Μπορεί η σταδιοδρομία του Ηλία Καζάν να ξεκίνησε στη δεκαετία του ’30 με το Group Theatre και το Εργαστήριο Εργατικού Θεάτρου, στην πορεία όμως υπήρξε μια καθοριστική μορφή για την εξέλιξη και ανανέωση της αμερικανικής κινηματογραφικής έκφρασης, αλλά και γενικότερα για τη διαμόρφωση μιας σύγχρονης αντίληψης για την υποκριτική.

Είναι πάμπολλες οι ταινίες στις οποίες μας σύστησε λαμπερά αστέρια της μεγάλης οθόνης («Λεωφορείον ο Πόθος» με τον Μάρλον Μπράντο, «Ανατολικά της Εδέμ» με τον Τζέιμς Ντιν, «Πυρετός στο Αίμα» με τον Γουόρεν Μπίτι κ.ά.).

Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος μας δίνει τη μοναδική ευκαιρία να δούμε μέχρι τις 19/10 ένα αφιέρωμα στον σπουδαίο σκηνοθέτη παρουσιάζοντας σχεδόν ολόκληρη την αριστουργηματική φιλμογραφία του. Κάποιες από τις ταινίες του Καζάν που θα προβληθούν είναι οι: Ένα Δέντρο μεγαλώνει στο Μπρούκλιν, Συμφωνία κυρίων, Πανικός στους δρόμους, Άνθρωπος σε τεντωμένο σκοινί (Δραπέτες του κόκκινου τρόμου), Το λιμάνι της αγωνίας, Μια μορφή μέσα στο πλήθος, Λάσπη στ` αστέρια, Πυρετός στο αίμα, Αμέρικα-Αμέρικα κ.ά. Τετάρτη 15 Οκτωβρίου (7.30 μ.μ.) θα γίνει συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα «Ηλίας Καζάν: δημιουργός και επαναστάτης».