Πριν λίγα χρόνια τα ηλεκτροκίνητα οχήματα ήταν συνώνυμα με το μέλλον της οδήγησης, κάτι που σήμερα είναι μια επιλογή που μπορεί να κάνει ο καθένας εύκολα και οικονομικά, όμως όλα δείχνουν ότι το μέλλον βρίσκεται στα αυτοκινούμενα οχήματα.

Η ιδέα πως ο οδηγός πλέον θα μπαίνει σε ένα αυτοκινούμενο όχημα και θα οδηγεί μόνο του είναι ένα όνειρο πολλών δεκαετιών που σύντομα θα γίνει πραγματικότητα.

Η τεχνολογία GPS, η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης και το Internet είναι τα συστατικά που δίνουν επιτέλους τη δυνατότητα να αναπτυχτεί το αυτοκινούμενο όχημα, ένα αυτόνομο αυτοκίνητο που θα οδηγεί προσφέροντας ξεκούραση και άνεση στον οδηγό – επιβάτη.

Τα πρώτα αυτοκινούμενα οχήματα βρίσκονται ήδη σε πειραματικό στάδιο, όμως παρουσιάζουν προβλήματα και χρειάζονται βελτιώσεις στην αναγνώριση των αποστάσεων και των ανθρώπων για να είναι απολύτως ασφαλή. Εκτιμάται πως μέχρι το 2024 ένα αυτοκινούμενο όχημα θα είναι ικανό να διανύσει μια απόσταση χωρίς την ανθρώπινη παρέμβαση. Ας δούμε μερικές αλλαγές που θα επιφέρουν τα αυτοκινούμενα οχήματα:

Μετακινήσεις και υπηρεσίες χωρίς οδηγούς

Η είσοδος των αυτοκινούμενων οχημάτων θα αλλάξει ριζικά όχι μόνο την οδήγηση αλλά και την οικονομία. Καθώς πλέον τα αυτοκινούμενα οχήματα θα είναι ικανά να διανύουν αποστάσεις χωρίς την παρουσία ανθρώπου, το επάγγελμα του οδηγού θα αλλάξει χαρακτήρα και αντικείμενο, δίνοντας έμφαση περισσότερο σε χειριστή ή επιβλέποντα.

Ασφαλέστερα και πιο «πράσινα» οχήματα

Η σταδιακή βελτιοποίηση των τεχνητής νοημοσύνης συστημάτων θα μειώσει σε μεγάλο βαθμό τα τροχαία ατυχήματα από ανθρώπινο λάθος και τα θύματα τους. Έτσι, τα μελλοντικά αυτοκίνητα που θα είναι πιο ασφαλή θα μπορούν να γίνουν ακόμα πιο ελαφριά, ώστε να καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια μέσα από τη σωστή οδήγηση, δίνοντας μια ριζική λύση στα περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μεγάλες πόλεις από τη συσσώρευση οχημάτων.

Γρηγορότερες μεταφορές

Ήδη υπάρχει μια ακόμη συζήτηση για την ανάπτυξη μικρότερων οχημάτων για μεταφορά εμπορευμάτων που θα τρέχουν με υψηλές ταχύτητες σε αυτορρυθμιζόμενους δρόμους γεμάτους αντίστοιχα αυτοκινούμενα οχήματα. Αυτά τα νέα εμπορικά «καραβάνια» θα χρειάζονται μικρότερα δίκτυα και θα κάνουν γρηγορότερα τις αποστάσεις εξοικονομώντας αρκετά χρήματα.

Η οδήγηση ως χόμπι

Μια άλλη συνέπεια της ανάπτυξης των αυτοκινούμενων οχημάτων θα είναι η αντίληψη της οδήγησης ως χόμπι που φυσικά θα είναι υποβοηθούμενή από ένα σύστημα ώστε ο οδηγός να μην διατρέχει κανέναν κίνδυνο. Ήδη σήμερα, αρκετά οχήματα παρέχουν ψηφιακούς οδηγούς που ενημερώνουν τον οδηγό για την κίνηση, την κατάσταση το δρόμου και τα καιρικά φαινόμενα. Στο μέλλον λοιπόν δεν θα είναι απίθανο κάποιος να κατέχει ένα αυτοκινούμενο όχημα χωρίς δίπλωμα οδήγησης αν δεν θα έχει σκοπό να πιάσει ο ίδιος το τιμόνι.