Η σωστή ανατροφή και η καλή υγεία των παιδιών απαιτούν πολλά παραπάνω από την ισορροπημένη διατροφή, την τακτική άθληση και την κατάλληλη εκπαίδευσή τους. Το παιχνίδι παίζει εξίσου σημαντικό ρόλο, ειδικά όταν γίνεται σε εξωτερικούς χώρους!

Αλήθεια, ως γονιός έχεις αναρωτηθεί πόσο χρόνο περνά το παιδί σου παίζοντας έξω από το σπίτι, σε κήπους, αυλές και παιδικές χαρές, σε σχέση με το πόσο χρόνο περνά μέσα, μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή και της τηλεόρασης; Το ποσοστό είναι δυσανάλογο και συχνά επηρεάζει ακόμη και το πώς αντιδρά το παιδί στις οικογενειακές εξόδους, όταν αντί για την παρέα συνομηλίκων του αναζητά το κινητό ή το tablet, προκειμένου να δει κινούμενα σχέδια ή να παίξει παιχνίδια. Την εικόνα αυτή συναντάμε πολύ συχνά τα τελευταία χρόνια, ακόμη και από παιδιά νηπιακής ηλικίας.

Και ενώ μπορεί κάποιος να θέσει το θέμα της ασφάλειας που δίνει ο εσωτερικός χώρος σε σχέση με τον εξωτερικό, ειδικά όταν πρόκειται για μικρά παιδιά, στην Anytime σου δίνουμε 7 σημαντικούς λόγους για να ενθαρρύνεις το παιδί σου να παίζει έξω, ακόμη και τους χειμερινούς μήνες, αφού το παιχνίδι σε εξωτερικούς χώρους:

1.Δυναμώνει το ανοσοποιητικό και κάνει τα παιδιά πιο χαρούμενα. Όταν ο καιρός κρυώνει και η μέρα μικραίνει, οι περισσότεροι γονείς και πολλοί εκπαιδευτικοί προτιμούν τα παιδιά να μένουν μέσα για να παίξουν. Υπάρχει ακόμα και η παγιωμένη, παλιά πεποίθηση ότι «το κρύο κάνει τα παιδιά να αρρωσταίνουν». Ενώ ανήσυχοι γονείς φοβούνται τα κρυολογήματα και τη γρίπη, το παιχνίδι έξω από το σπίτι τον χειμώνα έχει αποδειχθεί ότι έχει περισσότερες θετικές παρά αρνητικές συνέπειες. Να θυμάσαι ότι τα μικρόβια και τα βακτήρια κυκλοφορούν και σε εσωτερικούς χώρους και μάλιστα, είναι πιο εύκολο για ένα παιδί να τα κολλήσει σε μία ανεπαρκώς αεριζόμενη σχολική τάξη, παρά παίζοντας έξω.

Ακόμα, η σύγχρονη έρευνα αποδεικνύει, ότι τα παιδιά που πηγαίνουν σχολείο και παίζουν έξω, είναι περισσότερο υγιή από τους συνομηλίκους τους που δεν βγαίνουν έξω.  Το εξωτερικό φως διεγείρει τον επιγονώδη αδένα, το τμήμα του εγκεφάλου που συμβάλει στη διατήρηση του δυνατού ανοσοποιητικού συστήματος και μας κάνει να αισθανόμαστε πιο ευτυχισμένοι. Η έκθεση στον ήλιο βοηθά επίσης και στη σύνθεση βιταμίνης D (γνωστή και ως “βιταμίνη του ήλιου”), που παίζει καθοριστικό ρόλο σε πολλές διεργασίες του οργανισμού, μεταξύ των οποίων η καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και η ανάπτυξη των οστών. (Harvard Health Blog, “6 reasons children need to play outside”, www.health.harvard.edu).

2.Βελτιώνει τις αισθητηριακές ικανότητες των παιδιών. Τα παιδιά που παίζουν έξω συχνά έχουν καλύτερη μακρινή όραση από εκείνα που παίζουν πάντα σε κλειστούς, εσωτερικούς χώρους. Επιπλέον, τα παιδιά προσχολικής ηλικίας χρησιμοποιούν και τις 5 αισθήσεις τους -όραση, αφή, όσφρηση, ακοή και γεύση- για να μάθουν νέα πράγματα. Από την άλλη, τα παιδιά που είναι κολλημένα στην τηλεόραση και σε άλλες ηλεκτρονικές συσκευές τείνουν να χρησιμοποιούν μόνο δύο αισθήσεις, την ακοή και την όραση και αυτό επηρεάζει αρνητικά την ανάπτυξη της αντιληπτικής τους ικανότητας.

