Είναι ο αγαπημένος μύθος μικρών και μεγάλων. Είναι από τους πιο αγαπημένους ήρωες όλων των εποχών. Δε γίνεται να μιλάμε για Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά και να μην έχουμε στο μυαλό μας τον Άγιο Βασίλη.

Τι κι αν φέτος τον δούμε με μάσκα ή να τα λέει με τα παιδιά μέσα από μια οθόνη ή Plexiglas και αντί για γράμματα να λαμβάνει e-mail? Φέτος μάλλον τον χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ!

Άγιος Βασίλης

Άγιος Βασίλειος ή Άγιος Νικόλαος

Άγιος Βασίλης

 

Η ιστορία του ξεκινάει από πολύ παλιά. Στην ελληνορθόδοξη παράδοση ο Άγιος Βασίλειος έρχεται από την Καισαρεία και κρατάει χαρτί και καλαμάρι, όπως λένε και τα κάλαντα. Στο δυτικό κόσμο υπήρχε η παράδοση του Αγίου Νικολάου που φημιζόταν για τη γενναιοδωρία του. Σε αυτή τη μορφή θα αρχίσουν οι Ολλανδοί να δημιουργούν τις πρώτες ιστορίες.

Σύμφωνα με τους Ολλανδούς κάθε χρόνο στις 6 Δεκεμβρίου ο Άγιος Νικόλαος γύριζε στην πόλη πάνω στο γαϊδουράκι του και μοίραζε δώρα. Τα παιδιά για να τον ευχαριστήσουν άφηναν γάλα και μπισκότα έξω από την πόρτα τους και άχυρο για το γαϊδούρι του μέσα στα ξύλινα ολλανδικά παπούτσια.

Η ιστορία αλλάζει κι εμπλουτίζεται

Άγιος Βασίλης

Οι Ολλανδοί που μετοίκησαν στη Νέα Υόρκη θα μεταφέρουν μαζί με άλλα ήθη και έθιμά τους και το μύθο του Αγίου Νικολάου. Από αυτόν τον Άγιο θα προέλθει και η ονομασία «Santa Claus» ή «Sinterklaas» στα Ολλανδικά. Και σιγά σιγά η ιστορία θα αλλάξει με τα χρόνια. Τη θέση των ξύλινων παπουτσιών παίρνουν οι κάλτσες στο τζάκι. Ο Άγιος Βασίλης φέρνει τα δώρα από την καμινάδα κι έρχεται από το Βορρά με έλκηθρο και τάρανδους. Κι έτσι δικαιολογείται και το τζάκι.

Coca cola και Άγιος Βασίλης

Άγιος Βασίλης

Το 1931 πραγματοποιείται ίσως μία από τις πιο πετυχημένες διαφημιστικές καμπάνιες όλο των εποχών. Η Coca Cola παρουσιάζει τον Άγιο Βασίλη με πρωτοχρονιάτικα δώρα και με κόκκινα χρώματα. Η συγκεκριμένη διαφήμιση ήταν εμπορικά τόσο πετυχημένη που παγιώθηκε η εμφάνισή του με αυτή τη μορφή και διαδόθηκε σε όλο τον κόσμο.

Τα δώρα και το έλκηθρο του Άγιου Βασίλη

Άγιος Βασίλης

Ο Άγιος Βασίλης είναι αγαπημένη φιγούρα για όλους, γιατί συνδέεται με τη γιορτή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Σηματοδοτεί τη χαρά, τη ζεστασιά και την προσφορά. Έρχεται πάνω σε έλκηθρο που το σέρνουν ζωηρά ελάφια ή τάρανδοι και μοιράζει δώρα.

Εκτός όμως από τον Άγιο Βασίλη, αυτά τα Χριστούγεννα  έρχεται και η Anytime με ξεχωριστή χριστουγεννιάτικη προσφορά. Μπορείς να κερδίσεις 10% έκπτωση σε όλα τα νέα συμβόλαια αυτοκινήτου, αλλά και 20% έκπτωση σε όλα τα νέα συμβόλαια σπιτιού. Εκμεταλλεύσου την προσφορά και φτιάξε το δικό σου μοναδικό πρόγραμμα ασφάλισης.😊