Για ακόμα μία φορά το Doodle της σημερινής μέρας είναι αφιερωμένο στην Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας και κατ’ επέκταση στην πορεία της μέσα στον χρόνο και στην ιστορία.

Και μπορεί οι περισσότεροι άνθρωποι να προσφέρουν δώρα στις αγαπημένες τους, όμως στην πραγματικότητα η συγκεκριμένη μέρα δεν αποτελεί τόσο μέρα γιορτής, όσο μία μέρα υποστήριξης της ισότητας και της αξιολόγησης της θέσης των γυναικών στην κοινωνία. Αφιερωμένη στα κοινωνικά, πολιτικά, οικονομικά και πολιτιστικά επιτεύγματα των γυναικών όλου του κόσμου, όπως επίσης και στην προώθηση των ίσων δικαιωμάτων και ευκαιριών μεταξύ των δύο φύλων.

Μία μέρα υπενθύμισης, που έχει τις ρίζες της και τις καταβολές της σε μία μεγάλη εκδήλωσης διαμαρτυρίας που έγινε στις 8 Μαρτίου του 1857 από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη.

Η πρώτη Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας γιορτάστηκε το 1909 με πρωτοβουλία του Σοσιαλιστικού Κόμματος των ΗΠΑ και υιοθετήθηκε δύο χρόνια αργότερα από τη Σοσιαλιστική Διεθνή.

Λίγα λόγια από 5 σημαντικές γυναίκες που έγραψαν ιστορία:

Μαρί Κιουρί (1867-1934) Πρωτοπόρος επιστήμονας – Φυσικός, βραβευμένη με νόμπελ: «Μου έμαθαν πως ο δρόμος της προόδου δεν είναι ούτε γρήγορος, ούτε εύκολος».

Μητέρα Τερέζα (1910 – 1997) Ιδρύτρια του τάγματος «Ιεραπόστολοι της Φιλανθρωπίας», που ανέπτυξε πολυετή ανθρωπιστική δράση και ιεραποστολικό έργο: «Και εμείς οι ίδιοι αισθανόμαστε πως αυτό που κάνουμε είναι σταγόνα στον ωκεανό. Αλλά ο ωκεανός θα ήταν μικρότερος αν έλειπε αυτή η σταγόνα».

Ίντιρα Γκάντι (1917 – 1984): Διετέλεσε πρωθυπουργός της Ινδίας για 15 χρόνια: «Όπου υπάρχει αγάπη, υπάρχει ζωή».

Φλόρενς Νάιτινγκεϊλ (1820 – 1910): Βρετανίδα στατιστικός και πρωτοπόρος της σύγχρονης νοσηλευτικής: «Νομίζω πως τα αισθήματά μας σπαταλούνται με τα λόγια. Πρέπει να αποστάζονται σε πράξεις και μάλιστα σε πράξεις αποτελεσματικές».

Μαλάλα Γιουσαφζάι (Γεννήθηκε το 1997) Νεαρή κοπέλα από το Πακιστάν που αγωνίζεται για το δικαίωμα των κοριτσιών στην εκπαίδευση στη χώρα της: «Δεν με ενδιαφέρει αν θα χρειαστεί να καθίσω στο πάτωμα. Θέλω μόνο παιδεία. Και δεν φοβάμαι κανέναν».