Θα μπορούσες να σκεφτείς τη ζωή σου χωρίς Internet; Σίγουρα όχι! Το να φανταστείς το σημερινό κόσμο χωρίς Internet, μοιάζει λίγο αδιανόητο, αφού όλοι μας το χρησιμοποιούμε για ενημέρωση, ψυχαγωγία, αγορές, εξυπηρέτηση και ό,τι άλλο χρειαστούμε.

Το Internet έχει γίνει μέρος της καθημερινότητάς μας και διευκολύνει σημαντικά τη ζωή μας. Από την άλλη βέβαια είναι ένας χώρος που χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή για να κάνουμε με ασφάλεια κάθε online επιλογή ή αναζήτηση.

Για αυτό κι έχουμε συγκεντρώσει για σένα τα πιο χρήσιμα και απλά tips για ασφαλή χρήση του Internet.

1.Έλεγξε την αξιοπιστία των ηλεκτρονικών καταστημάτων

Είσαι από αυτούς που δεν τους αρέσουν οι επισκέψεις στα μαγαζιά και προτιμούν να αγοράζουν online κάποιο προϊόν ή υπηρεσία; Νιώθεις όμως ασφάλεια όταν αγοράζεις ένα προϊόν μέσω Internet; Για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο, έλεγξε αν το ηλεκτρονικό κατάστημα που επιλέγεις φιλοξενεί ένα ειδικό σήμα στην ιστοσελίδα, που πιστοποιεί την ταυτότητά του και ενημερώνει τον χρήστη για την ασφάλεια που χρησιμοποιεί το site.

2.Χρησιμοποίησε prepaid για online αγορές

Internet

Χωρίς καμία αμφιβολία η πιστωτική και χρεωστική κάρτα σε διευκολύνουν απίστευτα για να κάνεις ηλεκτρονικές αγορές στο Internet. Για να νιώθεις όμως μεγαλύτερη σιγουριά, όταν κάνεις online τις αγορές σου, χρησιμοποίησε μία προπληρωμένη κάρτα. Είναι ο ασφαλέστερος τρόπος πληρωμής, για να έχεις τον απόλυτο έλεγχο.

3.Σωστή χρήση των social media

Internet

Σε όλους μας αρέσει να ανεβάζουμε αγαπημένες μας στιγμές στα social media. Για να χρησιμοποιούμε όμως με μεγαλύτερη ασφάλεια τα κοινωνικά δίκτυα, περιορίζουμε την πρόσβαση στο προφίλ μας ατόμων που δε γνωρίζουμε καλά. Επίσης, αποφεύγουμε να κοινοποιούμε προσωπικές πληροφορίες, όπως ότι πρόκειται να λείψουμε από το σπίτι και φροντίζουμε να αλλάζουμε συχνά τους κωδικούς μας.

4.Με σύνεση το downloading

Internet

Πολλές φορές το downloading αρχείων στο κινητό ή τον υπολογιστή μας περιέχει ιούς. Πρόκειται για κακόβουλα προγράμματα που μπορεί να μην αναγνωριστούν αρχικά από το antivirus σου και αντλούν πληροφορίες, υποκλέπτοντας στοιχεία, χωρίς να το γνωρίζεις. Για αυτό και η εγκατάσταση μιας εφαρμογής προστασίας από λογισμικό κακόβουλης λειτουργίας και η τακτική ενημέρωσή της μπορούν να προστατέψουν τον υπολογιστή σου από ιούς και κακόβουλο λογισμικό.

5.Επίλεξε ισχυρά passwords

Internet

Ένας πολύ βασικός τρόπος για ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο είναι η δημιουργία ισχυρών και σωστών passwords. Το πρόβλημα με τους κωδικούς πρόσβασης είναι ότι συνήθως επιλέγουμε εύκολους για να τους θυμόμαστε. Αν όμως επιλέξουμε λίγο πιο δύσκολους και περίπλοκους κωδικούς, η περιήγησή μας θα είναι πιο ασφαλής, αρκεί βέβαια να φροντίζουμε να τoυς θυμόμαστε.

Το Internet είναι ένας μαγικός κόσμος που αλλάζει τη ζωή μας! Για να αποφύγουμε πιθανές δυσάρεστες εκπλήξεις, ακολουθούμε κάποιους απλούς και βασικούς κανόνες και έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο.