Τα ξημερώματα της Κυριακής 10 Φεβρουαρίου θα γίνει φέτος η 92η τελετή απονομής των βραβείων Όσκαρ στο Dolby Theater του Χόλυγουντ.

Τα μεγάλα φαβορί
Μεγάλος υποψήφιος είναι ο «Joker» για 11 βραβεία, ενώ ακολουθούν οι ταινίες «The Irishman», «Κάποτε στο Χόλυγουντ» και «1917» με 10 υποψηφιότητες. Μένει να δούμε ποιοι θα καταφέρουν τελικά να κερδίσουν το χρυσό αγαλματίδιο κι αν θα υπάρξουν ανατροπές!

Το ξεκίνημα των διάσημων βραβείων
Ποια είναι όμως η ιστορία των Όσκαρ που καθηλώνουν κάθε χρόνο στις οθόνες θεατές και κριτικούς;
Όλα ξεκίνησαν το 1927, όταν ιδρύθηκε η Αμερικάνικη Ακαδημία Κινηματογράφου από τον τότε επικεφαλής Louis B. Mayer. Σκοπός του ήταν να βελτιώσει την εικόνα του κλάδου και να προκαλέσει το ενδιαφέρον του κοινού για τις ταινίες.
Το Μάιο του 1929 πραγματοποιήθηκαν τα πρώτα βραβεία. Τα άγνωστα μέλη της Ακαδημίας που έχουν σήμερα δικαίωμα ψήφου είναι πάνω από 6.500.

Το χρυσό αγαλματίδιο
Το περίφημο βραβείο του θεσμού είναι το Oscar. Το πώς πήρε το όνομά του, παραμένει γρίφος ακόμη και σήμερα. Η επικρατέστερη άποψη είναι ότι βιβλιοθηκάριος της Ακαδημίας το 1929 έκανε ένα σχόλιο, ότι το βραβείο της θυμίζει τον θείο της ‘Oscar’. Κι έτσι πήρε το όνομά του.

Πώς κατασκευάζεται
Το αγαλματίδιο φτιάχνεται στο χέρι από μια ομάδα 80 ατόμων σε ένα μικρό χωριό του Σικάγο. Αποτελείται από φύλλα χρυσού και μπρούντζου, ζυγίζει περίπου 4 κιλά και έχει ύψος 34 εκατοστά.
Απεικονίζει έναν γυμνό άνδρα πάνω σε ένα ρολό φιλμ, που καρφώνει ένα ξίφος σε μία μπομπίνα με πέντε ακτίνες. Οι πέντε ακτίνες συμβολίζουν τα 5 αρχικά τμήματα της Ακαδημίας, δηλαδή τους ηθοποιούς, τους σεναριογράφους, τους σκηνοθέτες, τους παραγωγούς και τους τεχνικούς.
Μετά τη βράβευση του κάθε νικητή τοποθετείται στο αγαλματίδιο μια πλακέτα με το όνομά του και την κατηγορία για την οποία βραβεύτηκε.
Η αξία του
Mόλις 400 δολάρια κοστίζει το χρυσό αγαλματίδιο και κανονικά δεν επιτρέπεται να πουληθεί παρά μόνο με τη σύμφωνη γνώμη της Ακαδημίας. Γι΄αυτό και οι δημοπρασίες των βραβείων Όσκαρ είναι πολύ σπάνιες, επειδή τα μέλη της Ακαδημίας πιστεύουν ότι πρέπει να κερδίζονται και όχι να αγοράζονται.
Ωστόσο το 1999 ο Μάικλ Τζάκσον κατέβαλε 1.5 εκατ. δολάρια για να αποκτήσει το αγαλματίδιο του σεναριογράφου David O. Selznick της ταινίας ‘Όσα Παίρνει ο Άνεμος’.
Και αν το ασφαλίζαμε;
Θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον, αν μπορούσαμε να ασφαλίσουμε το διάσημο αγαλματίδιο των σταρ.
Δεν υπάρχουν επίσημες πηγές για την αξία στην οποία θα μπορούσε να ασφαλιστεί. Ωστόσο σίγουρα θα αποτελούσε μεγάλο πονοκέφαλο για τον πραγματογνώμονα, αφού η σχετικά φθηνή κατασκευή του δε μπορεί να συγκριθεί με την αξία και την αίγλη που αντιπροσωπεύει.

Η βραδιά των Όσκαρ
Κάθε χρόνο η βραδιά των Oscar ακολουθεί το ίδιο τελετουργικό, χωρίς να επιφυλάσσει ιδιαίτερες εκπλήξεις. Οι λαμπεροί προσκεκλημένοι περπατάνε στο κόκκινο χαλί και οι νικητές εκφωνούν συγκινητικούς ευχαριστήριους λόγους. Όμως ένα δισεκατομμύριο τηλεθεατές γεμάτοι αγωνία παρακολουθούν την τελετή.
Μένει να δούμε λοιπόν ποιοι θα είναι οι φετινοί νικητές!