδία, κάνουμε μια στάση σε ένα από τα σημαντικότερα θρησκευτικά μνημεία της περιοχής, τη γυναικεία Μονή της Αμπελακιώτισσας «ακουμπισμένη» στην κοιλότητα ενός γιγάντιου βράχου.
Συνεχίζουμε την αυτοκινητάδα μας στην Αρκαδία με πρώτη στάση στις πηγές του Ευρώτα στη θέση Σκορτσινός. Τίποτα πιο ιδανικό από το να στήσετε ένα πικνίκ κάτω από τα πλατάνια. Καταλήγουμε στο ιστορικό Λεοντάρι, με το μεγαλόπρεπο ναό των Αγίων Αποστόλων και το κάστρο. Στα ριζά του φωλιάζει το γραφικό μικρό χωριό με τα κόκκινα κεραμίδια. Ακολουθούμε τη διαδρομή που θα μας ανεβάσει ξανά στον Ταΰγετο. Οδηγούμε με προορισμό τα τελευταία χωριά της Αρκαδίας, Δυρράχι και Νεοχώρι.
Τελευταία στάση μας πριν την ανάβαση, οι Κάτω Γιανναίοι με τους αναπαλαιωμένους νερόμυλους. Το δάσος της ελάτης αρχίζει λίγο έξω από τους Κάτω Γιανναίους κι η διαδρομή είναι συναρπαστική. Το Νεοχώρι, χτισμένο σε υψόμετρο 1350 μ., βάζει μια κουκλίστικη τελεία στην σημερινή διαδρομή. Υπολογίστε ότι ο γύρος του Ταΰγετου που περιγράψαμε (Καστόρι-Λεοντάρι-Νεοχώρι-Καστόρι) είναι περίπου 80 χλμ. σε καλό ασφαλτοστρωμένο δρόμο, με αρκετές στροφές και ανηφόρες.
Άλλη μια ιδέα για εύκολη εκδρομή είναι η επίσκεψη στην αρχαία Πελλάνα (10 λεπτά από το Καστόρι και 25 από τη Σπάρτη, με ένα εντυπωσιακό μυκηναϊκό νεκροταφείο με λαξευτούς θολωτούς τάφους.
Που να μείνετε
Το μπαλκόνι του Ταΰγετου Γεωργίτσι, 27310/61062, www.taygetosbalcony.gr
Φιλόξενος ξενώνας 9 δωματίων, όλα με τζάκι και διακόσμηση σε παραδοσιακό στιλ. Σε πετρόχτιστο κτίριο, διαθέτει και εστιατόριο με σπιτικές γεύσεις.
Ταλετόν Ξηροκάμπι, 27310/35150, www.taleton.gr
Στιλάτη οικολογική μονάδα με άνετα δίκλινα και μεζονέτες που στεγάζονται σε αγροτικές αποθήκες και χώρους παραγωγής του προπερασμένου αιώνα.
Ilaeira Mountain Resort Τόριζα, 27310/35515, www.ilaeira-resort.gr
Πολυτελές ορεινό συγκρότημα μες στη φύση, με σουίτες στο κεντρικό κτίριο και μεζονέτες, διαμερίσματα κι επιπλέον μερικές σουίτες σε ανεξάρτητα σπίτια ολόγυρα. Διαθέτει και ταβέρνα με τοπικές γεύσεις.