Κάθε χρόνο σε όλον τον κόσμο η σημερινή μέρα είναι αφιερωμένη στο κοινό μας σπίτι, στη Γη με στόχο να κινητοποιηθούμε και να ευαισθητοποιηθούμε. Πρώτα οι κυβερνήσεις, οι οργανισμοί και οι επιχειρήσεις, αλλά και γιατί όχι και καθένας από εμάς;

Τι μπορούμε όμως να κάνουμε, για να βοηθήσουμε τον πλανήτη μας και να μην επιβαρύνουμε το περιβάλλον;

Και οι πιο μικρές και ίσως φαινομενικά ασήμαντες κινήσεις μετράνε και κάνουν τη διαφορά!

Κάνουμε Ανακύκλωση

Τα περισσότερα από τα υλικά που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας ανακυκλώνονται πολύ εύκολα. Ξεκινάμε την ανακύκλωση από το σπίτι μας και ανακυκλώνουμε το χαρτί (π.χ. χάρτινες σακούλες, περιοδικά, κουτιά από γάλα) το γυαλί (π.χ. βαζάκια τροφίμων, μπουκάλια νερού) το πλαστικό (π.χ. σακούλες, πιάτα, ποτήρια, κουτιά από σαμπουάν), αλλά και μπαταρίες, φωτιστικά και είδη ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού μπορούν να αποκτήσουν μία δεύτερη ζωή μέσω της ανακύκλωσης.

Μέχρι και οι μάσκες μίας χρήσης μπορούν να ανακυκλωθούν και να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή δρόμων, σε συνδυασμό με κατεργασμένα μπάζα από κτίρια.

Λέμε αντίο στα πλαστικά μιας χρήσης

προστασία πλανήτη

Τα πλαστικά μιας χρήσης, από τις σακούλες του σούπερ μάρκετ, μέχρι τα πλαστικά μπουκάλια και τα καλαμάκια πρωταγωνιστούν στην καθημερινότητά μας. Δυστυχώς όμως τα πλαστικά δε βιοδιασπώνται κι επιβαρύνουν σημαντικά το περιβάλλον. Η καλύτερη λύση είναι να τα αντικαταστήσουμε από άλλα προϊόντα που μπορούν να ξαναχρησιμοποιηθούν.

Οικονομία στο νερό

προστασία πλανήτη

Είναι κάτι που ακούμε συνέχεια από παιδιά κι όντως έτσι βοηθάμε και το περιβάλλον, αλλά και την τσέπη μας. Απλές συνήθειες, όπως να κλείνουμε τη βρύση, όταν πλένουμε τα χέρια, τα πιάτα και τα δόντια μας, είναι εύκολα εφαρμόσιμες στην καθημερινότητά μας.

Αναβαθμίζουμε ενεργειακά το σπίτι μας

προστασία πλανήτη

Ίσως είναι το σημαντικότερο βήμα που μπορούμε να κάνουμε, για να γίνουμε πιο φιλικοί προς το περιβάλλον. Εκμεταλλευόμαστε τα προγράμματα επιδοτήσεων κι αλλάζουμε κουφώματα, αντικαθιστούμε το σύστημα θέρμανσης με αντλίες θερμότητας κι αν έχουμε τη δυνατότητα τοποθετούμε φωτοβολταικά. Έτσι το σπίτι μας θα γίνει φιλικότερο στο περιβάλλον.

Εναλλακτικοί τρόποι μετακίνησης

προστασία πλανήτη

Αφήνουμε το αυτοκίνητο στο parking και προτιμάμε το περπάτημα, το ποδήλατο ή γιατί όχι ένα πατίνι. Ο καιρός στην Ελλάδα άλλωστε είναι ιδανικός για ένα ηλεκτρικό πατίνι, που μας εξασφαλίζει ευκολία, οικονομία και πιο φιλικές προς το περιβάλλον μετακινήσεις.

Στροφή στην Ηλεκτροκίνηση

προστασία πλανήτη

Ξέρουμε ότι μπορεί να φαίνεται τώρα μακρινό ή ουτοπικό, εξαιτίας της τιμής αγοράς των ηλεκτροκίνητων οχημάτων, αλλά και της έλλειψης υποδομών. Η ηλεκτροκίνηση όμως αποτελεί το μέλλον και από ότι φαίνεται πρόκειται να μπει για τα καλά στη ζωή μας, αφού μέχρι το 2030 το 1/3 των καινούριων αυτοκινήτων θα είναι ηλεκτρικό. Τα ηλεκτροκίνητα οχήματα κατά την κίνησή τους δεν εκπέμπουν ρύπους, βελτιώνουν την ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε κι όταν χρησιμοποιούνται σωστά μειώνουν το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα.

Αν λοιπόν είσαι κι εσύ ένας από αυτούς που έχουν ήδη επιλέξει ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο, για να κυκλοφορούν στην πόλη, μην ξεχνάς πως στην Anytime μπορείς εύκολα και γρήγορα να βρεις το πρόγραμμα με τις καλύψεις που σου ταιριάζουν.