Με πόση ανυπομονησία περιμένουμε όλοι τα Χριστούγεννα! Κι έφτασε η στιγμή που μετράμε αντίστροφα…Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε στολίσει το σπίτι μας και προετοιμαζόμαστε για το πώς θα περάσουμε την ωραιότερη γιορτή του χρόνου. Και είτε στην πόλη, είτε σε κάποιον χειμερινό προορισμό, τα Χριστούγεννα είναι παντού όμορφα!

Κι όπως είναι λογικό οι Γιορτές επιβάλλουν καλή διάθεση, οικογενειακή ατμόσφαιρα, πλούσιο τραπέζι και περισσότερες διαδρομές και ταξίδια με το αυτοκίνητό μας.

Επειδή όμως τα Χριστούγεννα υπάρχει αυξανόμενη κίνηση στους δρόμους των πόλεων, η διάρκεια της μέρας είναι μικρότερη, με αποτέλεσμα η οδήγηση να γίνεται κυρίως στο σκοτάδι και ο καιρός σε αρκετές περιοχές είναι ψυχρός, ενώ υπάρχει πάγος, χιόνι κι ολισθηρότητα σε κάποιους δρόμους, είναι σημαντικό να οδηγούμε με ασφάλεια και φυσικά να είμαστε κατάλληλα προετοιμασμένοι.

Για αυτό κι έχουμε συγκεντρώσει μερικά χρήσιμα tips, για όλους εσάς που πρόκειται να οδηγήσετε αυτές τις μέρες.

Ελέγχουμε το όχημά μας

Πριν ξεκινήσουμε κάποιο ταξίδι, ελέγχουμε την κατάσταση του αυτοκινήτου μας. Τσεκάρουμε τα φώτα, τα φρένα, τα λάστιχα, την μπαταρία, τα λάδια, τους υαλοκαθαριστήρες, ώστε να είναι σε καλή κατάσταση. Ένα καλά προετοιμασμένο αυτοκίνητο είναι το ίδιο σημαντικό με έναν καλό και ξεκούραστο οδηγό!

Συμβουλευόμαστε τον καιρό

Λίγο πριν ξεκινήσουμε, ρίχνουμε μια ματιά στην υπηρεσία meteo ROADS, που έχει αναπτύξει η Anytime σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών κι ενημερωνόμαστε για τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν σε όλο το ελληνικό οδικό δίκτυο. Έτσι, ξέρουμε τι καιρό θα κάνει στη διαδρομή μας και φυσικά δεν ξεχνάμε τις αντιολισθητικές αλυσίδες, όπου είναι απαραίτητο.

Χριστούγεννα

Οδήγηση κι αλκοόλ δεν πάνε μαζί

Οι Γιορτές «σηκώνουν» ένα… ποτηράκι παραπάνω, όχι όμως και η οδήγηση! Είναι πολύ πιο ασφαλές να δώσουμε το τιμόνι σε όποιον από την παρέα μας δεν έχει πιει ή να πάρουμε ένα ταξί.

Χριστούγεννα

Ζώνη και κράνος σώζουν ζωές

Είτε ταξιδεύουμε σε κάποιον χειμερινό προορισμό, είτε κάνουμε μικρές αποστάσεις μέσα στην πόλη, φοράμε πάντα εμείς και όσοι είναι στο όχημά μας ζώνη ασφαλείας ή κράνος, αν οδηγούμε μηχανή.

Χριστούγεννα

Οδηγούμε προσεκτικά

Προσπαθούμε να διατηρούμε την ψυχραιμία μας ακόμα κι όταν έχει πολλή κίνηση ή όταν ο καιρός δεν είναι καλός, οδηγούμε με όση ταχύτητα χρειάζεται, ούτε πιο γρήγορα, ούτε πιο αργά, αφήνουμε για λίγο στην άκρη το κινητό μας και φτάνουμε με ασφάλεια στον προορισμό μας.

Και για ό,τι χρειαστείς στον δρόμο, εμείς είμαστε δίπλα σου! Καλές Γιορτές με περισσότερες καλές και ασφαλείς διαδρομές!

*Για τη συγγραφή του παραπάνω κειμένου χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία από την παρουσίαση “Road Safety Key Performance Indicators” της Κατερίνας Φώλλα και του Γιώργου Γιάννη, Καθηγητή Οδικής Ασφάλειας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου

https://www.nrso.ntua.gr/wp-content/uploads/Baseline-2022Counts.pdf