Είναι πλέον γεγονός! Η ηλεκτροκίνηση και η μικροκινητικότητα έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας, κάνοντας πιο φιλικές και ανθώπινες τις πόλεις μας. Ποιος θα το πίστευε πριν από μερικά χρόνια ότι θα μετακινούμασταν με οχήματα που μπαίνουν στην πρίζα; Σήμερα όμως τα ηλεκτρικά ποδήλατα και σκούτερ κερδίζουν συνεχώς έδαφος και τα συναντάμε όλο και πιο συχνά στους ελληνικούς δρόμους, χαρίζοντάς μας πιο οικονομικές κι ευχάριστες μετακινήσεις.

Κι επειδή κατά καιρούς ακούμε και διαβάζουμε διάφορα για την ηλεκτροκίνηση και τη μικροκινητικότητα, τα οποία φυσικά δεν ισχύουν, ήρθε η ώρα να κάνουμε ένα «myth-busting» στους 5 πιο διαδεδομένους μύθους γύρω από τα ηλεκτρικά ποδήλατα.

1ος Μύθος: Είναι πολύπλοκα

Αυτό έχει προκύψει από τη λέξη «ηλεκτρικό» το οποίο δημιουργεί την εικόνα ενός πιο σύνθετου μηχανισμού, ο οποίος χρειάζεται γνώσεις για το πώς λειτουργεί. Η αλήθεια είναι πως όντως υπάρχει ένας μηχανισμός, αλλά δεν έχει απολύτως καμία σχέση με το πώς κάνεις ποδήλατο και το πώς κρατάς ισορροπία. Όποιος μπορεί να οδηγήσει ένα συμβατικό ποδήλατο, μπορεί να οδηγήσει κι ένα ηλεκτρικό.

2ος Μύθος: Δεν είναι ασφαλή

Τα ηλεκτρικά ποδήλατα είναι το ίδιο ασφαλή με τα παραδοσιακά, αρκεί ο αναβάτης τους να τηρεί τους κανόνες του Κ.Ο.Κ. και να προσέχει στον δρόμο. Δεν υπάρχουν δεδομένα που να αποδεικνύουν πως εμπλέκονται σε περισσότερα ατυχήματα από τα κανονικά.

3ος Μύθος: Δε χρειάζεται εξοπλισμός

Πολλές φορές θεωρούμε το ποδήλατο ως ένα παιχνίδι για μικρά παιδιά με αποτέλεσμα να μη στεκόμαστε ιδιαίτερα στον απαραίτητο εξοπλισμό που το συνοδεύει. Η αλήθεια είναι όμως ότι μαθαίνοντας στα παιδιά από μικρά να κυκλοφορούν με ασφάλεια, έχοντας την απαραίτητη εξάρτηση (κράνος, φώτα, κουδούνι, φωσφορίζον γιλέκο) δημιουργούμε αντίστοιχα μία σωστή οδηγική συμπεριφορά.

Ο εξοπλισμός αυτός πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι ενός ποδηλάτη που οδηγεί ηλεκτρικό ποδήλατο, αφού αναπτύσσει μεγαλύτερη ταχύτητα και κυκλοφορεί στους δρόμους. Άρα και χρειάζεται να γίνεται διακριτός από τα άλλα οχήματα, αλλά και να προστατεύει τον ευατό του.

4ος Μύθος: Δε σε γυμνάζουν

Από τη στιγμή που κάνεις πετάλι εμπλέκεσαι σε άσκηση. Με απλά λόγια το ηλεκτρικό ποδήλατο σε γυμνάζει, απλά ο κινητήρας του μπορεί να αυξήσει την ταχύτητα όπου είναι αναγκαίο. Έτσι, μπορείς να το εντάξεις κανονικά στην προπόνησή σου και να συνεχίσεις να χάνεις θερμίδες καθώς χτίζεις αντοχή!

5ος Μύθος: Η μπαταριά τους είναι αναξιόπιστη

Πρόκειται για ένα στερεότυπο που πηγάζει από τη δεκαετία του ’90 που χρησιμοποιούσαν άλλου τύπου μπαταρίες και όντως δεν είχαν αντοχή. Αυτό δεν ισχύει για τα σημερινά μοντέλα τα οποία χρησιμοποιούν μπαταρίες λιθίου. Απόδειξη για την αξιοπιστία τους; Το κινητό, τα gadgets και φυσικά το laptop σου!

Από ότι φαίνεται καταρρίψαμε κάποια «fake news» που κυκλοφορούν για το ηλεκτρικό ποδήλατο, ενώ σου έχουμε άλλο ένα σημαντικό κίνητρο για να επιλέξεις να κυκλοφορείς με αυτό…  την ασφάλεια ηλεκτρικού ποδηλάτου από την Anytime που κάνει κάθε μετακίνησή σου πιο ανέμελη και φυσικά πιο ασφαλή!