Σήμερα η μέρα είναι αφιερωμένη στους πιο πιστούς μας φίλους, είναι αφιερωμένη στα ζώα και συγκεκριμένα στα αδέσποτα ζώα που δεν έχουν την τύχη να απολαμβάνουν τη φροντίδα και την αγάπη μας καθημερινά.
Η συγκεκριμένη μέρα καθιερώθηκε το 2010 από φιλοζωικές οργανώσεις της Ολλανδίας για να ευαισθητοποιηθεί η διεθνής κοινότητα σχετικά με την τύχη των αδέσποτων ζώων.

Ας φροντίσουμε όσο μπορούμε τα αδέσποτα

Για αυτό και χρειάζεται πάνω από όλα η Πολιτεία και οι δήμοι να φροντίσουν και να λύσουν αποτελεσματικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, την έλλειψη δηλαδή τροφής και στέγης, τις στειρώσεις, τον απαραίτητο εμβολιασμό, την έκτακτη φροντίδα σε τραυματισμένα ζώα και τη μείωση των εγκαταλείψεων. Να δημιουργήσουν ίσως ειδικούς χώρους φροντίδας για αυτά τα ζώα και μία επιτροπή από ευαισθητοποιημένους συμπολίτες μας που θα τα φροντίζουν και θα συνεργάζονται με φιλοζωικές οργανώσεις και κτηνιατρεία.
Κι εμείς όμως από την πλευρά μας ας μην ξεχνάμε τα αδέσποτα ζώα και ας δείχνουμε όση περισσότερη στοργή μπορούμε! Θα τα βοηθούσαμε πολύ αν τους δίναμε τροφή και νερό, αν μπορούσαμε να προσφέρουμε εθελοντική βοήθεια σε κάποιες φιλοζωικές για να ταίζουμε τα ζώα ή να τα βγάζουμε βόλτα, αν στειρώναμε τον σκύλο ή τη γάτα μας και γιατί όχι αν υιοθετούσαμε ένα αδέσποτο ζωάκι, από το να προτιμήσουμε να αγοράσουμε ένα από κάποιο εκτροφείο. Η ευαισθησία μας άλλωστε απέναντι στα ζώα φαίνεται ότι αυξάνεται ολοένα και περισσότερο.
Η καλύτερη συντροφιά

Το τελευταίο διάστημα οι υιοθεσίες των αδέσποτων ζώων έχουν αυξηθεί σημαντικά. Και είναι πολύ λογικό! ‘Ημασταν περισσότερο κλεισμένοι στο σπίτι, πολλοί από εμάς μακριά από τους αγαπημένους μας ανθρώπους και είχαμε μεγαλύτερη ανάγκη για συντροφιά!
Δεν υπάρχει άλλωστε καλύτερη παρέα από έναν μικρό φίλο. Είναι σίγουρο πως μας αλλάζει τη ζωή, μας βοηθάει να αποκτήσουμε μεγαλύτερη αισιοδοξία και δύναμη, χαρίζοντάς μας καθημερινές στιγμές ευτυχίας.
Τα ζώα στη ζωή των παιδιών μας

Ειδικά στα παιδιά κάνει πολύ καλό να μένουν σε ένα σπίτι παρέα με κάποιο κατοικίδιο. Όσα παιδιά μεγαλώνουν με κάποιο ζώο αναπτύσσουν μια σχέση εμπιστοσύνης και στοργής μαζί του. Γίνονται πιο υπεύθυνα και κοινωνικά, μαθαίνουν να κατανοούν τις ανάγκες του, έχουν πιο αναπτυγμένη συναισθηματική νοημοσύνη και είναι ίσως η καλύτερη ευκαιρία για να βγαίνουν από το σπίτι και να μην είναι τόσες ώρες μπροστά από κάποια οθόνη.
Τα παιδιά εκτός από τις καθημερινές στιγμές χαράς που βιώνουν παρέα με κάποιο κατοικίδιο, νιώθουν πιο χρήσιμα και ικανά, μαθαίνουν να παίρνουν πρωτοβουλίες, αποκτούν αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση. Μαθαίνουν την πορεία της ζωής που οδηγεί στα γηρατειά ή σε κάποια πιθανή ασθένεια και απώλεια. Κι έτσι αντιμετωπίζουν με μεγαλύτερο θάρρος τη ζωή.
Υπεύθυνη υιοθεσία ή φιλοξενία

Αν επιθυμούμε εμείς ή η υπόλοιπη οικογένειά μας να αποκτήσουμε ένα κατοικίδιο, θα πρέπει πρώτα να το σκεφτούμε πολύ καλά, γιατί τα ζώα χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα (βόλτα, έξοδα, καθαριότητα, φαγητό) και φυσικά τον κατάλληλο χώρο. Είναι μία απόφαση που αποτελεί δέσμευση και θα πρέπει να την πάρουμε μετά από ώριμη σκέψη και χωρίς παρορμητισμό.
Γιατί δυστυχώς αρκετά από τα αδέσποτα που καταλήγουν στον δρόμο είναι ζώα που τα έχουν εγκαταλείψει οι ιδιοκτήτες τους, είτε γιατί δεν μπορούσαν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, είτε γιατί αρρώστησαν και γέρασαν.
Για να μη φτάσουμε σε αυτό το σημείο χρειάζεται να είμαστε σίγουροι για την απόφασή μας και να έχουμε αναλογιστεί τις ευθύνες και τις δουλειές, που θα μας ακολουθούν και μετά τον ενθουσιασμό των πρώτων ημερών. Σε αυτήν την περίπτωση λοιπόν είναι προτιμότερο να στραφούμε σε κάποια φιλοζωική, με την οποία μπορούμε να επικοινωνήσουμε και να μάθουμε τι ακριβώς χρειάζεται για την υιοθεσία.
Θα μπορούσαμε ακόμη να φιλοξενήσουμε εθελοντικά ένα αδέσποτο ζώο και να του προσφέρουμε ένα ασφαλές μέρος για να μείνει για λίγο. Έτσι θα καταλάβουμε καλύτερα τις ανάγκες του και αν μπορούμε να ανταποκριθούμε, ώστε να προχωρήσουμε μελλοντικά σε υιοθεσία. Το σίγουρο είναι πως κανείς δε θέλει να κυκλοφορούν αδέσποτα στον δρόμο. Ας προσπαθήσουμε λοιπόν όλοι μαζί και σε συνεργασία με την Πολιτεία να διορθώσουμε όσο μπορούμε το πρόβλημα.