Οι γυναίκες καταφέρνουν να αλλάζουν τα δεδομένα, να ξεπερνούν τα εμπόδια, να ανατρέπουν στερεότυπα, να μεταδίδουν πείρα, γνώση, αγάπη, κάνοντας ομορφότερη τη ζωή μας. Αντέχουν στις καθημερινές προκλήσεις, ενσαρκώνουν πολλούς και διαφορετικούς ρόλους και ανταπεξέρχονται με επιτυχία στους σύγχρονους ρυθμούς της ζωής.
Με αφορμή την Παγκόσμια μέρα της Γυναίκας, αναφερόμαστε σε 5 γυναίκες που άλλαξαν την ιστορία της αυτοκίνησης και επηρέασαν σημαντικά την εξέλιξή της, κάνοντας πιο εύκολη και όμορφη τη ζωή μας. Ο εσωτερικός καθρέφτης, τα φλας, οι υαλοκαθαριστήρες και πολλά άλλα είναι καινοτομίες που οφείλονται σε γυναικείο μυαλό.
Bertha Benz (1849-1944)
Η Bertha Benz, σύζυγος του εφευρέτη μηχανής εσωτερικής καύσης Karl Benz, ήταν η πρώτη γυναίκα που επιχείρησε ένα ταξίδι 100 περίπου χιλιομέτρων με το πρώτο αυτοκινούμενο όχημα που διέθετε τρεις ρόδες. Το συγκεκριμένο μηχανοκίνητο όχημα, ήταν εφεύρεση του Benz, ο οποίος όμως αντιμετώπιζε δυσκολίες στην πώλησή του, γιατί οι πελάτες ήταν απρόθυμοι να αγοράσουν ένα όχημα που είχε δοκιμαστεί μόνο σε κοντινές αποστάσεις. Για αυτό και η Bertha πήρε την κατάσταση στα χέρια της και έκανε ένα πιο μακρινό ταξίδι, αποδεικνύοντας ότι το όχημα ήταν αξιόπιστο και φέρνοντας τις πρώτες πωλήσεις.
Dorothy Elizabeth Levvit (1822-1922)
Η Dorothy Elizabeth Levvit ήταν συγγραφέας και βρετανίδα οδηγός αγώνων, ενώ θεωρούταν πρωτοπόρος της γυναικείας ανεξαρτησίας και της γυναικείας αυτοκίνησης. Το 1905 δημιούργησε το ρεκόρ της μεγαλύτερης διάρκειας οδήγησης που πέτυχε μια γυναίκα οδηγός, οδηγώντας από το Λονδίνο στο Λίβερπουλ και πίσω σε δύο μέρες. Είχε την ιδέα να τοποθετήσει έναν καθρέφτη οδηγού μέσα στο αυτοκίνητο για να βλέπει πίσω όταν οδηγεί, εφευρίσκοντας έτσι τον καθρέφτη αυτοκινήτου.
Clara Eleonore Stinnes (1901-1990)
Η Γερμανίδα Clara Eleonore Stinnes ήταν από τις πιο πετυχημένες οδηγούς αγώνων στην Ευρώπη και η πρώτη Ευρωπαία που έκανε τον γύρο του κόσμου με αυτοκίνητο. Το μακρινό 1927 η Stinnes ξεκίνησε να ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο με ένα αυτοκίνητο μαζικής παραγωγής Adler Standard 6, συνοδευόμενο από δύο μηχανικούς και ένα όχημα με ανταλλακτικά και εξοπλισμό. To ταξίδι της χρηματοδοτήθηκε από τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία.
Florence Lawrence (1886-1938)
Η Florence Lawrence ήταν ηθοποιός βουβού κινηματογράφου και όχι μηχανικός αυτοκινήτων. Ήταν όμως λάτρης των αυτοκινήτων και σκέφτηκε δύο πρώιμες καινοτομίες, που περιλαμβάνονται πλέον σε κάθε αυτοκίνητο και είναι απαραίτητες. Σχεδίασε μία συσκευή που ενέπνευσε για τα σημερινά φλας και τα φώτα φρένων.
Mary Anderson (1866-1953)
Σε ένα ταξίδι της στη Νέα Υόρκη η Mary Anderson παρατήρησε τον οδηγό ενός τραμ, ο οποίος κατά τη διάρκεια μίας χιονισμένης μέρας έβγαζε το κεφάλι του έξω από το παράθυρο, σταματώντας το όχημα για να καθαρίσει το παρμπρίζ. Για αυτό και η Anderson σκέφτηκε μία πρακτική λύση, ένα σχέδιο για μία λεπίδα παρμπρίζ που θα συνδεόταν με το εσωτερικό του αυτοκινήτου, επιτρέποντας στον οδηγό να χειριστεί τον υαλοκαθαριστήρα από μέσα. Είχε την έμπνευση να σχεδιάσει τους πρώτους υαλοκαθαριστήρες.
Χρόνια Πολλά σε όλες τις γυναίκες που καθημερινά κάνουν τον κόσμο μας καλύτερο!