Το έχουμε ξαναπεί πολλές φορές, το μέλλον της αυτοκίνησης είναι ηλεκτρικό. Η ηλεκτροκίνηση είναι ήδη εδώ και έχει αρχίσει να αλλάζει την ποιότητα της ζωής μας, κάνοντας πολλά πράγματα πιο έξυπνα, εύκολα και βιώσιμα. Κυκλοφορούν όμως αρκετοί μύθοι σχετικά με την ηλεκτροκίνηση που μας κάνουν πιο διστακτικούς να καταλάβουμε τα οφέλη της.

Ευκαιρία λοιπόν να δούμε 5 γνωστούς μύθους σχετικά με την ηλεκτροκίνηση και να τους καταρρίψουμε.

1.Η μπαταρία ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου έχει μικρή διάρκεια ζωής

Η διάρκεια της μπαταρίας του ηλεκτρικού σου αυτοκινήτου εξαρτάται από τη συχνότητα φόρτισης και αποφόρτισης. Έχεις βέβαια τη δυνατότητα να φορτίσεις και να αποφορτίσεις το ηλεκτρικό σου αυτοκίνητο χιλιάδες φορές, πριν η ισχύς της μειωθεί σημαντικά. Οι περισσότεροι κατασκευαστές δίνουν εγγύηση που φτάνει τα 8 χρόνια ή τα 160.000 χιλιόμετρα για τις μπαταρίες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Ένας χρυσός κανόνας που ισχύει για τις μπαταρίες ιόντων λιθίου είναι να μην αφήνεις συχνά την μπαταρία να αποφορτίζεται εντελώς και να μην τη φορτίζεις, όταν είναι φορτισμένη από 75% και πάνω.

2.Χαμηλή αυτονομία

μύθοι

Η αλήθεια είναι ότι ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο έχει συγκεκριμένα χιλιόμετρα αυτονομίας, που εξαρτώνται από χαρακτηριστικά, όπως το μέγεθος της μπαταρίας και το στυλ οδήγησης. Μία μέση εκτίμηση είναι τα 300 χλμ., ενώ άλλα στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν την αυτονομία είναι το βάρος και το μέγεθος του αυτοκινήτου, η επιφάνεια, το κλίμα, αλλά και οι προδιαγραφές του ηλεκτροκινητήρα.

3.Η συντήρηση των ηλεκτρικών κοστίζει ακριβά

μύθοι

Το κόστος συντήρησης ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου είναι σχετικά πιο οικονομικό, γιατί δεν έχουν την πολυπλοκότητα που διακρίνει τους κινητήρες εσωτερικής καύσης. Επίσης, τα φρένα καταπονούνται λιγότερο, γιατί το αυτοκίνητο επιβραδύνεται σε μεγάλο βαθμό από τους ηλεκτροκινητήρες. Επιπλέον, δεν είναι απαραίτητη η αλλαγή λαδιών, φίλτρων και πολλών άλλων εξαρτημάτων.

4.Οι μπαταρίες είναι επικίνδυνες σε περίπτωση ατυχήματος

μύθοι

Όλα τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν εξελιχθεί με στόχο να πληρούν τις ίδιες προδιαγραφές ασφάλειας με τα συμβατικά. Επίσης, περνούν αντίστοιχες δοκιμές πρόσκρουσης από τον Euro NCAP, ενώ εξασφαλίζουν άδεια κυκλοφορίας από τις αρμόδιες ευρωπαϊκές υπηρεσίες. 

5.Η οδήγηση είναι μονότονη

μύθοι

Κάποιοι ίσως θεωρούν ότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι βαριά λόγω της μεγάλης μπαταρίας τους. Ισχύει όμως ακριβώς το αντίθετο, γιατί δε χρειάζονται κινητήρα εσωτερικής καύσης ή μηχανικό κιβώτιο ταχυτήτων, ενώ η μπαταρία είναι ενσωματωμένη στο δάπεδο του αυτοκινήτου. Αυτό χαμηλώνει το κέντρο βάρους και εξασφαλίζει καλύτερη κατανομή του. Η εκκίνησή τους είναι άμεση, χωρίς να χρειάζεται αλλαγή ταχύτητας και οδηγεί και σε εντυπωσιακή επιτάχυνση.

Αν λοιπόν, έχεις αρχίσει κι εσύ να σκέφτεσαι να επιλέξεις ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο για τις μετακινήσεις σου, στην Anytime μπορείς να το ασφαλίσεις με τον πιο εύκολο, αλλά και οικονομικό τρόπο. Επιπλέον, έχεις τη δυνατότητα να κερδίσεις έως €20 έκπτωση για τις επόμενες φορτίσεις του αυτοκινήτου σου μέσω της εφαρμογής Carge!