Το σπίτι μας είναι ένα μέρος γεμάτο συναισθήματα. Έχει κάτι από την αύρα και την προσωπικότητά μας. Είναι το μέρος που μεγαλώνουν τα αγαπημένα μας πρόσωπα, το μέρος που δεχόμαστε τις πιο σφιχτές αγκαλιές. Ό,τι αγαπάμε βρίσκεται στο σπίτι μας.

Παρόλο όμως που η σημασία που έχει το σπίτι μας στη ζωή μας είναι ανεκτίμητη, πολλές φορές διστάζουμε να το προστατεύσουμε με μία ασφάλιση κατοικίας. Ο πιο βασικός ίσως λόγος που δεν προχωράμε στην ασφάλιση του σπιτιού μας είναι γιατί πιστεύουμε ότι τα ασφάλιστρα είναι υψηλά και αποτελούν ένα ακόμα έξοδο στον οικογενειακό μας προϋπολογισμό, που είναι ούτως ή άλλως αρκετά φουσκωμένος.

Κι όντως στη χώρα μας μόνο το 17% των κατοικιών είναι ασφαλισμένες και κυρίως αυτό το ποσοστό προέρχεται από τα στεγαστικά δάνεια, εξαιτίας της υποχρεωτικής ασφάλισης κατοικίας. Σύμφωνα μάλιστα με την ΕΛΣΤΑΤ, στην Ελλάδα υπάρχουν 6.371.901 κατοικίες από τις οποίες ασφαλισμένες είναι μόνο οι 1.074.053.

10% έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ

Η κλιματική αλλαγή αλλάζει τον τρόπο ζωής μας

Την ίδια στιγμή η κλιματική αλλαγή είναι εδώ. Φωτιές, θύελλες, πλημμύρες, σεισμοί, είναι κάποια από τα φαινόμενα που κάνουν την εμφάνισή τους ολοένα και πιο συχνά, εκπέμποντας sos. Φυσικές καταστροφές που δε συμβαίνουν σε κάποιο απόμακρο σημείο του χάρτη, αλλά δίπλα μας. Στον χώρο μας, όπου ζούμε, αναπνέουμε και πορευόμαστε στην καθημερινότητά μας.

Οι καταστροφικές πυρκαγιές σχεδόν κάθε καλοκαιριού σβήνουν εκτάσεις από τον χάρτη, οι πλημμύρες της Εύβοιας, ο μεσογειακός κυκλώνας «Ιανός», ο σεισμός της Σάμου και της Ελασσόνας, το σφοδρό κύμα χιονόπτωσης στην Αθήνα μάς οδηγούν στο απλό κοινό συμπέρασμα: τα έντονα φυσικά φαινόμενα και οι καιρικές καταστροφές εμφανίζονται όλο και πιο συχνά, προκαλώντας όλο και μεγαλύτερες ζημιές.

Καθώς λοιπόν οι φυσικές καταστροφές αυξάνονται και ως επακόλουθο αυξάνονται και οι ζημιές στις περιουσίες μας, καθίσταται αναγκαία η ανάπτυξη πλαισίου από την πολιτεία για την παροχή κινήτρων σε όσους ασφαλίζουν τα ακίνητά τους, όπως συμβαίνει και σε πολλές άλλες αναπτυγμένες χώρες.

10% έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ

10% έκπτωση στο ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητα που ασφαλίζονται έναντι φυσικών καταστροφών

Λαμβάνοντας υπόψη όλα αυτά η Πολιτεία θέλει να δώσει κίνητρα σε όσους ασφαλίζουν το σπίτι τους από φυσικά φαινόμενα, σχεδιάζοντας έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ για τους φορολογούμενους που θα επιλέξουν να ασφαλίσουν την κατοικία τους.

Το συγκεκριμένο μέτρο πρόκειται να ενεργοποιηθεί από το 2024 για όσους ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν ασφαλίσει το σπίτι τους το 2023 και θα παρέχεται εφόσον η αξία της ασφαλισμένης κατοικίας έναντι φυσικών καταστροφών δεν είναι χαμηλότερη από 1.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και το ασφαλιστήριο θα καλύπτει ολόκληρη την αξία του ακινήτου.

Με βάση τα όσα αναφέρονται στη διάταξη του νομοσχεδίου, ο ΕΝΦΙΑ θα είναι μειωμένος κατά 10% στα ακίνητα φυσικών προσώπων που ασφαλίζονται για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρα, σε εταιρία εγγεγραμμένη στο Μητρώο Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων, που τηρείται στη Διεύθυνση Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης της Τράπεζας της Ελλάδας, εφόσον η ασφάλιση καλύπτει το σύνολο της αξίας του ακινήτου.

Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση:

Η μείωση 10% στον ΕΝΦΙΑ αφορά μόνο το ασφαλισμένο κτίσμα και όχι το σύνολο της ακίνητης περιουσίας. Ως αξία ακινήτου, λαμβάνεται η αξία του κτίσματος ή των κτισμάτων, μη υπολογιζόμενης της αξίας του οικοπέδου.

Για να πάρει κάποιος τη μείωση 10% χρειάζεται να έχει ασφαλίσει την κατοικία ή τις κατοικίες του για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρες για ολόκληρο το προηγούμενο έτος. Σε διαφορετική περίπτωση η έκπτωση είναι αναλογική με τον χρόνο ασφάλισης, αλλά με ελάχιστο χρονικό διάστημα τους 3 μήνες τον χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι:

  • για ασφάλιση για 12 μήνες ο ΕΝΦΙΑ μειώνεται 10%
  • για 9 μήνες εφαρμόζεται έκπτωση 7,5%
  • για 6 μήνες η έκπτωση περιορίζεται στο 5%
  • για 3 μήνες στο 2,5%

Δεν ισχύει κάποια μείωση για κατοικίες που ασφαλίζονται για διάστημα μικρότερο των 3 μηνών τον χρόνο.

Βασικός στόχος του συγκεκριμένου κινήτρου από την Πολιτεία είναι να προστατεύσουμε το σπίτι μας, προνοώντας για όλα αυτά που μπορεί να συμβούν λόγω της αλλαγής του κλίματος.

Η αλλαγή αντίληψης και η ασφά-λυση μπορούν να προστατεύσουν την περιουσία μας από τέτοιου είδους κινδύνους.