Τα πλεονεκτήματα των ηλεκτρικών αυτοκινήτων είναι πάρα πολλά, όπως σου έχουμε ξαναπεί, όμως το βασικό μειονέκτημά τους μέχρι σήμερα είναι οι μπαταρίες. Παρά τις συνεχείς βελτιώσεις στην αυτονομία, τις τιμές και την αξιοπιστία τους, οι σχετικά μεγάλοι χρόνοι φόρτισης παραμένουν ακόμα ένα πολύ βασικό πρόβλημα.

Μία νέα τεχνολογία όμως μπαταριών υπόσχεται φορτίσεις μέσα σε μονοψήφιους αριθμούς λεπτών. Πότε όμως θα κυκλοφορήσουν και ποιο είναι το μυστικό της ταχύτατης φόρτισής τους;

μπαταρία ηλεκτρικού

Μία νέα τεχνολογία

Σήμερα οι μπαταρίες li-ion (ιόντων λιθίου) τροφοδοτούν όχι μόνο τα αυτοκίνητά μας, αλλά και όλες τις φορητές συσκευές μας, όπως τα κινητά και τα laptops, διότι είναι ιδιαίτερα φτηνές σε επίπεδο μαζικής παραγωγής. Φαίνεται πως το επόμενο ενεργειακό βήμα θα έρθει από μία ισραηλινή τεχνολογική start-up, την StoreDot, η οποία φιλοδοξεί να παράγει μπαταρίες που θα φορτίζουν σε μόλις 2 λεπτά. Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις της εταιρίας οι νέες μπαταρίες δε θα βασιστούν στα ιόντα λιθίου, αλλά αντιθέτως στην τεχνολογία στερεάς κατάστασης, που μέχρι στιγμής είναι ακριβότερες στην παραγωγή.

μπαταρία ηλεκτρικού

Πότε θα κυκλοφορήσουν;

Η StoreDot προγραμματίζει εντός του 2024 να έχει δρομολογήσει την παραγωγή της «πρώτης» γενιάς μπαταριών βασισμένες στη συγκεκριμένη τεχνολογία οι οποίες θα προσφέρουν 100 μίλια αυτονομία με μόλις 5 λεπτά φόρτισης. Σύμφωνα όμως με τις εκτιμήσεις της, το 2032 θα έχει επιτευχθεί η μαζική παραγωγή μπαταριών που θα προσφέρουν 100 μίλια αυτονομίας με μία φόρτιση που θα διαρκεί 2 λεπτά, ενώ το κόστος τους θα έχει μειωθεί δραματικά!

μπαταρία ηλεκτρικού

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες στηρίζουν

Όπως έκανε γνωστό η start-up, ήδη οι μπαταρίες της έχουν περάσει από το πειραματικό στάδιο στις δοκιμές από διάφορες μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες. Αυτό δείχνει πως η αγορά δείχνει εμπιστοσύνη στο εγχείρημα και στις μπαταρίες στερεάς κατάστασης. Η Honda ήδη έχει δηλώσει πως κάνει δοκιμές με αντίστοιχες μπαταρίες, ενώ μία άλλη αμερικάνικη start-up η Fisker εκτιμά πως θα προλάβει το rally και θα παράγει ηλεκτρικά αυτοκίνητα με μπαταρίες στερεάς κατάστασης μέσα στο 2023.

Το μέλλον από ότι φαίνεται επιφυλάσσει θετικές εκπλήξεις, όπως και η Anytime που σου προσφέρει ολοκληρωμένα προγράμματα στην ασφάλεια ηλεκτρικού αυτοκινήτου με ελάχιστο κόστος και τον πιο εύκολο και γρήγορο τρόπο.