3.Βοηθά τα παιδιά να μένουν συγκεντρωμένα για περισσότερο. Τα παιδιά που παίζουν σε υπαίθριους χώρους είναι συχνά πιο περίεργα και είναι πιο πιθανό να ασχοληθούν με μία εργασία για περισσότερο χρόνο. Αντίθετα, τα παιδιά που περνούν περισσότερο χρόνο σε εσωτερικούς χώρους κάνοντας δραστηριότητες που δεν απαιτούν τόσο τη δική τους συμμετοχή για να ολοκληρωθούν, δείχνουν μικρότερη ικανότητα να ξεκινήσουν τα ίδια ή να συμμετέχουν σε νέες δραστηριότητες. Μάλιστα, έρευνες δείχνουν ότι παιδιά με διαταραχή ελλειμματικής προσοχής / υπερκινητικότητας που περνούν αρκετό χρόνο έξω, παρουσιάζουν λιγότερα συμπτώματα. (Sanford Health, “Top 5 benefits of children playing outside”, news.sanfordhealth.org)

4.Βοηθά τα παιδιά να αναπτύξουν δεξιότητες χρήσιμες για όλη τους τη ζωή. Το παιχνίδι στους εξωτερικούς χώρους μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τα παιδιά να μάθουν:

 • να σχεδιάζουν
 • να ιεραρχούν
 • να διαπραγματεύονται
 • να λύνουν προβλήματα
 • να κάνουν πολλά πράγματα ταυτόχρονα
 • να μην φοβούνται να παίρνουν ρίσκα
 • αλλά και να είναι δημιουργικά χρησιμοποιώντας τη φαντασία τους.

Με άλλα λόγια, αναπτύσσουν σημαντικές δεξιότητες που θα τους φανούν χρήσιμες σε όλη τους τη ζωή και ειδικά στην επαγγελματική τους πορεία.

5.Είναι διασκεδαστική και αποτελεσματική μορφή άσκησης. Οι εξωτερικοί χώροι προσφέρουν στα παιδιά το ιδανικό περιβάλλον για τρέξιμο, άλματα, παιχνίδι με μπάλα, ποδηλασία, ανύψωση και μεταφορά αντικειμένων. Όλες αυτές οι δραστηριότητες απαιτούν κινητικές δεξιότητες που βελτιώνονται με την εξάσκηση. Με άλλα λόγια, όταν τα παιδιά παίζουν έξω:

 • κάνουν αερόβια άσκηση
 • δυναμώνουν τα οστά και τους μυς τους
 • αποκτούν δεξιότητες
 • καίνε περισσότερες θερμίδες άρα είναι λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν παχυσαρκία

Το καλύτερο; Όλα αυτά γίνονται με τρόπο πραγματικά απολαυστικό και διασκεδαστικό για τα ίδια!

6.Συμβάλει στη γνωστική, κοινωνική και συναισθηματική τους ανάπτυξη. Το υπαίθριο παιχνίδι, που δε βασίζεται σε συγκεκριμένους κανόνες, μαθαίνει στα παιδιά πώς να ακολουθούν μια σειρά, να μοιράζονται και να αναπτύσσουν καλή συμπεριφορά. Τα παιδιά που παίζουν έξω μπορεί να γίνουν πιο εφευρετικά και έχουν την τάση να εξερευνούν και να θέλουν να μάθουν περισσότερα για τον κόσμο γύρω τους, βασιζόμενα στις δικές τους δεξιότητες. Παράλληλα, καθώς παίζουν με τα αδέρφια και τους φίλους τους, βελτιώνουν τις επικοινωνιακές και οργανωτικές τους ικανότητες, μαθαίνουν την αξία της συνεργασίας και πώς πρέπει να συμπεριφέρονται στους άλλους.

7.Αναπτύσσει την περιβαλλοντική συνείδηση των παιδιών. Η επαφή με τη φύση και τις αλλαγές που συμβαίνουν ανάλογα με την κάθε εποχή, παρέχουν στα παιδιά νέες εμπειρίες και ευκαιρίες μάθησης, όπως για τον κύκλο ζωής των φυτών. Ένα επιπλέον όφελος, είναι ότι κάθε παιδί που δένεται με τη φύση είναι ένας αυριανός ενήλικας που σέβεται και θέλει να προστατεύει το περιβάλλον. (Montessori Academy, “The Importance of Outdoor Play in Winter”, montessoriacademy.com.au).

Το μόνο που θα πρέπει να προσέξεις, όταν πρόκειται το παιδί σου να παίξει έξω το χειμώνα, είναι να έχει ντυθεί κατάλληλα. Ένας ενήλικας, για παράδειγμα, όταν πρόκειται να κάνει εξωτερικές δραστηριότητες θα πρέπει να φοράει ελαφριά ρούχα σε στρώσεις, για να μένει ζεστός. Στην περίπτωση των παιδιών που κρυώνουν πιο γρήγορα, υπολόγισε 1 ακόμη στρώση ρούχων και μην ξεχνάς τον σκούφο, το κασκόλ και τα γάντια. Όσο για τα μικρόβια, το καλό πλύσιμο των χεριών είναι η πιο αποτελεσματική μέθοδος αποφυγής εξάπλωσης ασθενειών. (Perelman School of Medicine, University of Pennsylvania, Get Smart Newsletter, “Cold Weather Outdoor Play Boosts Immune System!” www.med.upenn.edu)

Τώρα που γνωρίζεις πώς το παιχνίδι σε εξωτερικούς χώρους ενισχύει την φυσική κατάσταση και την σωστή ανάπτυξη του παιδιού σου, έχεις τη δυνατότητα να φροντίσεις έγκαιρα για την καλή υγεία του, θέτοντας τις βάσεις για μια ποιοτική ζωή στο μέλλον του. Θέλεις να μάθεις πώς μπορείς να ζεις κάθε στιγμή μαζί με το παιδί σου ακόμα πιο χαρούμενα και ξέγνοιαστα;