Η 95η απονομή των Όσκαρ έγινε την Κυριακή σε μία βραδιά με έντονες συγκινήσεις, χαμόγελα, ιστορικές βραβεύσεις και πολλή μουσική και διασκέδαση.

Και μπορεί φέτος να μην υπήρξε κάποια ταινία που να πρωταγωνιστούν αυτοκίνητα και να πήρε το χρυσό αγαλματίδιο, είναι όμως ευκαιρία να θυμηθούμε πέντε ταινίες του Hollywood με ιστορικά αυτοκίνητα, οι οποίες έχουν διακριθεί στα βραβεία Όσκαρ.

Car Success GIF

Το DeLorean DMC στο «Back to the Future»

Είναι ένα αυτοκίνητο μύθος, ένα αμάξι που έχει γράψει ιστορία για τη σχεδίασή του. Ο λόγος για το αυτοκίνητο του τρελού επιστήμονα Doc Brown, που οι πόρτες του άνοιγαν προς τα πάνω κι έμοιαζαν με φτερά γλάρου. Η ταινία πραγματοποίησε μεγάλη επιτυχία, βραβεύτηκε με Όσκαρ καλύτερου ήχου και αποτελεί ορόσημο για τη δεκαετία του ’80.

Lemans Nordiskfilm GIF by Nordisk Film - Vi elsker film

Ford v Ferrari

Η συγκεκριμένη ταινία αναφερόταν στη μεγάλη διαμάχη μεταξύ της Ford και της Ferrari στα μέσα της δεκαετίας του ΄60.  Έχει αποσπάσει 2 Όσκαρ, αυτό του Καλύτερου Μοντάζ και της Επεξεργασίας Ήχου. Το σενάριο είναι βασισμένο σε μεγάλο βαθμό σε πραγματικά γεγονότα με την ιστορία να ξεκινάει στις αρχές της δεκαετίας του 1960, όταν ο Ferrari εξέφρασε ενδιαφέρον για την πώληση της εταιρίας του. Ο Ford II δαπάνησε πολλά χρήματα για μία πιθανή συμφωνία, όμως η Ferrari σταμάτησε τις διαπραγματεύσεις και τότε ο Ford έδωσε εντολή στο αγωνιστικό τμήμα να κατασκευάσει ένα αυτοκίνητο για να νικήσει τη Ferrari.

morgan freeman GIF

Driving Miss Daisy

Η ταινία έχει προταθεί για 9 Όσκαρ και έχει κερδίσει 4, αυτά της καλύτερης ταινίας, του πρώτου γυναικείου ρόλου, του καλύτερου σεναρίου και του καλύτερου μακιγιάζ. Πραγματεύεται τη βαθιά σχέση φιλίας κι εμπιστοσύνης που αναπτύσσεται μεταξύ μίας Εβραίας κυρίας Νταίζη, που καταστρέφει με το αυτοκίνητό της τον κήπο της γειτόνισσάς της και του Αφροαμερικάνου σοφέρ της που προσλαμβάνει, ύστερα από την επιμονή του γιου της. Κεντρικό ρόλο στην ταινία έχει ένα Hudson Commodore 8 του 1949, το οποίο βγήκε σε δημοπρασία το 2014.

Mad Max GIF

Mad Max: FuryRoad

Είναι η πιο κατάλληλη ταινία δράσης για τους λάτρεις των αυτοκινήτων. Τα πιο επικίνδυνα κι εντυπωσιακά οχήματα διασχίζουν την έρημο σ΄ένα ατελείωτο κυνηγητό με πρωταγωνιστές τους Tom Hardy και τη Charlize Theron. Οι υπεύθυνοι της ταινίας έχουν σχεδιάσει και τροποποιήσει 150 οχήματα για τις ανάγκες της ταινίας. Έχει κέρδισε 6 βραβεία Όσκαρ, καλύτερης ταινίας, καλύτερο μοντάζ, καλύτερος ήχος, καλύτερη παραγωγή, καλύτερο μακιγιάζ, καλύτερη φωτογραφία στην απονομή του 2016.  

Aston Martin Car GIF by James Bond 007

Aston Martin DB5 στο Goldfinger

Είναι από τα πιο διάσημα κινηματογραφικά αυτοκίνητα. Η Aston Martin DB5 του 1963 εμφανίστηκε στο Goldfinger, την πρώτη ταινία του James Bond με πρωταγωνιστή τον Σον Κόνερι κι έχει κερδίσει Όσκαρ για το μοντάζ Ήχου. Με την κλασσική γραμμή του στον σχεδιασμό και γεμάτο με gadgets όλων των ειδών, αυτό το αμάξι αποτελούσε πάντα το κατάλληλο εργαλείο στα χέρια του 007.

Αυτά ήταν μόνο μερικά από τα αυτοκίνητα που ξεχωρίσαμε εμείς στην Anytime στην ιστορία του κινηματογράφου και αν υπήρχε ίσως ξεχωριστή κατηγορία για τα καλύτερα αυτοκίνητα για Όσκαρ, μερικά από αυτά θα έπαιρναν σίγουρα το χρυσό αγαλματίδιo.